Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.
Rodina

V hlavní roli ZELENÝ CHŘEST aneb Uvařte si chutně, snadno a rychle

Ač je chřest královská lahůdka, jeho příprava je překvapivě jednoduchá a rychlá. Takže se skvěle hodí ve chvíli, kdy potřebujete bleskově udělat dobré jídlo.
Vydáno: 16.05.2016, Anna Kopečková
Sezona chřestu je tady. Neprošvihněte ji!
Sezona chřestu je tady. Neprošvihněte ji! Autor: profimedia.cz a další
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

 

Chřestová sezona není dlouhá. Začíná koncem dubna a končí v půlce června.  A protože má u nás chřest dlouhou tradici, snadno ho seženete krásně čerstvý buď přímo tam, kde ho pěstují (proslulé jsou Ivančice na Moravě nebo Hostín u Vojkovic na Mělnicku), na farmářských trzích, ale nemusíte se bát koupit ho ani v mnohých supermarketech, pokud na něm objevíte označení Český chřest.

Pokud se rozhodnete něco dobrého z chřestu připravit, je důležité, aby byl čerstvý a křupavý. Poznáte to podle toho, že se při ohnutí snadno zlomí. Další důležitá věc je zbavit stonky tuhých a suchých částí. U zeleného chřestu mnohdy stačí jen odkrojit tuhé konce, někdy je potřeba i lehce oloupat spodní části stonků pomocí škrabky na zeleninu. A slupky nevyhazujte. Dá se z nich ještě uvařit skvělá polévka.

Tepelná příprava chřestu je velmi jednoduchá. Stačí ho na pár minut ponořit do vroucí vody, do které se dává sůl, někdy naopak trochu cukru nebo kolečko citronu pro zvýraznění chuti. A aby si zachoval svou krásně zelenou barvu, nezapomeňte ho po vyndání z horké vody hned zchladit ve vodě s kostkami ledu.     

 

Listový koláč s chřestem

listový salát s chřestem Foto:                                                                                                                  Foto: profimedia.cz

Co budete potřebovat:

  • 500 g zeleného chřestu
  • 400 g listového těsta
  • 100 g pomazánkového másla (nebo našlehané Lučiny)
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 3 vejce
  • 100 nastrouhaného parmazánu
  • sůl

1. Očištěný chřest vhoďte do kastrolu s vroucí osolenou vodou a krátce ho sparřte. Opatrně ho vyndejte, zchlaďte v ledové vodě, aby si zachoval svěží zelenou barvu, a nechte odkapat.

2. Listové těsto rozválejte na válu pokrytém papírem na pečení na obdélník silný asi 3 mm a přeložte ho i s papírem na plech. Potřete ho pomazánkovým máslem nebo Lučinou tak, aby na okrajích zůstal asi 2 cm široký volný pruh. Pak na těsto rozložte chřest, náplň na koláči zakryjte papírem na pečení nebo alobalem (těsto na okrajích nechte nezakryté) a pečte při 200 °C, dokud se okraje nenafouknou a nezrůžoví.

3. Odstraňte papír nebo alobal, chřest zalijte smetanou rozmíchanou s vejci a parmazánem a dále pečte, dokud smetana nezačne zlátnout.

PRIMA TIP: Těsně před dopečením můžete koláč posypat 100 g jemně nakrájeného tyrolského špeku.

 

Teplý jarní salát

teplý jarní salát Foto:                                                                                                            Foto: ohsheglows.com

Co budete potřebovat (1 hrnek = 250 ml):

  • 1 hrnek quinoy
  • 1,5 hrnku zeleninového vývaru
  • 1/2 lžíce olivového oleje
  • 1 pórek nakrájený na půlměsíčky
  • 2 utřené stroužky česneku
  • 1 svazek zeleného chřestu
  • 1 hrnek nakrájených jahod (lze vynechat)
  • 3/4 hrnku čerstvého nebo mraženého hrášku
  • 1/2 hrnku nasekané zelené petrželky

Na zálivku:

  • 2 – 3 lžíce olivového oleje
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 1/2 lžíce javorového nebo kukuřičného sirupu
  • sůl a mletý pepř

1. Quinou propláchněte vodou, nasypte do hrnce, zalijte vývarem, přiveďte k varu a na středním ohni vařte 15 – 17 minut, dokud se tekutina nevyvaří. Načechrejte quinou vidličkou, odstavte ji z ohně a nechte zakrytou stát ještě 5 minut.

2. V pánvi rozehřejte půl lžíce oleje a orestujte na něm pórek s česnekem. Přidejte trochu soli a pepře a očištěné stonky chřestu překrojené na menší kousky a restujte ještě 5 – 10 minut, dokud chřest nezměkne, ale je stále lehce křupavý. Vmíchejte jahody (pokud chcete), hrášek a petrželku, krátce prohřejte a odstavte z ohně.

3. Všechny přísady na zálivku dobře prošlehejte, nalijte na připravenou směs, vmíchejte quinou a dochuťte podle potřeby solí a pepřem. Salát podávejte teplý a můžete ho ještě podle chuti posypat ořechy nebo semínky.

 

Chřest v košilce

chřest v košilce Foto:                                                                                                                Foto: damndelicious.net

Co budete potřebovat:

  • 500 g zeleného chřestu
  • 180 g tenkých plátků prosciutta
  • 1 lžíci olivového oleje

1. Plátky prosciutta rozkrojte podélně napůl. Stonky zeleného chřestu očistěte a každý omotejte téměř celý půlkou plátku prosciutta.

2. Ve větší pánvi rozehřejte olej a obalené stonky chřestu na něm ze všech stran opečte dokřupava. Trvá to asi 2 – 3 minuty. Podávejte ihned, třeba jako chuťovku k vínu.

 

Široké nudle s chřestem

široké nudle s chřestem Foto:                                                                                                              Foto: profimedia.cz

Co budete potřebovat:

  • 500 g zeleného chřestu
  • 1 balení širokých dlouhých nudlí
  • olivový olej
  • 60 g parmazánu
  • sůl a mletý pepř

 

1. Očištěný chřest vhoďte do vroucí osolené vody a povařte 3 – 5 minut do poloměkka. Ihned ho zchlaďte v ledové vodě a nechte odkapat.

2. Těstoviny uvařte v dostatečném množství osolené vody „al dente“ (tvrdší na skus).

3. V kastrolu nebo hluboké pánvi rozehřejte několik lžic olivového oleje, přidejte chřest překrájený na menší kousky a krátce ho prohřejte (neopékejte). Pak přidejte uvařené slité těstoviny, osolte, opepřete a zlehka promíchejte.

4. Nakonec vmíchejte parmazán nastrouhaný na hoblinky a ihned podávejte.

PRIMA TIP: Máte-li čerstvé těstoviny, které jsou chuťově mnohem lepší, přidejte do vody na vaření lžičku oleje, aby se neslepily. Správně připravené těstoviny nesmí být rozvařené, ale uvařené do poloměkka (al dente). Jsou pak podstatně lépe stravitelné. Stačí, když je budete vařit podle doporučeného času uvedeného na obalu a 3 minuty před jeho uplynutím těstoviny zkontrolujete.

 

Bramborový tatarák s lososem a chřestem

bramborový tatarák s chřestem Foto:                                                                                                                    Foto: Yummy Image

Co budete potřebovat:

  • 200 g čerstvého lososa bez kůže
  • 600 g oloupaných syrových brambor
  • 250 g zeleného chřestu
  • 1 lžíci hořčičného semínka
  • 1 menší červenou cibuli
  • 1 lžíci olivového oleje
  • trochu citronové šťávy
  • sůl, trochu cukru a octa

1. Čerstvého lososa nakrájejte na kostičky, smíchejte s půlkou lžičky soli a maličkou špetkou cukru a nechte hodinu odležet v chladu.

2. Brambory nakrájejte na kostičky, krátce je povařte v osolené vodě (musí zůstat pevné), sceďte je a nechte vychladnout. Chřest očistěte, opláchněte a škrabkou na zeleninu ho nakrájejte na tenké dlouhé plátky.

3. Hořčičné semínko povařte ve vodě se solí a troškou octa a slijte. K semínku přidejte cibuli nakrájenou na drobné kostičky, olej a trochu citronové šťávy a promíchejte.

4. V míse opatrně smíchejte brambory, odleželého lososa, cibulovou směs a podle chuti přisolte. Směs rozdělte na čtyři díly, každý opatrně na talíři umačkejte do kulaté formičky a tu opatrně odstraňte. Tataráky doplňte chřestem krátce spařeným v osolené vodě a podávejte.

PRIMA TIP: Připravte si mlýnek s pepřem a sůl na dochucení, protože brambory do sebe "natáhnou" velkou část chuti a tatarák by pak byl trochu mdlý.

Nestačilo vám to? Tady je chřestový nášup: 

Recept

Bazalkové rizoto s chřestem  Foto:

Bazalkové rizoto s chřestem

Klasické italské risotto bude krásně krémové díky mascarpone. Na chřestu nešetřete, použijte co nejčerstvější a použijte ho hodně. S nasládlou chutí bazalky a výrazným...

Recept

Lososový burger s chřestem Foto:

Lososový burger s chřestem

Obliba poctivých domácích burgerů stále stoupá. A nejlepší na nich je, že si můžete s náplní stále hrát a vymýšlet nové a nové varianty. Zkuste podle našeho receptu...

Recept

Kuskus s chřestem a kozím sýrem  Foto:

Kuskus s chřestem a kozím sýrem

Sezona chřestu je krátká, takže je potřeba si ji pořádně užít. Chřest je totiž nejen velmi chutný, ale také zdravý. Zkuste ho tentokrát připravit jako salát s kuskusem a...

 

Recept

Jarní frittata  s chřestem Foto:

Jarní frittata s chřestem

Období chřestu je poměrně krátké, takže ho využijte na 100 %. Použijte ho třeba do jarní frittaty spolu s uzenou makrelou a bylinkami.

Recept

Krémová chřestová polévka Foto:

Krémová chřestová polévka

Jedna z nejlahodnějších jarních polévek osvěží váš repertoár.

Recept

Chřestový salát s jahodami a sýrem  Foto:

S Klárou v kuchyni: Chřestový salát s jahodami a sýrem

Sezonu chřestu je potřeba využít naplno: Až se vám přejí oblíbené recepty s holandskou omáčkou nebo osmaženou strouhankou a máslem, zkuste tento výtečný salát s jahodami a...

-ak-

Mohlo by vás taky zajímat:

Stačí ji dobře ochutit a strčit do trouby

Upečte si zeleninu! Superjednoduché recepty, které vám budou chutnat


Článek je zařazen v: tatarák, zelený chřest, recepty s chřestem, salát s chřestem, jarní salát
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama