Při hubnutí je důležitý spánek. Jeho kvalita totiž ovlivňuje ukládání tuku

Byť už nám rok 2022 pokročil a řada novoročních předsevzetí je zapomenuta, snaha hubnout patří již tradičně k celoročním cílům velkého množství lidí. Věděli jste ale, že pokud málo spíte, můžete snahu zbavit se nadbytečného tuku slušně sabotovat? Tvrdí to aspoň jedna zajímavá studie.

Podle této studie, které se zúčastnilo celkem 15 zdravých mužů, se omezením spánku po dobu pouhých čtyř dnů viditelně změní způsob, jakým tělo metabolizuje tuky, a změní se také pocit uspokojení z jídla. Obojí bohužel z pohledu zdraví negativně.

Ve chvíli, kdy lidský organismus nemá dostatek spánku, chce jíst více, než potřebuje, a značnou část přijaté stravy ukládá jako přebytečnou energii, říká k výsledkům studie její spoluautor Orfeu Buxton, profesor biobehaviorálního zdraví na Pensylvánské státní univerzitě.

„Zatímco z evolučního hlediska to byl dobrý mechanismus, jak si uchovat energii na horší časy, v dnešním vyspělém světě, kde jsme relativně neaktivní a kalorické potraviny jsou nám dostupné jak levně, tak bez nutnosti fyzické námahy, už to tak dobrý mechanismus není,“ vysvětluje Buxton.

Nevyspaní lidé mají vyšší inzulín

Ve studii, jež byla publikována mimo jiné ve vědeckém časopise Journal of Lipid Research, vědci ukazují, že vyšší hladina inzulinu po večeři v kombinaci s nedostatkem spánku vede k rychlejšímu odbourávání tuků, což v důsledku může vést k nárůstu tělesné hmotnosti.

Patnáct účastníků studie tvořili zdraví muži ve věku kolem 20 let. Ti strávili celkem 10 nocí v apartmá v Centru klinického výzkumu na Pensylvánské univerzitě poté, co si doma týden v kuse dopřávali 10 hodin spánku každou noc a byli tak před samotným pokusem dostatečně vyspaní a odpočatí.

Během nocí v laboratoři pod dohledem vědců následně jedli účastníci vysoce kalorické jídlo s vysokým obsahem tuku, konkrétně chilli s těstovinami, a poté mohli celkem čtyři po sobě jdoucí noci spát maximálně pět hodin, aby autoři studie mohli vyhodnotit, zda a jak jejich metabolismus na nedostatek spánku zareaguje.

„Naprostá většina účastníků uvedla, že se po konzumaci stejného jídla v době, kdy byli nevyspalí, cítili méně spokojení, než když ho jedli odpočatí,“ říká Kelly Nessová, postdoktorandka na Washingtonské univerzitě, která studii vedla v době, kdy byla postgraduální studentkou na Pensylvánské univerzitě.

Během testovacích jídel zároveň vědci odebírali účastníkům vzorky krve, z kterých zjistili, že omezení spánku u nich vedlo k vyšší hladině inzulínu, což způsobilo rychlejší odbourávání lipidů z krve. „Pokud člověk během života pravidelně čelí nedostatku spánku, může tento fakt zvýšit riziko obezity, cukrovky nebo jiných metabolických onemocnění,“ shrnula výsledky studie Nessová.

Málo spánku zvyšuje riziko obezity

Studie byla záměrně zakončena tím, že účastníci spali 10 hodin dvě noci po sobě, čímž jim vědci simulovali víkendový spánek, kterým se běžně lidé snaží „dospat“ to, co nenaspali v pracovním týdnu. Přestože metabolické zpracování tuků z potravy bylo u účastníků po noci regeneračního spánku o něco lepší, ani po druhé noci dostatečného spánku se již žádný z nich nevrátil na výchozí zdravou úroveň.

To naznačuje, že po období omezeného spánku dochází v našem organismu ke složitým metabolickým změnám, a zároveň dle autorů studie vysvětluje, jak nedostatek spánku souvisí s růstem váhy.

„Hlavním problémem obezity je fungování tukové tkáně, která ukládá tukovou energii,“ říká další spoluautor studie Greg Shearer, docent výživových věd na Pensylvánské univerzitě. „Tím, že tuková tkáň ukládá tuky rychle, naznačuje, že je zřejmě nevyužívá jako palivo a upřednostňují využití rychlejších cukrů. Zde přinášíme důkaz, že omezení spánku tento proces a šetření tukové energie ještě víc podporuje.“

Podle vědců mají tato zjištění význam zejména pro veřejné zdraví a přispívají k rostoucímu počtu důkazů, které naznačují, že pravidelné a zdravé spánkové návyky jsou důležitou součástí zdravého životního stylu.

Sdílejte článek