Dětské bundy obsahují nebezpečné chemikálie. České výrobky jsou na tom dle studie nejhůře

Nová studie se zaměřila na dětské bundy a kombinézy z evropských zemí a odhalila znepokojivé výsledky. Toxické chemikálie byly ve více než polovině z testovaných výrobků, nejvyšší množství pak v softshellových bundách zakoupených v České republice, a to dokonce i od známých značek. Na co by si měli rodiče při výběru dávat pozor?

Co jsou PFAS a PFOA

PFAS jsou perfluorované a polyfluorované alkylové látky, které zahrnují více než 4 700 chemických látek. Známé jsou především kvůli využití v teflonu nebo Gore-Texu, ale nachází se i v outdoorovém oblečení a dalším textilu, kobercích nebo papírových obalech na potraviny. PFAS se nerozkládají, čímž znečišťují životní prostředí a ohrožují zdraví, proto by měly být dle studie organizace Arnika podobné látky zakázány jako celá skupina. V EU jsou taková opatření v současnosti diskutována.

PFOA je vysoce toxická perfluorooktanová kyselina, která patří mezi PFAS. Její používání je pravidly EU omezeno a byl doporučen její celosvětový zákaz.

Médii se prohnala zpráva o studii, kterou zveřejnila organizace Arnika. Studie zkoumala 32 dětských bund a kombinéz zakoupených v sedmi evropských zemích včetně Česka. Ve více než polovině z nich například odhalila obsah nebezpečné a celosvětově zakázané látky PFOA (perfluorooktanová kyselina), která patří mezi takzvané věčné chemikálie PFAS. Nejvyšší množství látky měly české bundy z materiálu softshell.

„Přestože jsme v některých softshellových bundách na českém trhu věčné chemikálie očekávali, přítomnost celosvětově zakázaného PFOA a nešťastné prvenství českých bund v žebříčku nejhorších vzorků ve studii nás zaskočilo. Věčné chemikálie PFAS jsou skutečnou hrozbou pro lidské zdraví a životní prostředí. Čím více se toho o nich dozvídáme, tím větší obavy v nás kvůli své všudypřítomnosti, odolnosti a schopnosti se hromadit v těle i v prostředí vzbuzují,“ uvedla odbornice na PFAS a autorka studie Mgr. Jitka Straková.

Známé outdoorové značky ve studii pohořely

Nejvíce toxických PFAS obsahovaly konkrétně bundy zakoupené v ČR počátkem roku 2022, konkrétně od značek Hannah a Husky. Nutno zmínit, že byly zakoupeny o rok dříve než bundy z jiných zemí. Proč je to důležité? Studie upozorňuje, že složení a koncentrace věčných chemikálií ve výrobcích se v průběhu času mění kvůli degradaci. Spotřebitel tak nikdy neví, jak na tom je v danou chvíli právě jeho bunda. Dále z testu vyšel špatně i výrobek značky NordBlanc, bylo v něm nejvyšší celkové množství rizikových chemikálií. V bundě AlpinePro pak bylo hodně fluorových sloučenin, které se velmi špatně měří. Co se týká PFAS, dopadl však tento výrobek nejlépe.

Přečtěte si také: Budíte se každou noc ve stejný čas? Dejte si na noční stolek poznámkový blok, radí experti

Negativní dopad (nejen) na děti

Souvislosti mezi opakovaným vystavováním dětí věčným chemikáliím PFAS a zdravotními problémy jsou zkoumány. Diskutuje se například zvýšená hladina cholesterolu v krvi, nerovnováha lipidů související s kardiovaskulárními chorobami, mírně snížená porodní hmotnost a snížená reakce na některé vakcíny/infekce. Děti jsou vůči PFAS zranitelnější kvůli nižší tělesné hmotnosti, rozdílům v příjmu vody a potravy, vyvíjejícím se orgánovým systémům a dalším faktorům. V poslední době se také objevila studie z Finska, která na vzorcích matek a jejich dětí, upozorňuje na možný vztah zvýšeného výskytu věčných chemikálií a onemocněním dětskou leukemií.

Mohlo vám uniknout: Suchý zápal plic postihuje hlavně děti. Informovaní rodiče se ale nemusejí obávat

Co můžeme dělat?

Jako zákazníci bohužel nemáme šanci poznat, zda a kolik věčných chemikálií v bundě je. Často to nevědí ani sami výrobci. Můžeme se ale zaměřit na některé výrobce, kteří deklarují, že jsou takzvaně PFAS-free. Podobně, jako se mluvilo například o ftalátech a bisfenolu v plastových lahvích či hračkách a naučili jsme se postupně vybírat produkty s označením, že jsou bez těchto toxických látek, stejně tak můžeme vybírat i oblečení a další výrobky. Čím více se totiž o složení výrobků zajímáme, tím více jsou výrobci nuceni ho měnit k lepšímu tak, aby na trhu informovaných zákazníků uspěli.

Důležitá je informace, že bez PFAS skutečně lze outdoorové oblečení vyrábět a některé společnosti a prodejci to dělají, právě na základě poptávky lidí. Jejich seznam najdete tady.

Zdroje: arnika.org, European Environment Agency

Podívejte se také na rozhovor s odbornicí na potraviny. Jsou v Česku kvalitní?

Sdílejte článek
Štítky bezpečnost testování studie děti Česko bunda toxické látky oděv Perfluorované a polyfluorované látky

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 4. 2024

Nečekaná, ale vítaná finanční pomoc by mohla vést k dlouho očekávaným změnám ve vaší životní situaci, Berani. Možná se rozhodnete přestěhovat nebo se rozhodnete pro méně drastické kroky, jako je přestavba nebo rekonstrukce. Někdo z domácnosti by se mohl odstěhovat nebo by se mohl nastěhovat někdo nový. To všechno jsou velmi pozitivní změny, které ve vašem životě přinesou velké změny.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.