Životní styl

19. března 2024 06:00

Marie Makovská

Nebezpečná doba plastů: Do těla se dostanou konzumací ryb i pitím sáčkového čaje

Každý týden náš trávicí systém v průměru přijme pět gramů mikroplastů. To odpovídá hmotnosti jedné kreditní karty. Miniaturní částice nejsou vidět, ale dosavadní výzkum ukazuje, že mají výrazně negativní vliv na zdraví. Jak se konzumaci plastů vyhnout?

Děsivá doba plastová

Plasty jsou všude kolem nás a řada studií se už zajímala o to, co mohou způsobit, když se dostanou do lidského těla. Vědci z vídeňské lékařské univerzity shrnuli výsledky analýz do jedné zprávy, kterou publikoval magazín Exposure & Health. Popsali, že mikroplasty se z trávicího systému do dalších částí těla dostanou skrz střeva, mohou způsobovat změny ve složení střevního mikrobiomu a tyto změny jsou spojovány s rozvojem metabolických poruch, jako jsou cukrovka, obezita nebo chronická onemocnění jater. Především nejdrobnější plastové nanočástice jsou také spojovány s biochemickými procesy, které se rozhodující mírou podílejí na vzniku rakoviny.

Mohlo by vás zajímat: Lékař poradil, jak pečovat o zuby: Čištění minimálně deset minut a pasta není nutná

Co jsou nanoplasty a mikroplasty

Nanoplasty jsou okem neviditelné částice menší než 0,001 mm. Mikroplasty jsou velké od 0,001 do 5 mm, někdy je tedy můžeme i vidět. Do potravního řetězce se tyto částice dostávají hlavně z plastových obalů.

Plasty v těle podle vědců z vídeňské univerzity mohou uškodit hlavně osobám s chronickými onemocněními. „Zdravé střevo spíše dovede zdravotní riziko odvrátit. Ale lokální změny v trávicím ústrojí, které se projevují při chronických onemocněních nebo při negativním stresu, by mohly predisponovat ke škodlivým účinkům mikro- a nanoplastů,“ popsal Lukas Kenner z výzkumného týmu.

Rizikové potraviny a nápoje

Plasty do těla přijímáme nejčastěji v rybách, mořských plodech a mořské soli, ale také při pití vody z plastových lahví. Zpráva publikovaná v magazínu Exposure & Health popisuje, že kdo vypije denně 1,5–2 litry vody z plastové lahve, přijme okolo 90 tisíc plastových částic ročně. Pitím kohoutkové vody je možné toto číslo redukovat na 40 tisíc (závisí na lokalitě). Z PET lahví se navíc dle výzkumníků mohou uvolňovat xenohormony, které mají vliv na činnost hormonální soustavy a mohou mít karcinogenní účinky.

Přečtěte si také: Rodiče často vystavují kojence riziku úmrtí. Spaní v autosedačce může být pro dítě fatální

Mikroplasty však můžete konzumovat i s potravinami a nápoji, u kterých by vás to nenapadlo. Nedávná studie upozornila také na čajové sáčky, při jejichž výrobě se používá biologicky neodbouratelný polypropylen a další nebezpečné látky. Je to znepokojivé, protože voda se při přípravě čaje pravidelně ohřívá na 95 °C nebo více, a dokonce i „potravinářské“ plasty se mohou rozkládat nebo mohou uvolňovat škodlivé materiály při zahřátí nad 40 °C. Lidé, kteří často pijí sáčkový čaj, mohou přijímat i miliardy plastových částic, z nichž některé mohou být tak malé (nanoplasty), že se dostanou do lidských buněk.

Jak se vyhnout konzumaci plastů

Mikroplasty se do našeho těla dostávají i ze vzduchu. Jediným způsobem, jak jejich množství v prostředí omezit, je v první řadě snížení jejich produkce. Dále pak snížení jejich rozptylu do životního prostředí (tedy zlepšení nakládání s odpadem) a celosvětové vzdělávání a osvěta.

Jejich příjem s nápoji a potravinami můžete omezit tím, že budete:

  • Používat jen kvalitní nádoby na pití (například ze skla) a minimalizovat pití nápojů z PET lahví. Negativní vliv má také nesprávné skladování plastových lahví, například jejich vystavování slunci. Nejnižší příjem plastů z vody zajistíte, když budete pít filtrovanou kohoutkovou vodu.
  • Omezovat konzumaci jídel z jednorázových plastových obalů a kelímků, především pokud jde o teplá/horká jídla. Pozor dejte také na plechovky nebo některé papírové obaly, které jsou zevnitř potaženy plastovým filmem.
  • Ohřívat potraviny a nápoje například ve skle, na talířích a jiném nádobí na to určeném, ne v plastových krabičkách nebo obalech.
  • Vybírat čajové sáčky, které jsou vyrobené z netoxických materiálů (takové by měly být i kompostovatelné), zjistíte to u výrobce. Anebo pít sypané čaje.
  • Vybírat si (pokud to jde) potraviny a nápoje v jiných obalech než plastových – především pokud je obsah tučný a tekutý. Například oleje, různé omáčky, med… to vše seženete i ve skle.
Plasty tu od určité doby jsou a budou, nechceme vyvolávat paniku. Důležitá je osvěta, abychom životnímu prostředí i svému zdraví co nejvíce prospívali.

V současnosti se výzkum v této oblasti soustředí například na schopnost mnohých mikroorganismů degradovat některé druhy plastů. Biodegradace je jedním z možných řešení tohoto celosvětového problému.

Zdroj: autorský článek (autorka je Ing. v oboru Výživa a potraviny)
Další zdroje: vědecké studie (odkazy na ně přímo v textu článku)

Podívejte se také na reportáž o zálohování PET lahví a plechovek:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 4. 2024

Při rozhovorech s přáteli nebo kolegy o možných budoucích podnikatelských záměrech byste si mohli dělat poznámky, Berani. Vaše přirozená pečlivost by vám měla dobře posloužit. Důležité je mít přesné záznamy, o kterých budete moci později diskutovat. Jakýkoli nový projekt, který nyní zahájíte, bude pravděpodobně úspěšný, zejména pokud se jedná o psaní, mluvení nebo jinou formu zábavy. Nebojte se případného neúspěchu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.