Prima maminka

11. března 2024 15:20

Marie Makovská

Rodiče často vystavují kojence riziku úmrtí. Spaní v autosedačce může být pro dítě fatální

Láska a silné pouto rodičů k dětem by jim většinou nedovolily, aby jim jakkoli vědomě ublížili. I v dobré víře je však mohou vystavit vážným rizikům. Existují totiž místa a polohy, do kterých svá miminka ukládá až alarmující množství rodičů a pro kojence mohou být smrtelně nebezpečné.

Nechali jste někdy své dítě spát v takzvaném vajíčku, autosedačce, nebo dokonce v chodítku pro nejmenší? Už několik let před tím odborníci varují. Že jde o polohy, které jsou nejen nevhodné pro správný psychomotorický vývoj dětí, ale mohou být i životu nebezpečné, ukazují i některé studie. Jedna z nich například shromažďovala data po dobu 10 let a zjistila, že téměř dvě třetiny případů úmrtí kojenců ve spánku způsobilo nesprávné použití autosedačky mimo auto.

Přečtěte si také: Jídelníček v šestinedělí není přísný. Důležitá je rozmanitost, jídla si můžete i zmrazit

„Autosedačky nejsou tak bezpečné jako postýlky nebo kočárky. Neměly by se používat mimo auto, což většina lidí bohužel neví. Myslím, že většina rodičů včetně mě to nejednou udělala, ale opravdu to není dobře,“ vysvětlil hlavní autor výše zmíněné studie, pediatr Jeffrey Colvin. Smrt kojenců může nastat udušením nebo uškrcením, podle studie mohou být na vině postranní polstrování nebo popruhy. Nebezpečí ale kojencům hrozí i při spánku vsedě, v pololeže ve vajíčku nebo kdekoliv jinde, kde je riziko sklopení jejich hlavy dopředu a zamezení průchodu dýchacích cest.

Nebezpečné polohy a nedostatečný dozor

Britská charitativní organizace The Lullaby Trust dle Independent.co.uk konstatovala, že rodiče svá miminka vystavují zvýšenému riziku udušení nebo syndromu náhlého úmrtí kojenců (SIDS) velmi často. Díky jejich průzkumu mezi 1 000 rodiči dětí mladších jednoho roku se ukázalo, že 70 % z nich dovolilo svým ratolestem spát v chodítku, 67 % v houpačce pro nejmenší a 61 % na sedacím vaku. Přibližně 8 % rodičů své děti takto nechalo spát přes noc.

„Děti nejbezpečněji spí na zádech na čistém, rovném a pevném povrchu,“ řekla Jenny Ward, generální ředitelka organizace. Taková poloha nejen pomáhá snížit riziko náhlého úmrtí kojence, ale také má dítě díky ní otevřené a volné dýchací cesty. Organizace rovněž doporučuje zajistit, aby byla hlava dítěte volná, bez lůžkovin a vycpaných stran, které by se mohly dostat do těsného kontaktu s obličejem a přivodit dušení.

Děti rády usínají na místech, která pro ně nejsou vhodná

Cílem odborníků však není šířit paniku. Sama Jenny Ward uvedla, že dobře ví, že miminka ráda usínají na místech, která pro jejich spánek nejsou určena. Dodala také, že produkty jako houpačky jsou užitečné, pokud je dítě vzhůru a pod dohledem. Obzvlášť při spánku si však dle jejích slov všichni rodiče musí být vědomi toho, jak chránit dýchací cesty svého dítěte.

Mohlo vám uniknout: Dětské bundy obsahují nebezpečné chemikálie. České výrobky jsou na tom dle studie nejhůře

„I když je dítě vzhůru, je stále důležité zajistit, aby jeho hlava nebyla nakloněna dopředu a jeho nos a ústa nebyly zakryté, aby se mu udržely volné dýchací cesty a chránilo se dýchání,“ varovala dále ředitelka organizace.

Správná poloha ovlivní i vývoj dítěte

Děti, především pokud ještě samy nesedí, je snadné naučit na polohování do různých sedaček a vajíček, kde se jim přirozeně líbí. Mají odsud větší rozhled, než když leží mezi stěnami kočáru. Fyzioterapeuti ale obecně varují před tím, abychom děti v takových polohách nechávali po delší dobu, než je nezbytně nutné, například proto, abychom je nakrmili. Nadměrné zasahování do pohybového vývoje dětí může zapříčinit jeho zpomalení i různé pohybové obtíže.

Když děti posazujeme v kočárku či do sedaček v době, kdy ještě samy nesedí a nemají pro tento úkon dostatečně silné zádové svaly, může to ovlivnit funkci jejich páteře, kyčelních kloubů, ale i dýchací nebo trávicí soustavy. Jakmile si dítě na tento takzvaný pasivní sed zvykne, může to navíc vést k tomu, že už se během bdění nenechá pokládat na záda. Při položení bude plakat a nutit vás, abyste ho zvedli a opřeli. Pokud si nejste jistí, jak v určité fázi vývoje svého dítěte postupovat, abyste mu s pohybem pomáhali co nejpřirozeněji, nebojte se vyhledat pomoc fyzioterapeuta. Na cvičení ke specialistům mohou chodit i zdravé děti a dozvíte se od nich navíc spoustu zajímavých informací.

Zdroje: autorský článek (autorka je certifikovanou lektorkou cvičení s rodiči a dětmi od kojeneckého věku a absolventkou DNS – cvičení pro děti podle Koláře)

Další zdroje: Independent.co.uk, The Lullaby Trust (Britská charitativní organizace, která se zabývá zvyšováním povědomí o syndromu náhlého úmrtí kojenců)

Podívejte se také na rozhovor s trenérem dětí Adamem Rybářem. Co radí všem rodičům?

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 4. 2024

Při rozhovorech s přáteli nebo kolegy o možných budoucích podnikatelských záměrech byste si mohli dělat poznámky, Berani. Vaše přirozená pečlivost by vám měla dobře posloužit. Důležité je mít přesné záznamy, o kterých budete moci později diskutovat. Jakýkoli nový projekt, který nyní zahájíte, bude pravděpodobně úspěšný, zejména pokud se jedná o psaní, mluvení nebo jinou formu zábavy. Nebojte se případného neúspěchu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.