Milovníci kávy jsou méně nemocní. Ale musí ji pít správně. Kolik šálků je maximum?

Bez kávy by řada z nás vůbec nemohla fungovat. Některým pomáhá z postele, jiným se lépe soustředit na práci. A kromě řady známých benefitů již věda mimo jiné zjistila, že tenhle černý nápoj umí posilovat naši imunitu – ale jen v případě, že jej pijete jedním konkrétním způsobem.

Je vcelku automatické, že zaměstnanci mají v práci (zejména v kancelářích) nárok na kávu zdarma. Proč by taky ne, když zaměstnavatelé mohou skrz ni získat produktivnější, méně unavené pracovníky. Co ale možná ne každý ví, je skutečnost, že káva lidskému organismu zároveň přináší nejeden pozitivní zdravotní účinek.

A ten se netýká ničeho jiného, než hlavního obranného centra našeho těla vůči vnějším útočníkům – imunitního systému.

Nižší riziko rakoviny či onemocnění srdce

Portál zabývající se zdravotními vědeckými studiemi JAMA Internal Medicine publikoval před pár lety zajímavou studii zaměřenou primárně na to, zda má káva na její pravidelné konzumenty nějaké pozorovatelné účinky, případně o jaké účinky jde.

Výsledky této studie byly velmi zajímavé a publikoval je rovněž časopis Popular Science. Autoři studie totiž přišli se zjištěním, že lidé konzumující pravidelně kávu v průměru trpí menším počtem onemocněním než lidé, kteří kávu naopak vůbec nepijí. Jinak řečeno, káva nás činí nejen produktivnějšími, ale i zdravějšími.

Konkrétně závěry studie tvrdí, že pravidelné pití kávy:

  • Snižuje riziko vzniku nádorového onemocnění neboli rakoviny o 20 %.
  • Snižuje riziko vzniku cukrovky (diabetu) 2. typu o 20 %.
  • Snižuje riziko vzniku Parkinsonovy nemoci o 30 %.
  • A snižuje riziko vzniku onemocnění srdce o 5 %.

Lepší metabolismus, zdravější tělo

Jak se obyčejnému šálku kávy může podařit mít takto zásadní dopad na naše zdraví? Ve skutečnosti to není až taková věda. Stručně řečeno, když vypijete hrnek kávy, dojde ke zvýšení efektivity vašeho metabolismu. A efektivnější metabolismus znamená silnější schopnost imunity bránit se proti virům a bakteriím.

Na velmi pozitivní vliv kávy na metabolismus upozornil před 4 lety rovněž Finský národní úřad pro zdraví, jehož studie zaměřená na účinky kávy se objevila v Journal of Internal Medicine a její autoři v ní kromě jiného píší, že:

„Káva obsahuje celou řadu bioaktivních látek, přičemž kterákoliv z nich může ovlivnit procesy spojené s vývojem nemocí. Příjem kávy má významný vliv na celkem 115 různých metabolitů (látek, které mají vliv na fungování vašeho metabolismu). Podařilo se nám vysledovat výrazný nárůst počtu metabolitů celkem u pěti různých procesů, což mohou být dráhy, skrz které má káva pozitivní dopad na zdraví.“

Kávu musíte pít jenom takhle

Všechny tyto a řada dalších vědeckých studií, které ukázaly, že káva má skrz posílení metabolismus pozitivní vliv na naši imunitu a tím pádem pomáhá snižovat riziko vzniku řady různých onemocnění, vycházejí z konkrétního typu konzumování kávy. Ta vám všechny výše popsané zdravotní benefity dokáže poskytnout jen tehdy, pokud při její konzumaci splníte dvě konkrétní podmínky:

  1. Kávu budete pít bez mléka, smetany, cukru nebo jiných chemických přísad. Vědci mají podezření, že přidáním cukru nebo tuku mohou být smazány některé pozitivní efekty kávy na náš metabolismus.
  2. Denně si dáte maximálně 5 šálků kávy. Nic se nemá přehánět a ani u kávy neplatí, že více šálku rovná se větší zdraví. Nadměrná konzumace může mít naopak kvůli předávkování kofeinem negativní následky jako je stres, třesy nebo nespavost. A všechny tyto věci naopak vaši imunitu sníží.

Třetí specifickou výjimkou jsou ještě těhotné ženy, které by se kvůli správnému vývoji svého dítěte měly nadměrnému pití kávy pokud možno vyhýbat.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 24. 4. 2024

Berani, některé vaše pracovní povinnosti jsou pro jednoho člověka příliš velké a mohly by vás dnes zatížit. Zdá se, že hromada práce se neustále zvětšuje, ať děláte, co děláte. Pokud můžete, delegujte své úkoly. Nejméně naléhavé úkoly odložte stranou a na zbytku postupně zapracujte. Váš zaměstnavatel od vás může, ale nemusí očekávat příliš mnoho, ale vy máte právo udržet si zdravý rozum bez ohledu na cokoli.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.