Těchto 6 potravin kupujte mražených. Jsou stejně zdravé a levnější, radí odbornice

O tom, že bychom měli mít vyvážený jídelníček, kde nechybí dostatek ovoce a zeleniny, čteme každou chvíli. Ne každý však tuto radu dodržuje a jedním z důvodů může být růst cen kvůli inflaci. Jedním řešením může být kupování mražených potravin, které jsou stejně zdravé jako ty čerstvé.

Dnes už máme k dispozici vědecké studie, které zjistily, že nutriční hodnoty celé řady mraženého ovoce a zeleniny (zejména z pohledu obsahu vitaminu A, C nebo kyseliny listové) jsou dokonce vyšší než u jejich čerstvě skladovaných variant.

Nutriční poradkyně Mary Ellen Phipps radí, které potraviny se vyplatí kupovat v mražené podobě, jelikož jsou stejně zdravé a vyjdou vás levněji.

1. Bobule

Mezi bobule spadají borůvky, maliny, jahody nebo ostružiny. „Tyto sytě zbarvené plody patří k vůbec nejlepším zdrojům antioxidantů, jaké lze v přírodě nalézt. Studie zároveň ukazují, že obsah antioxidantů zůstává v těchto bobulích neměnný i po jejich zmražení,“ vysvětluje Phipps.

Zejména v zimě tak mražené varianty tohoto ovoce mohou být smysluplným nákupem, jelikož mimo sezónu je pořídíte výhradně za horentní sumy. Alternativou může být vlastní pěstování a zmražení na zimu.

Využití: Pečení, smoothie, do jogurtů či snídaňových kaší.

2. Krájená mrkev

Mražená krájená zelenina má hned několik výhod. Jelikož už ji nemusíte nijak připravovat, sníží vám čas přípravy večeře, když dorazíte unavená z práce. Zároveň je větší pravděpodobnost, že si ji už předkrájenou do jídla přidáte, čímž si do jídelníčku dodáte více vlákniny a vitamínů. U rychle se kazící zeleniny se vám navíc díky zmražení nestane, že na ni zapomenete a pak ji budete muset vyhodit.

„Typickým příkladem takové zeleniny je mrkev, která zpravidla i v lednici vydrží čerstvá jen několik dní, než se na ni začnou objevovat první hnědé fleky. Mrkev z obchodu bývá zpravidla zamražena krátce po sklizni, takže si stále uchovává svou vlákninu, vitamin A i betakaroten,“ radí Phipps, proč sama mrkev v této podobě pravidelně nakupuje.

Využití: Polévky, pečené maso, restování.

3. Ryby

Ryby jsou dalším příkladem potraviny, která může být mnohem lepší (a levnější) v mražené než čerstvé formě. „Zatímco čerstvým rybám zpravidla trvá několik dní, než se dostanou do obchodů, ryby, které najdete v mrazících boxech, jsou zpravidla zmraženy ihned po chycení. Netřeba dodávat, že jde o velmi dobrý zdroj omega-3 mastných kyselin a vitamínu D,“ radí nutriční poradkyně a dodává, které ryby se k zamražení hodí nejlépe.

„Snažte se hledat ryby, které při zamražení a skladování neztrácejí strukturu ani chuť. Mastné ryby, jako je makrela, losos, tuňák nebo sardinky, mráz zpravidla snášejí špatně. Doporučuji raději zvolit mraženou tresku, tilápii nebo halibuta.“

Využití: Polévky, pečení, smažení, grilování, ale i dušení.

4. Špenát

U špenátu je jeho mražená forma téměř vždy lepší varianta nad nákupem čerstvé varianty. Vědci už totiž zjistili, že když čerstvý špenát leží týden někde během přepravy, nebo je takto uchováván i ve vaší lednici, obsah kyseliny listové v něm klesne tak výrazně, že mražený špenát je rázem jejím lepším zdrojem.

„Jen pro představu, hrnek mraženého špenátu obsahuje více než čtyřikrát více živin včetně železa, vitamínu C a vápníku než stejné množství čerstvého špenátu,“ doplňuje Mary Phipps.

Využití: Saláty, restování na másle, vaření na páře, restovaná zelenina, rozmixování do dipů a omáček.

5. Hrášek

Koupit si celoročně čerstvý hrášek většinou není možné. A i když se vám to podaří, jejich příprava před samotným vařením může zabrat poměrně dost času. Proto se mezi oblíbené alternativy řadí hrášek z konzervy, který je již naloupaný a ušetří vám spoustu času.

„Na druhou stranu mražený hrášek je stále velmi bohatý na vlákninu i bílkoviny. Během chvilky z něj také lze udělat rychlou a snadnou přílohu k celé řadě pokrmů,“ komentuje tuto svou volbu Mary Phipps.

Využití: Saláty, karamelizování na másle, vaření v páře, restování, rozmixování do dipů a omáček.

6. Rýže

O mražené rýži se příliš nepíše a také se s ní tak často v obchodě nesetkáte. V některých obchodech je k dispozici mražená květáková rýže, což je v podstatě nadrobno nasekaný květák. Ten na rozdíl od běžné rýže jednak sníží objem sacharidů ve vašem pokrmu, a také je bohatý na vlákninu, vitamíny a minerály.

Alternativou může být také mražená hnědá rýže. Její mimořádnou výhodou oproti standardní hnědé rýži je doba vaření. Namísto standardních 40 až 50 minut stačí mraženou hnědou rýži vařit jen pár minut. „Hnědá rýže je výborný zdroj vlákniny, vitamínů skupiny B a hořčíku, který mimo jiné pomáhá snižovat riziko infarktu či cukrovky 2. typu,“ uzavírá svůj výběr Phipps.

Využití: Příloha, burrita, saláty.

Zdroj: https://www.cnbc.com/


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 29. 3. 2024

Berani, možná budete muset vědomě upustit od některých svých plánů a nechat vše na náhodě. Prvek neočekávaného vám může docela pomoci, takže s ním pracujte, místo abyste se ho snažili držet na uzdě. Přirozený tok událostí by vás měl dovést k větší svobodě. Používejte svou představivost, místo abyste se zcela spoléhali na mentální procesy, jako je logika.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.