Dieta a sýry. Jde to dohromady?
Kdo by nemiloval sýry? Jsou měkké, jemné, se specificky lákavou strukturou, slané, aromatické a dalo by se říct, že i trošku návykové. Jenže ne všechny je dobré jíst v období, kdy hodláte hubnout.
Sýr je mléčný výrobek, obsahující mléčnou bílkovinu, tuky a ostatní složky mléka. Vzniká tak, že se do mléka přidá syřidlo nebo kyselina mléčná a to se pak srazí na sýr.
Sýry se samozřejmě dají vyrobit z různých druhů mléka, od kravského, přes ovčí, buvolí, kozí, až po velbloudí.
Rozličná škála chutí sýrů bývá dána druhem použitého mléka, procentem tuku v sušině, působením ušlechtilých plísní či bakterií, délkou zrání, použitými postupy, skladbou krmiva nebo přidáváním bylinek a dochucovadel.
Existuje nespočet systémů dělení sýrů. Zde je dělení podle vhodnosti pro redukci hmotnosti:
Čerstvé sýry
Tyto sýry nejsou skryty pod kůrkou, protože se nenechávají dozrávat. Konzistencí připomínají tvaroh a některé z nich jsou pro hubnutí jako stvořené. Vybírejte si ty s nižším procentem tuku, jako je cottage (nekupujte ale odtučněný, přece jenom chceme pocítit nějaký chuťový zážitek), sýry typu lučina a žervé, mozzarella či ricotta. Velice oblíbené je také mascarpone, ale to je kvůli vysokému podílu tuku přímo kalorickou bombou. Řadí se sem také sýry syrovátkového typu, typické syrovátkovou chutí, nižší slaností a přijatelným obsahem mléčného tuku.
Plísňové sýry
Poznáte je podle bílé plísně na povrchu. Typickými zástupci jsou sýry jako hermelín, camembert nebo brie. Mají velmi výraznou chuť a ve své originální podobě jsou celkem tučné. K dostání bývají ale také odlehčené verze, které sice přijdou o část chuti, ale také tuku - jak už to u sýrů bývá zvykem. Výhodou je, že se tuk v sýrech většinou ničím nenahrazuje, takže se nemusíte bát přidaných škrobů či jiných náhražek. Nedoporučují se těhotným a kojícím ženám, protože při špatném skladování v nich mohou vzniknout nebezpečné látky. Zdravý dospělý se s nimi vyrovná, ale v těhotenství přestavují zbytečné riziko.
Polotvrdé a tvrdé sýry
Relativně dlouho zrají, dobře se krájí a obsahují méně vody. Jako zástupce lze uvést čedar, goudu, eidam, ementál, parmezán či sýr pecorino. Některé druhy jsou tvořeny až z 50% tukem, takže na redukci hmotnosti nejsou vůbec vhodné. Pokud vám nevadí chuť sýrů s podílem tuku kolem 20%, sáhněte po nich, protože ušetříte kalorie, nicméně tučnost do 30% je určitě v omezeném množství pro hubnutí únosná. Třeba takový fitness madeland je chuťově skvělý, ale přitom chudý na tuk.
Tavené sýry
Těm se obloukem vyhýbejte. Tavící soli, pomocí kterých vznikají, jsou velice nezdravé pro naše ledviny, ale také kosti (odvápňují je!). Raději sáhněte po čerstvém sýru.
Syrečky
Pro hubnutí jsou vynikající. Mají hromadu bílkovin, ale přitom absolutně žádný tuk ani sacharidy. Zde je nevýhodou jen obrovské množství soli.
Zdroj: Fithall.cz