Domácí ovzduší horší než u dálnice. Jak se zbavit zplodin ze sporáků, čističů a svíček

Naše domovy, ve kterých máme většinou pocit té největší čistoty, mohou skrývat něco, co pouhýma očima nespatříme. Jedovatý koktejl látek, horší, než se vyskytuje například v blízkosti rušných silnic. Jak se zbavit znečištění, které ovlivňuje zdraví dospělých i dětí?

Dosáhnout dokonale čistého vzduchu, tak jak ho prezentují někteří výrobci čističek, je prakticky nemožné. Běžně obsahuje koktejl nejrůznějších částic a látek, od prachu a pylů přes toxiny vznikající při dopravě nebo v zemědělství až po zplodiny z hoření vznikající při pálení vonných tyčinek a svíček. I ty totiž přispívají ke znečištění domácího ovzduší, i když v menší míře než například kouř z cigaret nebo škodliviny z plynových sporáků.

Čtěte také: Plynové sporáky prokazatelně ohrožují zdraví vašich dětí. Škodlivost lze snížit jednoduchými triky

Čisto, ale za jakou cenu

Dokonce některé čisticí prostředky, které používáme, abychom domácnost řádně vydezinfikovali a nečistot ji zbavili, mohou mít negativní vliv na naše zdraví. A nejhorší na tom je, že těžko spočítáme, co konkrétně a jak moc znečišťuje vzduch právě v našem interiéru.

Znečištěné ovzduší je přitom významným rizikovým faktorem pro rozvoj respiračních chorob jako je astma, ale i rakoviny plic. Především u domácností, ve kterých žijí i děti, je proto potřeba tyto zplodiny eliminovat. Není potřeba se hroutit a hned nakupovat čističky vzduchu ve velkém, toxiny tu s námi byly vždy a jen tak se jich nezbavíme, můžeme ale provádět určitá opatření, abychom se jim co nejvíce vyhnuli.

Čtěte také: Plynové sporáky prokazatelně ohrožují zdraví vašich dětí. Škodlivost lze snížit jednoduchými triky

Čisté ovzduší (nejen) v domácnosti

Jak uvedl MUDr. Libor Havel, lékař pneumoonkologické kliniky Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze pro vzdělávací platformu Plice.online, je v současnosti těžké najít člověka, který by neměl žádný rizikový faktor pro rozvoj plicních onemocnění. Je jasné, že pokud doma žijí kuřáci, kteří si v nevětraných místnostech zapalují cigarety, nebude jejich obydlí, co se týká čistoty vzduchu, bezpečné. Někdy ale znečištění domácího ovzduší způsobí i věci, u kterých bychom to vůbec nečekali a jsme zvyklí je používat celý život. Například vonné svíčky, čisticí prostředky nebo plynové sporáky.

  • Pokud máte plynový sporák, měl by být odborně zapojený, seřízený a s platnou revizí. Používejte ho vždy se zapnutou digestoří, která zplodiny odvádí z bytu či domu pryč. Pomůže také větrání. Pokud je to možné, kombinujte vaření na plynovém sporáku s alternativami v podobě varné konvice, elektrického hrnce a podobně.
  • Nepřehánějte to se svíčkami a dalšími hořícími vonnými doplňky. Při vybírání svíček se zaměřte na ty bez parafínu, z včelího či sójového vosku a s bavlněným knotem. Nezavírejte se s nimi do malých nevětraných místností, naopak, pokud milujete zapalování svíček, často větrejte.
  • Prozatím bylo provedeno málo výzkumných studií, které by se zaměřily na konkrétní čisticí prostředky a dokázaly by nám sdělit, jaké přestat nadobro používat. Obecným doporučením je, pokud je to jen trochu možné, vybírat ty s přírodním složením.
  • Zásadní je také pravidelné vysávání a utírání prachu, pokud jsou totiž částice pevně usazeny na površích, neodstraní je ani čistička vzduchu. I ta je však skvělým pomocníkem, při výběru si nechte poradit od odborníka, aby splňovala potřeby vaší domácnosti.

Mohlo by vás zajímat: Tyto 4 věci v domácnosti čistíme příliš často. Co můžeme nechat špinavé?

  • Odstraňte doma co nejvíc lapačů nečistot, jako jsou koberce, závěsy a přehozy. Ty, kterých se zbavit nechcete nebo nemůžete, byste měli pravidelně prát a měnit.
  • Další nečistoty si domů přinášíme také zvenčí na oblečení, vlasech i kůži. Proto je důležitá jak osobní hygiena, tak i praní oblečení.
  • Větrat je dobré pravidelně, nejlépe ráno a během dopoledne, pak podle potřeby. Nejlepší je větrání přes vedlejší místnost. Pokud bydlíte na místě, kde je venkovní ovzduší samo o sobě dost znečištěné (například v rušných částech města), čistička vzduchu bude obzvlášť vhodná.
  • Hledejte přírodní alternativy, které pomohou k čistší a voňavější domácnosti. Zelené živé rostliny, esenciální přírodní oleje či solné lampy k tomu přispějí a navíc skvěle vypadají.

Zdroje: Econea.cz, Plice.online, airbi.cz

Podívejte se na příjemný interiér bytu moderátora Jaroslava Brousila:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 26. 4. 2024

Je jistě jasné, že svým činům věříte, Berani. Necítíte žádný strach ani pochybnosti, když postupujete ke svým cílům a plujete po klidném moři pod jasnou oblohou. Tato nová atmosféra je pravděpodobně výsledkem vašeho obnoveného odhodlání. Za své úspěchy se rozhodně odměňte, ale s pořádnou oslavou byste měli ještě pár dní počkat.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.