V placentách těhotných žen našli vědci mikroplasty. Ze stejných se vyrábějí igelitky

Psal se rok 2022, když vědci poprvé odhalili v lidské krvi mikroplasty a dokázali tak, že je možné, aby procházely tělem a usazovaly se v orgánech. Jejich cesta do těla přitom není složitá. Lidé je vdechují a konzumují v potravinách i v nápojích, a to včetně vody. Nejnovější studie se zaměřila na placenty a vědce šokovalo, že mikroplasty byly nalezeny v každém zkoumaném vzorku.

Přestože mikroplasty byly v placentách poprvé objeveny již v roce 2020, současná studie si dala za cíl změřit, kolik a jaké typy plastů se v nich nacházejí. Za tímto účelem vědci začali tím, že odebrali 62 vzorků darovaných placent a rozložili v nich tuk a bílkoviny v procesu zvaném saponifikace nebo zmýdelnění.

Čtěte také: Varovný objev českých vědců. Jako první na světě našli mikroplasty v plodové vodě

Vzorky byly poté rychle roztočeny v zařízení zvaném ultracentrifuga, které ze vzorku oddělilo mikroplasty na malé částečky. Zde vědci použili pyrolýzu, což je technika spočívající v zahřátí plastového zrnka, jeho vznícení a analýze vzniklých emisí plynů, aby zjistili, jaké typy plastů se v něm nacházejí.

Nebezpečné látky

Vědci zjistili přítomnost mikroplastů ve všech 62 vzorcích, a to v rozmezí od 6,5 do 790 mikrogramů na gram tkáně. Největší podíl na celkovém množství plastů měl polyethylen, materiál používaný k výrobě plastových sáčků a lahví. Nalezeno bylo také PVC, nylon a dokonce i polystyren. Mikrogramové množství těchto plastů se nemusí zdát velké, ale jejich účinky na zdraví jsou nejasné.

„Jestliže se hodnoty budou stále zvyšovat, začneme si dělat starosti. Pokud pozorujeme účinky na placentu, pak by to mohlo mít dopad na veškerý život savců na této planetě. To není dobré,“ uvedl ve svém prohlášení vedoucí výzkumu Matthew Campen. Znervózňuje ho také, kolik mikroplastů se v placentách nahromadí za osm měsíců, protože v jiných orgánech se hromadí ještě o mnoho déle.

Nebezpečné mikroplasty objevili vědci i v plodové vodě:

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 4. 5. 2024

Berani, dnes se možná nebudete moci soustředit na práci. Vaše hlava může být v oblacích a váš smysl pro detail vás může poněkud zklamat. Netřeba dodávat, že tento den není vhodný k tomu, abyste se pouštěli do nových, obtížných nebo komplikovaných úkolů. Soustřeďte se na rutinní činnosti, které zvládnete bez přemýšlení. Takto zvládnete celý den, aniž byste se z toho zbláznili.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.