7 prokazatelných přínosů, které vašemu mozku a tělu dá šálek kávy

O kávě a jejich údajných nezdravých účincích na lidský organismus se toho v uplynulých letech napsalo až až. Faktem ale je, že řada vědeckých studií, které účinky kávy vynášejí do nebes, neustále roste. A co je důležité – analýza více než stovky těchto studií ukázala, že káva je pro zdraví a výkonnost skutečně výborným pomocníkem.

Na úvod jedno upozornění. Ano, rozhodně mohou existovat konkrétní případy a zejména zdravotní komplikace, při kterých káva rozhodně není ideální volbou. Ale pokud se budeme bavit o zdravém člověku, který si chce dát při práci něco, co mu pomůže s výkonností, je šálek kávy rozhodně dobrá volba.

Celou řadu pochybností o kávě a jejich prospěšných účincích na lidské zdraví v roce 2017 definitivně pohřbila meta-analýza celkem 127 vědeckých studií, které se zabývaly efekty kávy na lidský organismus.

Meta-analýza znamená, že si vědecký tým sednul a detailně prošel všech 127 studií, přičemž zjišťoval, zda byly provedeny správně a zda se v jejich výsledcích a závěrech objevují identická či velmi podobná zjištění. To znamená, že pokud z této analýzy plynou o kávě nějaké vědecké závěry, jejich váha je mnohem významnější, neboť vychází z více než stovky studií, nikoli z jediné.

O kávě existují i vtipy:

Výsledek? Vědci například zjistili, že konzumace kávy přímo snižuje riziko vzniku nejběžnějších typů rakovin (rakovina prsu, tlustého střeva, tenkého střeva, prostaty a dělohy), a to konkrétně o 2 až 20 % podle toho, o kterém typu rakoviny se bavíme. Káva dále snižuje také riziko vzniku srdečního onemocnění o 5 % a v případě Parkinsonovy choroby nebo cukrovky dokonce až o 30 %.

Analýza dále dokázala vyvrátit jeden dřívější vědecký výsledek, který se rovněž hojně objevoval v médiích – a sice že káva patří mezi karcinogeny, tedy látky způsobující vyšší riziko vzniku rakoviny. Problém byl totiž v tom, že vědci, kteří s touto informací přišli, podávali kávu myším. Jenže lidské tělo kávu zpracovává zcela jinak než myš.

Jinými slovy, abyste dosáhli toho, že vám káva skutečně bude schopna způsobit rakovinu podobně jako myši, museli byste dle odhadu vědců vypít denně až 2000 šálků kávy! Takže pokud náhodou nejste na kávě extrémně závislí, ale dáte si denně jeden či dva šálky, nemáte se čeho bát. Respektive máte se z čeho těšit, protože pro váš organismus bude mít káva tyto vědecky podložené benefity:

1. Získáte lepší zrak

Káva podporuje produkci adrenalinu a tím i rozšíření zornic. Díky tomu na ně dopadá více světla, což lidskému oku umožňuje lépe rozlišovat tvary (včetně obličejů) okolo sebe, písmena na papíře či displeji, barvy a podobně. Takto stimulovaný zrak může logicky produkovat efektivnější práci. Zároveň budete bdělejší v prostředí s nedostatečným osvětlením.

2. Práce vám půjde rychleji od ruky

Šálek kávy u člověka prokazatelně zrychluje jeho reakční dobu. Díky tomu je schopen rychleji třídit myšlenky, respektive rychleji na jejich základě konat. I na první pohled minimální zrychlení reakční doby v důsledku znamená, že vám práce pod rukama začne ubíhat rychleji. Rychlejší reakce se totiž promítnou jak do vaší schopnosti přemýšlet, tak do samotné fyzické činnosti.

3. Posílíte svou imunitu

Tohle je relativně známější fakt o kávě – patří mezi velmi bohatý zdroj antioxidantů (má jich dokonce více než například zelený čaj). Opět tady hraje důležitou roli vyšší vyplavování adrenalinu, který tělo automaticky připravuje na možný útok. Díky tomu dočasně vyburcuje imunitní systém k větší efektivitě, aby byl připraven na případné útoky ze strany infekcí. Šálek kávy je tak vedle vitamínu C dobrým způsobem, jak se ujistit, že od svých kolegů nechytnete nějaké to nachlazení.

4. Stoupne vaše fyzická síla

Kofein, jedna z hlavních složek kávy, dokáže zvýšit vaši fyzickou sílu. Což je mimochodem také důvod, proč jej najdete třeba v energetických nápojích či naprosté většině suplementů pro vyšší výkon u vrcholových sportovců. Mimo sílu kofein pomůže také vaší fyzické výdrži, sníží pocit únavy a tím tedy kromě mentální efektivity podpoří i tu manuální.

5. Dojde k lepšímu okysličení vašeho těla

Dalším efektem adrenalinu, který se vám na povel kofeinu vyplaví do těla, je dočasná větší relaxace veškeré hladké svaloviny. Díky tomu budete schopni s každým nádechem dostat do plic a svého těla více vzduchu, a tedy i více kyslíku. Tím dojde k lepšímu prokysličení svalů i mozku, čímž se opět dočasně zlepší výkonnost celého organismu.

6. Posune se vám práh bolesti

A máme tady další důvod, proč si šálek kávy dát nejen u práce, kde potřebujete používat hlavu, ale i před cvičením či fyzickou námahou. Kofein vám totiž skrz adrenalin umožní snížit intenzitu, s jakou prožíváte bolest. Jde o součást evoluční funkce adrenalinu, který má člověka připravit na případný boj o přežití, či naopak útěk před možným nebezpečím. Díky tomu vás bolest nebude tolik obtěžovat a rozptylovat, což se pravděpodobně odrazí na lepší fyzické výkonnosti.

7. Pomůže vám potlačit spánek

Potlačení spánku může při všech těch upozorněních na jeho nepostradatelnost a důležitost pro zdraví znít trochu kontraproduktivně. Někteří z nás ale nemají na vybranou a musí být vzhůru i v noci. V takových situacích je káva nejlepším pomocníkem. Samozřejmě vám nepomůže být vzhůru několik dní po sobě a dříve či později musíte manko dospat, ale pro jednorázovou „noční směnu“ ověřeným parťákem.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 29. 3. 2024

Berani, možná budete muset vědomě upustit od některých svých plánů a nechat vše na náhodě. Prvek neočekávaného vám může docela pomoci, takže s ním pracujte, místo abyste se ho snažili držet na uzdě. Přirozený tok událostí by vás měl dovést k větší svobodě. Používejte svou představivost, místo abyste se zcela spoléhali na mentální procesy, jako je logika.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.