Potraviny prodlužující život? Vědci si na ně posvítili a tyhle opravdu fungují

Zdraví máme všichni pouze jedno a jeho zcela klíčovou část tvoří to, co přidáváme do svých jídelníčků. Existují potraviny, které vám délku života prokazatelně zkrátí, ale stejně tak si na talíř můžete dát něco, co vám jej naopak může prodloužit. A díky vědě už dnes víme, co by to mělo být.

Snaha zjistit, které potraviny mají opravdu nějaký pozitivní vliv na zdraví či délku života, není zrovna jednoduchá, protože abyste získali opravdu smysluplné výsledky, musíte sledovat poměrně velké množství lidí a jejich zdraví dlouhá léta.

A přesně tohle dělal celých 23 let mezinárodní tým vědců, který během tohoto dlouhého období sledoval jídelníček a zdraví u více než 50 tisíc občanů Dánska. Díky jejich výsledkům máme dneska k dispozici poměrně zajímavé informace o tom, které typy potravin mohou lidský život doopravdy prodlužovat.

Zázračné flavonoidy

Říká vám něco slovo flavonoidy? Pokud ne, nezoufejte, nyní si ho vysvětlíme. Jde o chemické sloučeniny nacházející se v celé řadě rostlin, kterým propůjčují jejich zbarvení. Neboli jde vlastně o taková přírodní barviva, díky kterým je například salát zelený nebo borůvky modré.

O jejich pozitivním vlivu na lidské zdraví se už poměrně dlouho ví. Chrání totiž naše buňky před volnými radikály a tím přímo posilují naši imunitu. Navíc se spekulovalo o tom, že by mohly pozitivně působit i proti nádorovým onemocněním, tedy rakovinám, nebo srdečním onemocněním.

A zmíněná studie Dánů tyto domněnky dokázala podpořit konkrétními vědeckými důkazy.

„Abyste dosáhli výrazného snížení rizika vzniku rakoviny nebo srdečního onemocnění, stačí, když bude každý den v rámci stravy přijímat přibližně 500 mg flavonoidů. To není při běžném stravování nijak těžko dosažitelná hodnota. Může k tomu postačit jeden šálek čaje, jablko, pomeranč, 100 gramů borůvek nebo 100 gramů brokolice,“ napsala jedna z hlavních organizátorek studie, australská vědkyně Nicola Bondonnoová.

Červi jako superpotravina budoucnosti?

Žádný zázrak, postačí vyvážená strava

Můžete tak s klidem zapomenout na nějaké zázračné pilulky, prášky nebo kúry. Flavonoidy totiž najdete v celé řadě běžných potravin, které není žádný problém na denní bázi konzumovat. A jak upozorňují sami vědci, není vůbec potřeba konzumovat jich obrovské hromady, ale zcela běžné porce.

Dnešní problém tkví spíš v tom, že roztěkaní, vystresovaní a neustále spěchající lidé zpravidla sahají po zpracovaných, mražených potravinách, fast foodech a podobně, které bohužel příliš mnoho čerstvého ovoce, zeleniny nebo třeba bylinek neobsahují. A tak se postupně stane, že najednou tyto potraviny z jídelníčku začneme vynechávat, což je velká škoda, protože vás opravdu dokážou chránit před zákeřnými onemocněními.

Přitom dát si jedno jablko denně, jednou týdně třeba brokolici, jednou týdně nějaké bobule typu borůvky, maliny, ostružiny, to rozhodně nezní jako nějaký nadlidský výkon, že ne?

Pokud by vás zajímaly potraviny bohaté na flavonoidy, za zmínku určitě stojí brokolice, rajčata, cibule, celer, hořká čokoláda (především ta s vysokým obsahem kakaa), kvalitní čaj nebo víno (tady pozor na množství, aby negativní účinky alkoholu velmi rychle nepřevážily ty pozitivní flavonoidů). Z méně používaných potravin určitě stojí za pozornost zelená sladkovodní řasa chlorela, sladkovodní sinice spirulina nebo zelený ječmen, které mají rovněž vysoký obsah flavonoidů.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 18. 4. 2024

Zadal vám někdo úkol a pak odešel, aniž by vám dal pokyny? Není divu, že se cítíte zmatení a frustrovaní. Pokud neexistuje žádný návod a pokud nikdo jiný neví, o co jde, nemějte výčitky svědomí a nechte to být, dokud nedostanete řádné poučení. Je rozumnější počkat, než to udělat špatně a muset to dělat znovu. Raději bezpečně, než abyste litovali.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.