Vláknina v potravinách: Jak jí mít dostatek a podpořit metabolismus i hubnutí

Nejčastější chyby při hubnutí. Odbornice radí, jak se jim vyhnout.

Všichni ji známe, v kruzích zdravého stravování a hubnutí o ní kdekdo mluví, a přesto jí míváme nedostatek. Dát si jednou za čas vločky k snídani totiž nestačí. Proč na vlákninu nezapomínat a v jakých potravinách ji najdeme?

Co obsahuje vlákninu

Všechny druhy rostlinné potravy obsahují vlákninu v různém množství. Nejvíce jí skrývají luštěniny, ořechy a semena. Pokud to je jen trochu možné, u ovoce a zeleniny je důležité nezbavovat se „tužší“ části, tedy stonků, slupek, semínek a podobně. Pokud tedy hledáte potraviny s vysokým obsahem vlákniny, nezapomeňte, že byste je neměli loupat nebo v případě džusů zbavovat dužiny. Naopak vůbec nevadí, když budete čerstvé suroviny střídat se sušenými či mraženými – tyto druhy úprav vás o vlákninu v plodech neochudí.

  • Ovoce bohaté na vlákninu – například hrušky a jablka, maliny, jahody, mango či pomeranče.
  • Zelenina bohatá na vlákninu – například brokolice, kedluben, květák, salát či mrkev.

Vláknina se rozděluje obecně na dva typy – rozpustnou a nerozpustnou. Oba typy jsou důležité a vyskytují se ve výše zmíněných potravinách pospolu v různém poměru.

  • Rozpustná vláknina není, jak by se mohlo zdát, vždy plně rozpustná ve vodě, ale má spíše bobtnavou schopnost. Je z velké části zpracována během průchodu střevem, kde je využita bakteriemi, které mohou na organismus působit prospěšně. Proto je označována jako tzv. prebiotikum. Najdeme ji v zelenině a ovoci, luštěninách, obilovinách či semínkách.
  • Nerozpustná vláknina při kontaktu s vodou nebobtná, ale zvětšuje objem tráveniny a urychluje díky tomu průchod potravy i odpadních látek naším trávicím systémem. Jsou pro ni charakteristická vlákna a nitky, kterých si všimneme většinou hned při kousání. Najdeme ji v celozrnných obilovinách, luštěninách, semenech a ořeších, ale také v ovoci a zelenině (zde hlavně ve slupkách a zrnkách).

Obsah vlákniny v potravinách

Potravina Množství Nerozpustná vláknina (g) Rozpustná vláknina (g)
Jablko se slupkou 1 střední kus 2,7 1
Banán 1 střední kus 2,1 0,7
Maliny 1 hrnek 7,5 0,9
Mrkev 1 střední kus 2 0,9
Paprika 1 větší kus 1,6 1,1
Kysané zelí 1 hrnek 3,9 2
Vařený hrášek 1 hrnek 6,2 2,6
Vařený špenát 1 hrnek 4,6 1,1
Batáty vařené 1 hrnek 4,8 2,8
Mandle 1 hrnek 14,3 1,6
Vlašské ořechy 1 hrnek 4 1,8
Celozrnná pšeničná mouka 1 hrnek 12,5 2,1
Ovesné vločky 1 hrnek 4,6 4
Bulgur vařený 1 hrnek 6,6 1,3
Rýže vařená 1 hrnek 0,5 0,1
Rýže hnědá vařená 1 hrnek 3,3 0,2
Quinoa vařená 1 hrnek 8,1 1,2
Čočka vařená 1 hrnek 14,4 1,2

Zdroj: prebiotin.com

Potraviny s nízkým obsahem vlákniny

Vlákninu bychom naopak marně hledali v potravinách živočišného původu, jako je maso a masné výrobky, mléko a mléčné výrobky nebo vejce. Neobsahují ji ani tuky a oleje, ocet, cukr, majonéza a další. Mezi potraviny, které vlákninu sice obsahují, ale v nižším množství, patří třeba bílá mouka a výrobky z ní nebo vodnatá zelenina a ovoce bez slupek. Naopak vše celozrnné, plody i se slupkou, džusy a pyré s dužinou a podobně budou na vlákninu vždy bohatší.

K čemu je vláknina

Potraviny s vysokým obsahem vlákniny působí například tak, že se díky nim déle cítíme sytí a omezují případné sklony k přejídání. Rozpustná vláknina je spojována se snižováním LDL cholesterolu, který je považován za špatný, dále s regulací krevního cukru a se snižováním rizika srdečních chorob a cukrovky II. typu. Nerozpustná vláknina především pomáhá s trávením a vylučováním tím, že předchází zácpě a snižuje pravděpodobnost vzniku onemocnění tlustého střeva, jako je například divertikulární choroba.

Kolik vlákniny denně

Proto je vláknina doporučována jako součást zdravého jídelníčku i jako pomocník při hubnutí. Doporučený denní příjem vlákniny pro dospělé se pohybuje okolo 30 gramů, závisí ale i na pohlaví a věku. Pro děti pod 10 let je obecně doporučován vzorec množství vlákniny (v gramech) = věk dítěte (v letech) +5.

Nedostatek vlákniny

To, že máte v potravě nedostatek vlákniny, pravděpodobně poznáte na svém metabolismu a vylučování. Nejčastějšími příznaky jsou zácpa, hemoroidy, nadýmání a plynatost, může také hrozit zvýšené riziko rakoviny tlustého střeva. Potraviny bohaté na vlákninu bývají rovněž zdrojem dalších důležitých živin, málo vlákniny v jídelníčku může tedy znamenat i nedostatek některých minerálních látek (hořčík, vápník, fosfor, selen, zinek), vitaminů (všech kromě B12, který se nachází v živočišných produktech) nebo omega-3 mastných kyselin.

Dlouhodobě tak nedostatek vlákniny ve svém důsledku způsobuje například špatnou kvalitu vlasů, nehtů či pleti, neustupující pocity únavy, zhoršenou imunitu a regeneraci a další potíže.

Doplňky stravy

Kromě potravin, ve kterých se vyskytuje přirozeně, existuje také řada doplňků stravy s vlákninou. Známé a oblíbené je psyllium ze semínek jitrocele indického. Ve formě prášku jej můžete přidávat například do snídaňových smoothie, kaší, ale i do dezertů a dalších pokrmů. Dále můžete narazit třeba na vlákninu v tabletách, a to ke žvýkání nebo polykání vcelku.

Hledáte-li nejlepší vlákninu na hubnutí, nepátrejte ani tak po konkrétních tabletách, spíše se snažte jíst pestře a střídat různé potraviny jako zdroj vlákniny. Doplněk stravy můžete přidat v případě, že cítíte, že nejste schopni dostatek vlákniny „ujíst“ z běžné stravy.

U vlákniny také platí pravidlo, že všeho moc škodí. Její nadměrné množství může způsobit zažívací potíže, zácpu nebo naopak průjem. Hrozí také snížení vstřebávání některých minerálních látek.

Doporučených 30 g vlákniny na den dá pro představu dohromady například: velký zeleninový salát + 2 krajíce celozrnného chleba + 1 hruška + 1 pomeranč + porce vařených luštěnin jako příloha nebo luštěninová polévka.

Zdroj: autorský článek (autorka je certifikovanou trenérkou a Ing. v oboru Výživa a potraviny)


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 20. 4. 2024

Ačkoli se můžete pyšnit svou trpělivostí, Berani, tato vlastnost by vám dnes mohla být na obtíž. Je možné, že už jste se ohnuli, jak jen to šlo, a dosáhli jste bodu zlomu. Poslední kapka se chystá přiložit velbloudovi na hrb. Dejte průchod explozi emocí, kterou si události žádají. Nemá smysl se dnes snažit zachovat svaté chování.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.