Zdraví a nemoci

7. dubna 2024 06:15

Ema Bártová

Tělo umí dát najevo vysoký cholesterol. Všímejte si bolesti lýtek a kožních výrůstků

Vědět, kolik máte cholesterolu, se může vyplatit. Zjistit to lze velmi snadno pomocí odběru krve, třeba u vašeho praktického lékaře. Pokud se k němu z nějakého důvodu nechystáte, mohou vám napovědět vaše zdravotní potíže a různé příznaky, které byste si přitom třeba s cholesterolem nespojili.

S vysokou hladinou cholesterolu je to stejné jako s vysokým krevním tlakem. Obojí je nebezpečné a ani jedno nebolí. Přitom překvapivě málo lidí ví, kolik cholesterolu v krvi vlastně má, protože zdaleka ne každý chodí na preventivní prohlídky, kde by se to dozvěděl. Třeba proto, že se cítí úplně zdravě.

Jenže vysoká hladina lipidů (včetně cholesterolu), odborně zvaná hyperlipidémie nebo dyslipidémie, se bez jakýchkoli potíží vyvíjí poměrně dlouhou dobu, aby se na ni pak přišlo při nějakém průšvihu, jako je mrtvice nebo vážné oběhové potíže.

Zrádné je to, že vysoký cholesterol mohou mít jak lidé s mizerným životním stylem a obezitou, tak ti štíhlí a pohybově aktivní. Sklony k tomu se totiž mimo jiné dědí. Proto má smysl znát i neobvyklé příznaky, kterými tělo dává najevo, že hladina špatného cholesterolu v krvi je vysoká.

„Lidé by si hladinu cholesterolu měli pravidelně kontrolovat i pokud se cítí dobře a nemají nadváhu. Nejlépe v rámci preventivních prohlídek. Smutným medicínským faktem je, že většina lidí ani neví, že má nezdravou hladinu cholesterolu a k lékaři se dostanou, až když je příliš pozdě – při infarktu či cévní mozkové příhodě,“ říká profesor Michal Vráblík, internista z pražské Všeobecné fakultní nemocnice a šéf České asociace pro aterosklerózu.

Mohlo by vás zajímat: Nebezpečná doba plastů. Do těla se dostanou konzumací ryb i pitím sáčkového čaje

Dyslipidémie
Riziková je zvýšená koncentrace LDL-cholesterolu (lidově tzv. špatný cholesterol) a triglyceridů a naopak snížená koncentrace HDL-cholesterolu (tzv. hodný cholesterol).

Zdroj: Wikiskripta

Neznámé příznaky vysokého cholesterolu

Bolesti nohou

Zvýšená hladina cholesterolu může způsobit onemocnění periferních tepen, protože tuk je ucpává a brání průtoku krve. Výsledek? Brnění a necitlivost v okolí chodidel, bolesti lýtkových svalů při chůzi, přidat se může vznik vředů na kůži a špatné hojení ran. Příznačný je i velmi pomalý růst nehtů.

Mezi další projevy patří i křeče v nohou.

Kožní projevy

Cholesterol, respektive jeho nadměrné množství, se může projevit i na kůži – v místě šlach na rukou nebo na Achillově šlaše se mohou objevovat xantomy, malé nažloutlé výrůstky. Šlachy navíc mohou být ztluštělé, což činí běžný pohyb obtížnějším. Podobné tukové usazeniny mívají postižení lidé také kolem očních víček.

Potíže s erekcí

Častým a časným příznakem takového cévního postižení, za kterým stojí cholesterol, může být postižení erektilní funkce. Často jde o jeden z prvních příznaků onemocnění cévního systému.

Bolest na hrudi

Jedním z možných projevů vysoké hladiny cholesterolu je i angina pectoris, pro kterou je charakteristická svíravá až pálivá bolest na hrudi způsobená nedostatečným zásobením srdečního svalu okysličenou krví. Objevuje se zvláště při nějaké zátěži. Bolest může vystřelovat do ramen, paží nebo spodní čelisti.

Podívejte se: Co dělat při infarktu ze stresu?

Nemoci srdce a cév, které úzce souvisí i s vysokou hladinou cholesterolu, stále patří mezi nejčastější příčiny úmrtí v České republice i v Evropě – jak dokládají třeba čísla Eurostatu. I proto se řada evropských vědců seriózně zabývá studiem rizikových faktorů pro rozvoj kardiovaskulárních onemocnění. A zjistili, že nejvíce předčasných úmrtí na nemoci srdce a cév způsobuje kombinace šesti nejrizikovějších faktorů. Kromě zmíněného cholesterolu sem patří vysoký krevní tlak, kouření, vysoká hladina glukózy v krvi, nízká fyzická aktivita a obezita.

Nemocní dál kouří a nehubnou

„Kombinace rizikových faktorů a souběh několika onemocnění znamená pro rozvoj kardiovaskulárních onemocnění vždy vysoké riziko. Úspěšná léčba znamená řešení všech rizikových faktorů a onemocnění současně,“ vysvětluje lékař Miroslav Souček, internista a přednosta II. interní kliniky Fakultní nemocnice U sv. Anny v Brně a zároveň odborný garant projektu Srdce v hlavě.

Ten je výsledkem spolupráce předních lékařů – internistů a kardiologů. Jeho cílem je informovat veřejnost a především pacienty o rizicích kardiovaskulárních onemocnění, prevenci a léčbě, která je pilířem ochrany proti kardiovaskulárním příhodám, i nutnosti jejího dodržování.

Přečtěte si: Máte vysoký cholesterol? Tuky nevyřazujte, ty zdravé naopak k jeho snížení pomohou

Bohužel, podle lékařů ani lidé, kteří mají zdravotní problémy ohrožující srdce, často na léčbu moc nemyslí a životní styl nemění. Až třetina nemocných zanedbává léčbu naordinovanou specialisty. Nejde jen o pravidelné braní léků, ale i o dodržování režimových opatření.

Evropská studie EUROASPIRE provedená na pacientech již trpících ischemickou chorobou ukázala, že 90 % z nich nadále kouří, 38 % je stále obézních, 42 % má stále vysoký krevní tlak, 71 % zvýšenou hladinu krevních tuků a dvě třetiny nedbají na pravidelný pohyb.

Další zdroje: Mayo Clinic, upmc.com


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 30. 4. 2024

Berani, tento den nemusí být zrovna nejenergičtější. V poslední době jste tvrdě pracovali a vaše tělo potřebuje čas na doplnění energie. Travte nějaký čas v klidu doma. Schoulete se s čajem a dobrou knihou a nechte svou mysl cestovat, kam chce. I když vaše tělo zpomaluje, vaše mysl je aktivnější než kdy jindy. Mohl by to být plodný čas pro strategické tvůrčí změny, které byste chtěli provést doma nebo v práci.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.