Chcete prodloužit svůj život? Vědci radí změnit jeden zásadní návyk

Kdepak, žádný clickbait. Řeč totiž bude o vědecké studii tak seriózní, že její výsledky můžete zpochybňovat jen hodně těžko. Vědci z Harvardu v rámci několika různých studií sledovali celkem 100 000 lidí po dobu celých 30 let. A zejména jeden návyk u těchto osob výrazně zvyšoval riziko předčasného úmrtí, přičemž vy jej můžete změnit třeba ještě dnes.

Celá řada sledovaných osob během těchto tří dekád přirozeně onemocněla nebo zemřela. Jelikož výzkumníci bedlivě pozorovali jejich životní návyky, získali díky takto dlouhé době šanci podívat se na to, zda existuje vztah mezi konkrétními návyky, které tito lidé celý svůj život provozovali, a rizikem smrti, respektive délkou jejich života.

Po třech desítkách let sbírání dat se před pár lety vědci z harvardské univerzity rozhodli provést jejich analýzu. Výsledky publikovala i Americká asociace pro zdravé srdce a zejména jeden z nich stojí za velkou pozornost každého z nás.

„Naše výsledky poskytují další podporu pro všeobecný názor, že je potřeba snížit a omezit příjem slazených nápojů a nahradit je jinými nápoji, ideálně vodou, chceme-li zlepšit své celkové zdraví i šanci na dlouhověkost,“ okomentoval výsledky Vasanti Malik, hlavní autor studie.

Jaký nápoj byste si měli vybrat k snídani?

Slazené nápoje = vyšší riziko smrti

Vědci totiž přinesli poměrně jasné důkazy, že lidé, kteří denně vypili dva či více slazených nápojů, měli výrazně vyšší riziko úmrtí, respektive toho, že se dožijí nižšího věku. Slazeným nápojem přitom není nutně myšlena jen Cola, ale třeba i sladký iontový nápoj. Zkrátka všechny sladké nápoje plné cukru.

Konkrétní závěry vědecké analýzy zaměřené na slazené nápoje a riziko smrti jsou následující:

  • Muži, kteří konzumovali aspoň dva slazené nápoje denně, tím zvýšili riziko své smrti o 29 % (při statistickém srovnání s těmi muži, kteří průměrně vypili pouze jeden slazený nápoj měsíčně).
  • Ženy, které konzumovaly aspoň dva slazené nápoje denně, tím zvýšily riziko své smrti o 63 % (při stejném statistickém srovnání).
  • Muži i ženy, kteří konzumovali aspoň dva slazené nápoje denně, zároveň zvýšili riziko, že se u nich objeví kardiovaskulární onemocnění, o 31 %.
  • Konkrétně u žen navíc vědci objevili spojitost mezi pravidelným pitím slazených nápojů a vyšším rizikem vzniku rakoviny prsu nebo střev.

Možná se teď ptáte, jestli je riziko stejné, pokud někdo denně vypije ne dva slazené nápoje, ale třeba čtyři. Bohužel nikoliv. Ve výsledcích autoři analýzy rovněž zdůraznili, že pokud je pravidelně vypité množství slazených nápojů vyšší, společně s tím úměrně roste také riziko smrti.

„Tyto výsledky jsou v souladu s již známými vědeckými pozorováními, která rovněž dospěla k závěru, že vysoký příjem cukru ve slazených nápojích zvyšuje riziko celé řady metabolických poruch včetně diabetu 2. typu, což je sám o sobě zásadní rizikový faktor pro předčasné úmrtí. Výsledky by rovněž měly být další podporou omezení reklam na slazené nápoje, a to zejména vůči dětem a dospívajícím,“ okomentoval výsledky analýzy Walter Willett, profesor epidemiologie a nutričních věd.

Zakážou poslanci v Česku prodej energy drinků dětem a mladistvým?

Cukr versus umělá sladidla

Některé z vás možná nyní napadá otázka: No dobře, ale co když si kupuju slazené nápoje bez cukru, které obsahují jen umělá sladidla? Jsou rizika stejná? Nižší? Vyšší? I na to se samozřejmě analýza podívala a jednoznačná odpověď neexistuje.

Ano, pravidelná konzumace nápojů, v nichž je cukr nahrazen umělými sladidly, dle některých dat přispívala ke snížení rizika úmrtí, ale opět je potřeba klást velký důraz na konkrétní vypité množství. A to proto, že častá konzumace umělých sladidel toto riziko naopak opět zvyšuje – zejména u žen.

Na závěr mám pro vás jednu dobrou a jednu špatnou zprávu. Tou špatnou je, že pokud si na sladkých pitích dennodenně pochutnáváte, skutečně si pravděpodobně zkracujete život. Tou dobrou ale je, že pokud se tohoto návyku zbavíte, můžete docílit pravého opaku.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 4. 2024

Berani, dnes bude ve vzduchu vládnout lehkovážná, téměř bláznivá energie. Vesmír vás vybízí, abyste se vzdali železného sevření seznamu povinností a trochu se pobavili. Představte si všechen tlak, který na sebe vyvíjíte, jako kouli na noze, kterou je třeba uvolnit. Není důvod brát se neustále tak vážně.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.