6 superpotravin, které jedly naše babičky. A my bychom měli taky
Když byly naše babičky ještě mladé, neexistovaly trendy jako „čistá strava“, nejedla se „raw“ jídla a masu ze dvorku se neříkalo „bio“. Ale i tak byla tehdy spousta jídel zdravá a i když vám možná některá přijdou zastaralá, stojí za to přidat je do jídelníčku.
Máme pro vás hned šest potravin, o kterých stojí za to popřemýšlet, pokud je tedy už pravidelně nejíte.
Tvaroh
Jestli vám záleží na proteinu, jděte po tvarohu. Jedna porce nízkotučného tvarohu vám dodá 28 gramů proteinu, tedy asi o 5 gramů víc než obvyklý řecký jogurt. A mimochodem, existuje i tvaroh s přidanými kulturami, takže spolu s ním dostanete do těla i svou denní dávku probiotik.
Banány
Jeden z nejobyčejnějších druhů ovoce. No a co? Banány mají hodně pektinu, vlákniny, která pomáhá omezit prudké výkyvy hladiny cukru a zpomaluje trávení, takže se déle cítíte sytí. Jsou taky dobrým zdrojem prebiotik, tolik důležitých pro užitečné bakterie v našich střevech.
Bílé fazole
Udělejte to jako za starých časů a do polévky přidejte hrst fazolí. Jediný hrnek vařených fazolí vám dodá téměř polovinu denní dávky vlákniny a na další jídlo si několik dalších hodin ani nevzpomenete. Fazole jsou taky výborným a zároveň vzácným rostlinným zdrojem železa a hořčíku, který pomáhá regenerovat svaly po cvičení.
Foto: iStock
Zelí
Stejně jako jeho populárnější příbuzné – kapustu, květák nebo brokolici – řadíme zelí mezi brukvovité rostliny. A stručně řečeno, zelí patří mezi to nejzdravější, co můžete jíst. Je plné látek, které snižují riziko rakoviny, takže pokud milujete třeba slaninu, asi by stálo za to přidat zelí do jídelníčku. Udělat to můžete bez obav, jeden hrnek krájeného zelí má jenom 22 kalorií.
Grep
Asi jste už někdy slyšeli o zázračné grapefruitové dietě, během níž se jí jen tohle ovoce a vy zázračně hubnete. Zapomeňte na ni, je to hloupost. Na druhou stranu vám grep k snídani pomůže nějaké to kilo shodit. Existuje studie, která potvrzuje, že lidé, kteří snědli polovinu grepu před každým jídlem – aniž by cokoli změnili na svém stravování – zhubli za tři měsíce skoro dvě kila a měli lepší hladinu cukru v krvi.
Sušené švestky
Jsou velmi dobrým zdrojem vlákniny a napomáhají pravidelnému vyprazdňování. Ale tím to jen začíná. Sušené švestky jsou plné anthokyanů, které patří mezi protizánětlivé a protitorakovinné antioxidanty, pomáhají bojovat proti nadváze, cukrovce a dokonce i srdečním chorobám. A protože jsou fakt hodně sladké, můžete je používat místo cukru na oslazení ovesné kaše, jogurtu nebo smoothie. Nebo do receptu na koláč, co máte po babičce.
-az-