35 potravin pro lepší náladu. Co by nemělo chybět na vašem nákupním seznamu?

Jídlo, které každý den konzumujete, může citelným způsobem zlepšit nebo zhoršit vše od pracovního nasazení a produktivity až po váš mentální a psychický stav. Moderní věda už pro zkoumání vlivu stravy na mozek dokonce vytvořila zcela nový obor, jehož výsledky vám napoví, které potraviny se v obchodě rozhodně nevyplatí přehlížet.

Věda už má dnes zcela jasno v tom, že jídlo a nálada jsou spolu velmi úzce propojeny. I proto vznikl dnes stále poměrně mladý obor zvaný nutriční psychiatrie, který se zabývá tím, jak různé typy stravy ovlivňují to, jak se cítíme.

Existuje i další důvod, proč byste se měli zaměřit na zdravou stravu:

Na první dobrou to na vás může působit trochu pochybně, ale jak si ukážeme níže (i s pomocí relevantních vědeckých studií), složení vašeho jídelníčku může mít skutečně výrazný dopad na vaše rozpoložení, chuť do práce a tak podobně. Jde-li vám o zlepšení nálady či energie do života, rozhodně si na svůj další nákupní seznam připište některé z následujících 35 potravin.

Složené sacharidy

1. Dýňová semínka

2. Jablka

3. Cizrna

4. Jahody

5. Ovesné vločky

Složené sacharidy v sobě ukrývají více živin než jednoduché cukry, a jelikož zároveň obsahují více vlákniny, trvá tělu déle, než je zcela stráví.

Zároveň organismu pomáhají stabilizovat hladinu krevního cukru, který následně dokáže stabilizovat vaši náladu. Přílišné výkyvy v krevním cukru totiž mohou prokazatelně způsobit rychlé změny nálad, zvýšit podrážděnost, snížit energii a zapříčinit, že se budete cítit mizerně.

Vhodné zdroje bílkovin

6. Vajíčka

7. Losos

8. Čočka

9. Kuřecí maso

10. Libové hovězí maso

Kvalitní zdroje bílkovin jsou nezbytné pro každého, kdo si chce udržet zdravou úroveň energie. Bílkoviny tělo tráví déle než sacharidy, díky čemuž se opět podílejí na stabilizaci krevního cukru plus vám poskytnou déletrvající energii. Ovlivňují také hormony, které řídí v mozku pocit sytosti. Dostatečný příjem bílkovin vám tedy pomůže zahnat jakoukoli „mlsnou“ i „žravou“.

Aminokyseliny, které jsou stavebními kameny bílkovin, pomáhají opravovat a doplňovat tkáně. Zároveň je lidské tělo potřebuje k tvorbě některých nepostradatelných neurotransmiterů neboli přenašečů nervového vzruchu.

Zdravé tuky

11. Avokádo

12. Olivy

13. Tofu

14. Hořká čokoláda

15. Sardinky

Omega-3 mastné kyseliny jsou součástí buněčných membrán (zejména v mozku) a vědci již prokázali, že konzumace potravin, jako je losos a sardinky, zmírňuje deprese a zlepšuje náladu.

Kromě omega-3 mohou být nenasycené tuky obsažené v potravinách, jako je avokádo, olivy a ořechy, efektivní prevencí proti zánětům a snižovat krevní tlak, což je obojí velmi důležité pro zdraví mozku. Konzumace dostatečného množství zdravých tuků pomáhá také vašemu imunitnímu systému.

Kyselina listová (folát)

16. Špenát

17. Chřest

18. Růžičková kapusta

19. Granátová jablka

20. Mušle a korýši

Kyselina listová se podílí na tvorbě dopaminu a ovlivňuje další neurotransmitery související s náladou, což vám v důsledku pomáhá zůstat v klidu a pokračovat v práci.

Zároveň bylo prokázáno, že pomáhá u nenarozených dětí předcházet defektům neurální trubice (základ pro budoucí nervovou soustavu u vyvíjejícího se plodu), podporuje růst a obnovu buněk a reguluje spánkový režim, a to zejména s přibývajícím věkem, kdy mohou u některých lidí nastávat potíže s nespavostí. Nedostatečný příjem kyseliny listové je spojován s řadou mozkových komplikací, včetně demence či deprese.

Železo

21. Brambory

22. Krůtí maso

23. Kešu ořechy

24. Fazole

25. Quinoa

Nízká hladina železa může způsobovat únavu a deprese. Bílkoviny obsažené v železe také pomáhají udržovat zdravou funkci a vývoj mozku.

Přílišná nebo nedostatečná konzumace tohoto minerálu může ovlivnit jak vrozené, tak i adaptivní fungování vaší imunity. Pokud máte zdravou hladinu železa a efektivně ji využíváte, škodlivé bakterie nemohou tento minerál využívat ke svému růstu. Pečlivé řízení své hladiny železa používají pro obranu před infekcemi i některé typy bílých krvinek.

Vitamin C

26. Pomeranče

27. Citrony

28. Kiwi

29. Papriky

30. Rajčata

O vitaminu C jakožto antioxidantu a základním stavebním kameni imunity už jste určitě slyšeli. Tento vitamin ale zároveň podporuje schopnost těla vytvářet neurotransmitery, včetně dopaminu a serotoninu, které vám dennodenně stabilizují náladu.

Vaše tělo potřebuje vitamin C k udržování a obnově všech tkání, včetně hojení zranění či řezných ran. I vaše nadledvinky potřebují vitamin C, a to pro změnu k tvorbě stresových hormonů, včetně kortizolu. Čím více jste ve stresu, tím více kortizolu produkujete – a tím více vitaminu C následně pro zdravé fungování potřebujete.

Melatonin

31. Višně a třešně

32. Hroznové víno

33. Ječmen

34. Brokolice

35. Pistácie

Tryptofan i další živiny typu vápník a vitamin B6 pomáhají standardně v mozku produkovat melatonin, avšak tento „spánkový hormon“ můžete získat také z výše uvedených potravin.

Melatonin nemá uspávací účinek. Místo toho vás pouze uvede do stavu, který vám pomůže usnadnit cestu ke spánku. Konzumace potravin bohatých na melatonin před spaním vám tak pomůže plně využít přirozeného nárůstu tohoto hormonu, ke kterému dochází večer, a dosáhnout poklidného a hlubokého spánku.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 26. 4. 2024

Je jistě jasné, že svým činům věříte, Berani. Necítíte žádný strach ani pochybnosti, když postupujete ke svým cílům a plujete po klidném moři pod jasnou oblohou. Tato nová atmosféra je pravděpodobně výsledkem vašeho obnoveného odhodlání. Za své úspěchy se rozhodně odměňte, ale s pořádnou oslavou byste měli ještě pár dní počkat.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.