Životní styl

2. července 2022 15:20

Tomáš Durčák

Nejhorší potravina pro imunitní systém? Vyvolává záněty a zhoršuje covid

Počty nových případů onemocnění COVID-19 jsou u nás stále mírné, aktuálně však pomalu, ale jistě narůstají. Existují obavy, že by se na podzim mohla objevit další vlna, spekuluje se i o možné čtvrté dávce vakcíny. Co ale platí od samého začátku pandemie, trvá i nadále – nejlepším lékem je prevence v podobě zdravé imunity.

Když jsme se v posledních dvou letech potýkali s prvními vlnami koronaviru, ukázalo se, že většina pacientů, kteří byli na jednotkách intenzivní péče připojeni na ventilátory, trpěla řadou dalších chorob. Velmi často mezi ně patřily i metabolické poruchy jako obezita nebo cukrovka, jejichž výskyt u nás bohužel neustále roste (v obezitě se dokonce v rámci Evropy řadíme mezi premianty). Na začátku pandemie si tak doktoři i vědci lámali hlavu nad jednou otázkou plynoucí z praxe: Proč cukrovka ztěžuje boj s tímto respiračním virem?

Dnes už víme, že virus SARS-CoV-2 může krátkodobě zhoršit kontrolu hladiny cukru v krvi a potenciálně může lidi s cukrovkou uvrhnout do velmi nebezpečného stavu, jak ukazují studie. Dělá to tak, že se váže na receptory nacházející se na beta buňkách slinivky břišní, které produkují inzulin, čímž jeho produkci sabotuje.

Podívejte se, jak pomoci člověkovi s hypoglykemickým záchvatem:

Dnešní moderní pohled na cukrovku vychází z toho, že nemocný pacient se v podstatě nachází v chronickém zánětlivém stavu nízkého stupně, který zatěžuje vrozený imunitní systém těla a zpomaluje jeho reakci na patogeny, když se dostanou do těla. Pokud jde o náš imunitní systém, hodně záleží na tom, co jíme. A žádná složka není pro zdraví imunity škodlivější než cukr, zejména během pandemie Covidu.

Cukr: Horší potravinu dnes budete hledat těžko

Když máte vysokou hladinu cukru v krvi – což je způsobeno mnoha faktory, ale nejzásadnějším z nich je jeho nadměrná konzumace ve stravě – spustí se začarovaný kruh inzulinové rezistence a obezity, který zvyšuje pravděpodobnost výskytu zánětů, poškozuje cévy a aktivuje imunitní systém, aby tyto oblasti opravil.

Tím se imunitní systém značně rozptyluje a otevírá cestu nebezpečným bakteriím a virům, aby proklouzly přirozenou obranou našeho těla a napáchaly větší škodu, než by jinak dokázaly. Pokud vám již byl diagnostikován prediabetes, tedy stav, kdy je hladina glukózy v krvi zvýšená nad normál, ale ještě nedosahuje hodnot cukrovky, nebo diabetes, může toto znít jako špatná zpráva. Ovšem není tomu tak vždy – cukrovka II. typu pro vás totiž nemusí být trvalým onemocněním.

Znáte některé z mýtů o cukrovce?

Vyřazení nadbytečného cukru z jídelníčku vám může nejen pomoci tento cyklus ukončit, ale může ho i zcela zvrátit. Omezení konzumace cukru je jedním z nejúčinnějších způsobů, jak zlepšit svůj imunitní systém. Studie, které již tento proces zmapovaly a potvrdily, dále tvrdí, že kromě změny jídelníčku může k návratu na normální hladinu cukru v krvi bez nutnosti brát prášky přispět i zhubnutí.

Skrývá se téměř všude

Možná si teď říkáte: „No, já na sladké stejně moc nejsem, takže tohle se mě vůbec netýká.“ I když si ale pravidelně nedáváte sladkosti, koblihy, sušenky nebo slazené nápoje ani příliš mnoho jednoduchých sacharidů z chlebu, těstovin, rýže, obilovin či některých druhů ovoce a ovocných šťáv, může vám hladina krevního cukru v tichosti růst.

Řada z nás si v běžném životě vůbec neuvědomuje, že nemalé množství cukru se skrývá třeba i v kečupu, salátovém dresinku, oblíbeném latté, pomerančovém džusu, jogurtu, cereáliích nebo proteinových tyčinkách. Pokud nevěříte, stačí se u těchto produktů v obchodě podívat na etiketu – možná budete překvapeni.

U všech zákeřných onemocnění a chorob, jako je cukrovka, obvykle platí jedno zlaté pravidlo: Prevence je vždy lepší a příjemnější než léčba. Proto je první krok pro každého vcelku jasný – hlídat si, kolik cukru ve stravě přijímáte. Druhým krokem pak může být návštěva lékaře a požádání o preventivní vyšetření hladiny krevního cukru, respektive konkrétně o nalačno provedený test na glykovaný hemoglobin.

Jak udržet svůj krevní cukr ve zdravé normě?

Vyšetření vám poskytne dobrý obrázek o tom, jak si z pohledu krevního cukru a rizika cukrovky stojíte. A potřebujete-li své zdraví (a imunitu) v tomto ohledu zlepšit, následující vědecky podložené kroky vám k tomu pomohou.

1. Vyškrtněte všechny očividné cukry

Tím je myšleno sladkosti, slazené nápoje, dortíky i latté. Důvod je jednoduchý – tyto potraviny a nápoje vašemu tělu z pohledu výživy a prospěšnosti pro zdraví neposkytují vůbec, ale vůbec nic, obsahují pouze obrovské množství cukru.

Jste-li na sladké, zkuste si začít zvykat na zdravější a pro váš organismus prospěšnější alternativy, jako je hořká čokoláda, bobule (borůvky, maliny, ostružiny atp.) a další pochutiny s nižším obsahem cukru.

Nikde samozřejmě není řečeno, že už si nic sladkého nikdy nemůžete dát. Výborný dezert jednou za čas je pro zdravého člověka zcela v pořádku. Nejdříve je ale potřeba ujistit se, že zdraví opravdu jste, ne že se tak pouze cítíte (viz test zmíněný výše).

2. Sledujte etikety

Bez ohledu na to, zda je na obalu napsáno „bez cukru“, „nízký obsah cukru“ nebo cokoli jiného, měli byste se podívat, jaká je realita na etiketě. Zpočátku to může zabrat nějaký čas, velmi rychle si ale v obchodě odfiltrujete nesmyslně sladké potraviny a příště už se jim automaticky vyhnete.

Průměrný Čech dnes dle dat Českého statistického úřadu zkonzumuje zhruba 35 kilogramů cukru ročně neboli téměř 100 gramů denně. Doporučená denní dávka se však pohybuje mezi 50 až 60 gramy dle typu zaměstnání. Zde ale platí, že konkrétně u cukru je lepší řídit se spíš heslem „čím méně, tím lépe“ a místo cukru řešit doporučený denní příjem sacharidů jako celku.

Jinými slovy – každý den spořádáme dvojnásobek doporučené denní dávky cukru. Pak se nelze divit tomu, že dle dat WHO se u nás musí s obezitou léčit 1 001 165 lidí a trpí jí zhruba každý třetí Čech. Nezapomeňte, že přirozené cukry konzumujeme také z ovoce, zeleniny a obilovin, takže jejich nedostatek rozhodně nikomu z nás nehrozí.

3. Jezte více vlákniny

Pokud budeme cukr vnímat jako jed, pak je vláknina jeho účinným protijedem. Vláknina nejenže udržuje pravidelné trávení, ale pomáhá také zpomalit vstřebávání cukru do krevního oběhu, což vás může efektivně ochránit před prudkými nárůsty hladiny krevního cukru.

Nedostatek vlákniny je tak dalším významným důvodem, proč jsou limonády, ovocné šťávy a slazené kávové nápoje v důsledku tak škodlivé pro vaše zdraví. Obsahují spoustu cukru, ale žádnou vlákninu chránící jeho zdravou hladinu v krvi. Proto je lepší orientovat se na čerstvé, plnohodnotné rostlinné potraviny, které kromě sacharidů obsahují i vlákninu. Mezi oblíbené potraviny s vysokým obsahem vlákniny patří černé fazole a čočka, ovesné vločky, avokádo, pohanka, hrušky, maliny, ječmen a lněná semínka.

4. Dejte přednost živinám před kaloriemi

Místo toho, abyste si dělali starosti se snižováním kalorií, zaměřte se raději na to, abyste do svého jídelníčku přidali více potravin bohatých na živiny s velkým množstvím bílkovin a zdravých tuků.

Nemusíte přecházet na nízkosacharidové stravování, stačí si vybírat „správné“ sacharidy. Ve skutečnosti je jejich konzumace ve formě zeleniny, fazolí, celého ovoce, ořechů a semínek – tedy všech potravin bohatých na minerály a vitaminy – skvělým způsobem, jak udržet návaly hladu na uzdě, aniž byste nutně museli přibírat.

Máte-li chuť, velmi dobrým „pokusem“ je zaznamenávat si pár dní veškeré své jídlo a následně si místo zbytečných kalorií raději spočítat, kolik cukru, vlákniny a živin do sebe reálně dostáváte. Možná vám to otevře oči.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 29. 3. 2024

Berani, možná budete muset vědomě upustit od některých svých plánů a nechat vše na náhodě. Prvek neočekávaného vám může docela pomoci, takže s ním pracujte, místo abyste se ho snažili držet na uzdě. Přirozený tok událostí by vás měl dovést k větší svobodě. Používejte svou představivost, místo abyste se zcela spoléhali na mentální procesy, jako je logika.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.