Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.

Mák: Česká superpotravina, která se bohužel často pančuje

I v České republice najdete mnoho superpotravin, které ty světové v mnoha ohledech dokonce předčí. Mezi opomíjenou plodinu, která díky své výživové hodnotě několikanásobně převyšuje celou řadu superpotravin, patří modrý mák. Problém je, že se často pančuje nebo míchá s levným technickým mákem.
Vydáno: 26.08.2018, Anna Kopečková
Modrý mák
Modrý mák Autor: iStock
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Možná vás překvapí, že české superpotraviny konzumujete pravidelně a je celkem zbytečné kupovat si exotické plodiny v prášku. Mezi ty nejzdravější „naše“ superpotraviny patří například borůvky, zelí, vlašské ořechy, rybíz, kapusta, řepa, česnek a také mák. S trochou nadsázky lze říci, že několik století konzumujeme superpotravinu, aniž bychom si uvědomovali, jak významně můžeme konzumací makových buchet ovlivnit naše zdraví. 

Zázrak jménem mák

Všechny Slovany vedle původu či jazyka spojuje to, že všichni bez výjimky jedí mák. Od nich se to naučili bezprostřední sousedé (Němci, Maďaři, Rumuni). Slovani mají největší spotřebu máku na světě a jejich velké svátky jsou s mákem přímo spojené. Nepatrná maková zrnka mají složení, které je pasovalo na pomyslnou špici mezi superpotravinami. Mák má mimořádně vysoký obsah vápníku – 600x více než pšeničná mouka a 9x více než mají jádra vlašských ořechů, dále vysoký obsah vitaminu E, kyseliny pantothenové, niacinu a thiaminu a vysoký obsah minerálních látek (měď, zinek, hořčík, železo a vápník). Každá porce máku obsahuje významné množství kyseliny linolové, kyseliny α-linolenové (ALA) a omega-6 mastných kyselin. „Mák prospívá v mnoha ohledech. Neobsahuje žádný cholesterol, je zdrojem energie, zlepšuje paměť, uvolňuje křeče, vyživuje kosti, vlasy i nehty a pomáhá od stresu,“ říká Markéta Chýlková z Potravinářské komory ČR.

Co o máku možná nevíte?

  • Česká republika je největším pěstitelem potravinářského máku ve světě. Na druhém místě v celosvětovém měřítku je Turecko, kde však není zvykem mák konzumovat. 
  • Ročně se u nás sklidí v průměru kolem 26 000 tun máku. Domácí spotřeba dosahuje okolo 4 500 tun. Na jednoho obyvatele České republiky připadá 430 g, což je asi největší spotřeba máku na světě. Pro lepší představu to znamená, sníst okolo 25 buchet s makovou náplní.
  • Kvalitní mák je v rámci pestré a vyvážené stravy dobrým pomocníkem v prevenci proti kardiovaskulárním onemocněním či jiným civilizačním chorobám.
  • Jako vývozní artikl mák dokonce předstihuje i další českou tradiční položku – chmel.  
  • I přesto, že jsme největším světovým producentem makového semene, v posledních přibližně osmi letech se k nám dováží semeno máku ze třetích zemí. A to jak semeno máku potravinářského, tak i odrůd máku vyšlechtěných pro farmaceutické účely. Jeho kvalitativní ukazatele, zvláště chuť (dřevitá, hořká, pálivá), vůně a barva (rezavá, do hněda nebo šedá) se s naším mákem nedají srovnávat. Navíc tento tzv. technický mák obsahuje na semeni vyšší podíl opiových alkaloidů. Důvodem těchto dovozů (ročně v rozmezí 3–6 tis. tun) je podstatně nižší cena. 
  • Kvůli nižší ceně se často mák pančuje – kvalitní mák se míchá s technickým z dovozu. Riziko takto namíchaného máku je nejvyšší u mletého máku.
  • Nejstarší nález máku na území České republiky je z pozdní doby bronzové (Ostrov u Stříbra, asi 800 let př. n. l.).

I mák se může pančovat

Při výběru máku dbejte na jeho kvalitu. Modrý mák má mít makovou vůni, nasládlou chuť a modrou barvu. Levný technický mák se přimíchává do máku vypěstovaného v Čechách a znehodnocuje jeho typickou chuť i kvalitu. Konzumace technického máku může přinést navíc zdravotní rizika kvůli vysokému obsahu morfinových alkaloidů.

„S pančovaným či upraveným technickým mákem či s výrobky z něj se můžete setkat i v maloobchodu. Zejména jde o výrobky s cenou levnější, než je v daný moment obvyklá. Pozor byste si měli dát na mletý mák, ve kterém se nekvalitní semeno lépe skryje. Podezřelé mohou být i produkty, jejichž dodavatelem či výrobcem je obchodní firma, nikoliv přímo pěstitel. Jistotou je nakupovat mák u farmáře. V obchodech pak výrobky, kde je pěstitel na obalu výrobku přímo uveden,“ upozorňuje Vlastimil Mikšík ze spolku Český modrý mák.

Další výhoda v konzumaci českých superpotravin s vysokým počtem vitaminů a prospěšných živin spočívá i v tom, že podporujete lokální české potraviny a farmáře. Potraviny dosáhnou zralosti v našich klimatických podmínkách a jejich doprava z druhého konce světa nezatíží životní prostředí.

Článek je zařazen v: mák, modrý mák, superpotravina, falšování potravin, pančování
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama