Quinoa: 5 dobrých důvodů, proč si ji uvařit ještě dnes
Staří Inkové ji nazývali příhodně „matka zrn“. To proto, že dodávala sílu jak malým dětem, tak udatným válečníkům. Je totiž zdrojem neobvykle velkého množství bílkovin a mnoha dalších tělu prospívajících živin.
Ačkoliv se jedná o pseudoobilovinu, je quinoa neboli merlík čilský v Latinské Americe využívána převážně jako obilovina. V současnosti se aktivně pěstuje v hornatých oblastech And v Jižní Americe, tzn. v Bolívii, Kolumbii, Ekvádoru, Peru a Chile.
Jestli jste quinou ještě neochutnali, třeba vás právě teď přesvědčíme:
1. Co barva, to jiná chuť
Quinou dnes seženete ve třech barevných variantách, z nichž každá chutná trochu jinak. Zde platí, že čím tmavší zrno je, tím je křupavější na skus. Nejrozšířenější a nejvyužívanější variantou je quinoa bilá. Ta má jemnou máslovou chuť a je po uvaření měkká až lehce křupavá. Červená quinoa je křupavější a chutná po oříškách. A do třetice varianta černá, která je chuťově nejvýraznější a také nejkřupavější.
2. Superpotravina nabitá bílkovinami
Quinoa je výjimečná zejména co do množství bílkovin. Až na nízký obsah methioninu jsou v ní zastoupeny všechny potřebné proteiny a svým podílem lysinu, který je v rostlinné říši spíše vzácností, se tato obilovina podobá sóje, která je v mnoha zemích hlavním bílkovinovým zdrojem. Je proto velmi vhodnou potravinou pro vegetariány a vegany.
3. Kam se na ni hrabe špenát!
Neméně pozoruhodný je i obsah železa. Půl šálku jej obsahuje téměř 8 mg, což řadí quinou mezi lídry rostlinných zdrojů železa. Pozastavit bychom se měli také nad množstvím vápníku. Ačkoliv nemá quinoa s mlékem nic společného, obsahuje poměrně velké množství vápníku, stejně jako hořčíku a vitamínu B2.
Kromě již výše zmíněných minerálů obsahuje také vyšší množství fosforu, draslíku, mědi, manganu a zinku. Tyto minerály jsou zde zastoupeny v mnohem vyšším množství, než je tomu například u pšenice, ječmene či kukuřice.
4. Mohou ji i bezlepkáři a dietáři
Půl šálku quinoy obsahuje také až 5 g vlákniny. Je přirozeně bezlepková a proto vhodná do jídelníčku celiaků i dětí, které ji dobře a lehko stráví. Nenadýmá a díky nízkému glykemickému indexu si ji mohou vychutnat i lidé s redukční nebo diabetickou dietou.
5. Dá se připravit naslano i nasladko
Kvůli absenci lepku se mouka z quinoy určitě nehodí k přípravě pečiva, ale má jiné přednosti. Lze ji použít k zahuštění polévek, do bramboráků, popřípadě ji namíchat s jiným druhem mouky, maximálně však do výše 10 %. Výborně se hodí na přípravu sladkých kaší, zeleninových salátů, na přípravu dezertů či jako zavářka do polévky. Můžete ji uplatnit téměř všude, kde jste zvyklí používat rýži. Fantazii se meze nekladou. Při odměřování porcí jen mějte na paměti, že quinoa nabyde na objemu.
Aby vám nezhořkla
Quinoa obsahuje tzv. saponiny, které mají hořkou mýdlovou chuť. Těmi se rostlina brání před hmyzem či ptáky. Doporučuje se proto před vařením pořádně propláchnout a několikrát proprat v horké vodě. Vaří se v poměru 1 díl quinoy a 2–2,5 dílu vody. Předem je možné ji orestovat na oleji. Lze ji vařit dohromady s rýží, je hotová během 15–20 minut. Při vaření je vhodné odstraňovat vzniklou pěnu. Hotovou quinou poznáte podle toho, že trochu změkne, zprůsvitní a na jednotlivých zrníčcích je patrná struktura klíčku.
Co můžete hned vyzkoušet:
Quinoa pilaf
Co budete potřebovat:
- 1 hrnek quinoy
- 2 lžíce olivového oleje
- 4 stroužky česneku
- 2 nakrájené mrkve a 1 červenou papriku
- nakrájený kousek celeru
- 1 a 3/4 hrnku vody
- koření (1/4 lžičky kurkumy nebo kari, 1/2 lžičky mletého koriandru, 1/2 lžičky soli)
- zelené bylinky dle chuti (např. rukola, petržel, libeček)
- černý pepř na dochucení
1. Quinou propláchněte a nechte okapat v sítku.
2. Na pánvi rozehřejte olivový olej a přidejte nadrobno nakrájený česnek. Přidejte nakrájenou mrkev, celer a papriku, vše dobře promíchejte a nechte chvíli dusit. Přimíchejte quinou a počkejte, než začne pukat. Přilejte vodu, osolte a okořeňte a vařte cca 12 minut, až quinoa změkne.
3. Vmíchejte zelené bylinky (rukolu, petržel nebo libeček) a trochu pepře a povařte ještě dalších 5 minut. Můžete servírovat samostatně s celozrnným pečivem nebo jako přílohu k masu.
Superjednoduchý čokoládový dortík
Co budete potřebovat:
- 400 g vařené quinoy
- 100 g jahelné mouky
- 20 g bio kakaa
- 100 ml sójového krému ISOLA BIO
- 2 vejce
- 1/3 lžičky jedlé sody
- špetku soli
- 4 lžíce agávového sirupu
- plátky mandlí nebo kokosu na ozdobu
1. Všechny ingredience ušlehejte v míse elektrickým šlehačem. Směs by měla být hladká, hustá a nadýchaná.
2. Těsto rozdělte do dvou zapékacích misek, povrch posypte mandlemi nebo kokosem a pečte asi 30 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Podávejte po mírném zchladnutí.
Další recepty nejen z quinoy najdete na www.probio.cz.
Podobné články
-ak-/foto PRO-BIO