Životní styl

25. prosince 2022 17:37

Tomáš Durčák

10 000 kroků denně vám prodlouží život. Záleží ale i na tom, jak rychle je ujdete

O tom, že každodenní procházka venku má významný vliv na naše zdraví, slýcháme neustále a během pandemie jsme o benefitech tohoto základního lidského pohybu slyšeli prakticky neustále. Je ale i při chůzi potřeba držet se nějakých specifických pravidel? Nové vědecké poznatky naznačují, že ano.

Pravidelné procházení se, zvládnutí specifického počtu kroků denně i udržování konzistentního tempa během chůze. Nic náročného, ale v důsledku vám taková činnost může pomoci snížit riziko, že se u vás rozvine demence, některé kardiovaskulární onemocnění, rakovina nebo že dospějete k předčasné smrti.

Letos v září však byly publikovány dvě novější studie (studie 1, studie 2) zabývající se chůzí, které vztah počtu denních kroků, jejich intenzity a pozitivního účinku na zdraví zkoumaly detailněji. Ať už tedy na pravidelné zdravotní procházky chodíte, nebo se k nim zatím jen neúspěšně přemlouváte, následující informace by vás mohly zajímat.

Pravidelné procházky jsou o to důležitější u lidí, kteří mají sedavé zaměstnání:

Jak dlouho jít? Aspoň 30 minut

Obě studie se shodují v tom, že každodenní chůze s cílem posílení zdraví by měla trvat minimálně 30 minut. „Nemusí jít o třicet minut najednou,“ upozorňuje autor obou studií Matthe Ahmadi pro The New York Times. „Jde spíš o to, abyste půl hodinu ušli dohromady za celý den,“ dodává.

S tím asi většina lidí, kteří vyrážejí každý den do práce z domu, problém mít nebude. Druhým důležitým aspektem z pohledu pozitivního dopadu vaší každodenní chůze na zdraví je však tempo, kterým své kroky ujdete. Respektive, pokud se budeme bavit o prevenci či sníženém riziku vážných nemocí a předčasné smrti, je tempo ve skutečnosti zcela klíčové.

Kolik kroku ujít? 9800 až 10 000 denně

Máte-li problém donutit se každý den vyrazit ven na procházku, následující vědecké tvrzení by pro vás mohlo být atraktivní motivací. Výzkum totiž ukazuje, že každých 2000 ušlých kroků snižuje riziko onemocnění srdce, rakoviny a předčasné smrti o 10 %, přičemž tento benefit je maximální při 10 000 krocích denně.

Pokud jde o demenci, došli vědci k přesvědčení, že 9800 ušlých kroků denně snižuje riziko tohoto mentálního onemocnění o 50 %. U lidí, kteří denně ušli v průměru 3800 kroků, bylo riziko sníženo jen o 25 %.

„Dospělí lidé, jež ušli denně 8000 a více kroků, měli v poslední dekádě viditelně nižší riziko úmrtí než ti, kteří denně ušli v průměru 4000 kroků,“ píše americký Národní institut zdraví.

Podrobnosti ke studii

Obě studie byly provedeny ve Velké Británii u vzorku více než 75 000 lidí. Vědci od nich získali potřebné informace v letech 2013 až 2015 a následně je aktualizovali o sedm let později. Žádný z účastníků studií netrpěl kardiovaskulárním onemocněním, rakovinou ani demencí, když studie začala.

Jak rychle jít? 80 až 112 kroků za minutu

Aby dokázali smysluplně porovnat efekt tempa chůze, vytvořili vědci dvě kategorie osob:

  • Lidé, kteří šli rychlostí méně než 40 kroků za minutu, což je typické tempo chůze, které používáme při běžné chůzi z místa na místo.
  • Lidé, kteří šli rychlostí více než 40 kroků za minutu, což vědci označili jako „cílevědomá chůze“.

Následně sledovali chůzi a její dopady na zdraví u účastníků celkem sedm let, po kterých nasbíraná data vyhodnotili. Výsledek? Největší zdravotní benefity chůze si užívají lidé preferující svižnější chůzi.

Autoři studie pro americkou CNN prohlásili, že lidé ze skupiny, která v průměru chodila rychlostí asi 80 kroků za minutu, měli díky rychlosti své chůze nižší riziko výskytu kardiovaskulárních onemocnění, rakoviny a předčasné smrti než pomaleji chodící skupina.

Rychlejší chůze byla rovněž spojena s nižším rizikem výskytu demence. Lidé, jejichž rychlost chůze dosahovala 112 kroků za minutu, měli riziko výskytu této nemoci sníženo o 38 %.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 4. 2024

Berani, dnes bude ve vzduchu vládnout lehkovážná, téměř bláznivá energie. Vesmír vás vybízí, abyste se vzdali železného sevření seznamu povinností a trochu se pobavili. Představte si všechen tlak, který na sebe vyvíjíte, jako kouli na noze, kterou je třeba uvolnit. Není důvod brát se neustále tak vážně.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.