Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.

Vedlejší účinky superpotravin: Co se stane, když to s nimi přeženete

Jsou potraviny, které mají až neuvěřitelně hodně pozitivních účinků na lidské zdraví a právem si zaslouží označení superpotraviny. Jenže i tady platí, že všeho moc škodí.
Vydáno: 09.09.2018
Všeho moc škodí...
Všeho moc škodí... Autor: Thinkstock
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

 

Jestli se zajímáte o zdravou stravu, určitě moc dobře víte, co byste měli jíst a co naopak vůbec. Jistě jste už také zaznamenali, že existuje skupina takzvaných superpotravin, které jsou jako jídlo obzvlášť vhodné, protože mají pro naše tělo velké benefity. Většinou obsahují nějakou super látku, jejíž konzumace vám zajistí dlouhý a spokojený život. Nic se ale nemá přehánět a platí to i o superpotravinách.

 

ThinkstockPhotos-455697111 Foto:

Kapusta

Pokud ještě nevíte, že je kapusta zdravá, pravděpodobně musíte bydlet někde na samotě u lesa a nemít internet ani televizi. Dlouho zatracovaná kapusta je nyní opěvována jako téměř zázračný lék a přikládá se jí velký význam v prevenci rakoviny (především prostaty, plic, tlustého střeva a také prsu).

Kapustu si můžete připravit vařenou, osmaženou či v polévce, ale větší sílu bude mít, sníte-li ji syrovou. Můžete ji přidat třeba do smoothies a salátů.

Jakou nevýhodu tedy může mít tak zdravá potravina? Vysoký obsah vlákniny pomáhá udržovat vaše střeva pravidelně v pohybu. Možná až příliš pravidelně! Pokud nejste zvyklí jíst pravidelně potraviny plné vlákniny, jděte na to ze začátku velmi pomalu – stačí půl šálku vařené či jeden šálek čerstvé kapusty na porci.

ThinkstockPhotos-482456706 Foto:

Fazole a čočka

Jsou plné vitamínů skupiny B, minerálů a vlákniny, takže jsou skvělé pro zdraví. Na druhou stranu se tráví velmi dlouho, proto mohou způsobit silné nadýmání až bolesti břicha kvůli přebytečnému plynu. Nicméně obsahují rozpustnou vlákninu, která ve střevech usnadňuje růst těch správných bakterií. Ideální množství je proto půl šálku vařených luštěnin v jedné porci.

ThinkstockPhotos-475333705 Foto:

Mrkev a batáty

Může to znít trošku směšně, ale velká porce mrkve či sladkých brambor způsobí, že zoranžovíte. Další příčinou oranžového nádechu kůže může být i velké množství dýně. Za červenou či oranžovou barvu potravin mohou karotenoidy, které našemu tělu slouží jako zdroj vitamínu A – silného antioxidantu, a tak pomáhají našemu tělu zbavit se volných radikálů. Na druhou stranu je to pigment, tedy barvivo, a když ho sníme větší množství, začne se ukládat do svrchních vrstev kůže a způsobí stav, kterému se říká karotenóza. Začne to tím, že se do žluta až oranžova zbarví nos a tváře, postupně se může obarvit i větší část kůže, ale také moč a stolice. Nejčastěji se obarví malé děti, které jsou na jednodruhových příkrmech, ale stává se to i dospělým. Pomoc je jednoduchá – mixujte na svém talíři různě barevné ovoce a zeleninu.

gallery-1439577580-garlic-blub-and-cloves-ghk Foto:

Česnek

Tato zelenina je skvělým pomocníkem v boji proti různým nemocen (včetně nachlazení), ale také při hubnutí. Na druhou stranu je to zabiják pro váš dech. To sice není žádnou novinkou, ale možná nevíte, že při vaření tyto pachy mizí. Takže vynechejte česnek syrový či sušený a přidávejte stroužky jen do vaření.

ThinkstockPhotos-505546959 Foto:

Piniová semínka

Malá semínka borovic lidé s oblibou uzobávají jako pochutinu. Jenomže někdy mohou způsobit hořkost až kovovou pachuť v ústech, která přetrvává několik dnů až týdnů. Nic pak nechutná, jak má, vše je hořké. Nakonec pachuť sama od sebe odezní. V zahraničí je tento problém nazýván jako pine nut syndrome, tedy syndrom piniového oříšku. Vědci zjistili, že za problém může nejedlý druh piniových semínek Pinus armandii, který se přimíchává do směsi dalších druhů piniových semínek, která jsou však jedlá a chutná. Recept je jednoduchý – čtěte složení oříšků a vyhýbejte se levným ořechovým směsím.

gallery-1439579249-red-wine-glasses-ghk Foto:

Červené víno

Oblíbený vinný nápoj obsahuje resveratrol, který pomáhá chránit lidské tělo před chronickým onemocněním. Problém ale je, že nadbytek alkoholu vede k dehydrataci, přibývání na váze, a to ani nemluvíme o zabíjení tisíců mozkových buněk. Jedna sklenička vína má zhruba 150 kalorií, takže úplně stačí dvě deci na den. Také nezapomeňte, že víno může narušit váš spánkový cyklus a při jeho nadměrné konzumaci se budete cítit zvlášť unavení.

ThinkstockPhotos-486003345 Foto:

Čokoláda

Čokolády, které obsahují více než 70 procent kakaa, jsou plné látky zvané flavanol, která je silným antioxidantem a která se pojí se zdravým srdcem, pomáhá regulovat váhu, a dokonce zlepšuje náladu. Ale pokud jste náchylní k pálení žáhy, dejte si na čokoládu pozor. Může totiž spustit refluxní chorobu jícnu, která se musí následně operovat.

gallery-1439579841-asparagus-ghk Foto:

Chřest

Tato zelenina bohatá na foláty uvolňuje při trávení sloučeniny síry, které způsobují, že vaše moč podivně páchne. Záleží to však na vaší genetické výbavě. Někdo může jíst chřestu, kolik chce, a žádné změny nepozoruje. Pokud vám to vadí, pijte k jídlu hodně vody, aby se moč rozředila a nebyla tak silně cítit.

landscape-1439576887-red-beetroots-ghk-1 Foto:

Červená řepa

A u vylučování ještě chvilku zůstaneme. Víte, co se stane, když sníte červenou řepu? Pokud na to zapomenete, při následném pohledu do záchodu se dost vyděsíte, protože vaše moč i výkaly změní barvu – na rudou. Výzkum ukázal, že lidé, kteří trpí nedostatkem železa, jsou tímto barvením postiženi více než jiní. Změna pigmentu se může pohybovat sotva znatelného začervenání až po jasně červenou, přičemž těmi výraznými změnami trpí asi 10 procent populace. Pokud máte z obarvené moči obavy, promluvte si se svým lékařem, většinou ale do druhého dne problémy odezní.

-lk-

 

Článek je zařazen v: česnek, čokoláda, mrkev, superpotraviny, vedlejší účinky, otrava jídlem, luštěniny, kapusta, červená řepa, červené víno
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama