Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.

Mléčné výrobky: Desatero, jak vybrat ty opravdu kvalitní

Pochutnáváte si rádi na sýrech, jogurtech, zákysech a dalších výrobcích z mléka? V obchodech jich je nepřeberné množství. Ale i mléčné výrobky se od sebe liší kvalitou. Podle čeho byste je tedy měli vybírat, aby byly co nejkvalitnější a získali jste maximum z jejich benefitů?
Vydáno: 02.08.2016
Věděli jste, že výrobek s názvem "máslíčko" vůbec nemusí být máslo?
Věděli jste, že výrobek s názvem "máslíčko" vůbec nemusí být máslo? Autor: Thinkstock
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

1. Ve složení výrobku se zaměřte na pořadí

Pořadí jednotlivých složek ve složení je seřazeno podle podílu. Na prvním místě je tedy zmíněna ingredience, která je v produktu zastoupena nejvíce – v případě mléčných výrobků by to mělo být mléko.

2. Méně je někdy více

Kromě pořadí jednotlivých složek sledujte, jak moc je složení obsáhlé. Bohatě stačí, je-li třeba ve složení u jogurtu napsáno jen mléko, sušené mléko a jogurtová kultura. Další přísady typu modifikovaný škrob, pektin či regulátor kyselosti citronan sodný nejsou potřeba.

2. Jednotlivé kategorie mléčných výrobků – čeho si všímat na etiketě?

Mléko – obsah tuku – ideálně polotučná varianta (cca 1,5 % tuku)

Sýry – množství tuku (během diety preferujte nízkotučné varianty) a obsah sodíku – soli (množství sodíku v sýrech je 45–140 mg na 100 g – čím méně, tím lépe)

Jogurty – množství tuku (optimálně polotučná varianta – 2–3 % tuku) a přítomnost zahušťovadel (pektiny, kukuřičný škrob, želatina apod.), u ovocných variant množství sacharidů (ideálně do 10 g na 100 g)

 

4. Odlišujte od mléčných výrobků rostlinné alternativy

V poslední době se objevují rostlinné alternativy k mléčným výrobkům. Nějaká mléčná složka je nahrazena jinou. Například se jedná o záměnu mléčného tuku tukem rostlinným, což výrobek zlevňuje. Tyto produkty se mohou vyrábět i prodávat, ale nesmějí se označovat jako mléčné výrobky, nemohou se nazývat sýrem ani máslem. To znamená, že třeba „máslíčko“ a máslo není to samé.

5. Není barvivo jako barvivo

Až budete číst složení, všimněte si, že existují i barviva přírodní. To není nic jiného než výtažek z rostlin, ovoce a zeleniny. To samé platí i v případě aromat. Pak pro vás nemůže být těžké uhodnout, co je lepší – přírodní vanilkové aroma nebo vanilin či ethylvanilin?

6. „Jahodový“ není to samé co „s příchutí jahody“

Jestliže se výrobek nazývá například „jahodový/jahoda“, musí opravdu obsahovat jahody. Nicméně výrobky s jahodovou příchutí jsou z obliga – slovo „příchuť“ zde totiž hraje velkou roli. Díky tomu jogurt s jahodovou příchutí v sobě mít jahody vůbec nemusí.

Jsou to sice proteiny, ale většina z nich je taky pěkně tučná

Dieta a sýry. Jde to dohromady?

 

7. Navíc není „jahodový“ jako „jahodový“

Slovo „jahodový“ sice znamená, že výrobek obsahuje jahody, ale neříká nic o jejich množství. To zjistíte až tehdy, vynásobíte-li podíl ovocné složky podílem jahod ve složce ovocné.

Příklad: Jogurt má 5% podíl ovocné složky se 40% podílem jahod.

Prospěje vám, když přestanete pít mléko?

Mléko je zdravé. Nebo vlastně ne?

Řešení: 0,05 × 0,4 = 0,02 × 100 = 2 %. Jogurt tedy obsahuje 2 % jahod. Celkem málo, že?

8. Sledujte i původ výrobku

Všechny výrobky živočišného původu musí být opatřeny oválnou veterinární značkou zdravotní nezávadnosti. Odkud vámi vybraný výrobek pochází, zjistíte sledováním tzv. „oválku“ na obale, jenž v sobě nese označení země posledního zpracování/původu výrobku (např. CZ patří České republice).

9. Naučte se vypočítat obsah tuku v sýrech

Podle platné legislativy je nutné u sýrů uvádět obsah sušiny a tuku (v %). Tuk se uvádí buď jako absolutní, popř. častěji jako tuk v sušině (t. v suš.).

Příklad: Eidamský sýr 30 % tuku v sušině. Na obalu je uvedeno:

Sušina …………….54 % (suš.)

Tuk v sušině …… 30 % (t. v suš.)

Řešení: % tuku = tuk v sušině (%) x sušina (%)) / 100 = 30 x 54 / 100 = 16,2 g tuku

10. Napoví i značky kvality

Na obalech některých nejen mléčných výrobků se objevují různá loga se značkou kvality. Nejznámějšími značkami jsou Klasa a Regionální potravina. Aby výrobek získal toto označení, musí splňovat náročná kritéria na svou kvalitu. Značka Klasa je prestižním oceněním, které si zaslouží ty nejpoctivější a nejkvalitnější výrobky. Zelenomodré logo Regionální potravina na obalech výrobků spotřebiteli zaručí, že produkt i suroviny použité při jeho výrobě pochází z domácí produkce.

logo kvality Foto:

 

Vyhrajte plnou lednici

Chcete-li si ověřit vaše znalosti v praxi a pochutnat si na opravdu kvalitních mléčných výrobcích, navíc s vidinou možné výhry, zúčastněte se velké letní soutěže. Stačí nakoupit mléčné výrobky označené značkami kvality Klasa, Regionální potravina, Český výrobek – garantováno Potravinářskou komorou – a Bio v hodnotě alespoň za 100 Kč v rámci jednoho nákupu.

Pak se jen zaregistrujete do soutěže na webu akademiekvality.cz, zašlete fotku nakoupených výrobků se soutěžními logy a schováte si účtenku za nákup. Tři šťastlivci vyhrají po ledničce plné kvalitních mléčných výrobků.

Navíc bude každý týden vylosován výherce, kterého doma navštíví maskot – panáček Klasáček. Za každý mléčný výrobek s některým ze soutěžních log a prokázání se platnou účtenkou (z registrace) vyhráváte na místě cenu v hodnotě 1000 Kč. Soutěž probíhá od 11. 7. do 28. 8. 2016.

-ak-

Článek je zařazen v: sýr, jogurt, mléčné výrobky
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama