Dětské bundy obsahují nebezpečné chemikálie. České výrobky jsou na tom dle studie nejhůře

Nová studie se zaměřila na dětské bundy a kombinézy z evropských zemí a odhalila znepokojivé výsledky. Toxické chemikálie byly ve více než polovině z testovaných výrobků, nejvyšší množství pak v softshellových bundách zakoupených v České republice, a to dokonce i od známých značek. Na co by si měli rodiče při výběru dávat pozor?

Co jsou PFAS a PFOA

PFAS jsou perfluorované a polyfluorované alkylové látky, které zahrnují více než 4 700 chemických látek. Známé jsou především kvůli využití v teflonu nebo Gore-Texu, ale nachází se i v outdoorovém oblečení a dalším textilu, kobercích nebo papírových obalech na potraviny. PFAS se nerozkládají, čímž znečišťují životní prostředí a ohrožují zdraví, proto by měly být dle studie organizace Arnika podobné látky zakázány jako celá skupina. V EU jsou taková opatření v současnosti diskutována.

PFOA je vysoce toxická perfluorooktanová kyselina, která patří mezi PFAS. Její používání je pravidly EU omezeno a byl doporučen její celosvětový zákaz.

Médii se prohnala zpráva o studii, kterou zveřejnila organizace Arnika. Studie zkoumala 32 dětských bund a kombinéz zakoupených v sedmi evropských zemích včetně Česka. Ve více než polovině z nich například odhalila obsah nebezpečné a celosvětově zakázané látky PFOA (perfluorooktanová kyselina), která patří mezi takzvané věčné chemikálie PFAS. Nejvyšší množství látky měly české bundy z materiálu softshell.

„Přestože jsme v některých softshellových bundách na českém trhu věčné chemikálie očekávali, přítomnost celosvětově zakázaného PFOA a nešťastné prvenství českých bund v žebříčku nejhorších vzorků ve studii nás zaskočilo. Věčné chemikálie PFAS jsou skutečnou hrozbou pro lidské zdraví a životní prostředí. Čím více se toho o nich dozvídáme, tím větší obavy v nás kvůli své všudypřítomnosti, odolnosti a schopnosti se hromadit v těle i v prostředí vzbuzují,“ uvedla odbornice na PFAS a autorka studie Mgr. Jitka Straková.

Známé outdoorové značky ve studii pohořely

Nejvíce toxických PFAS obsahovaly konkrétně bundy zakoupené v ČR počátkem roku 2022, konkrétně od značek Hannah a Husky. Nutno zmínit, že byly zakoupeny o rok dříve než bundy z jiných zemí. Proč je to důležité? Studie upozorňuje, že složení a koncentrace věčných chemikálií ve výrobcích se v průběhu času mění kvůli degradaci. Spotřebitel tak nikdy neví, jak na tom je v danou chvíli právě jeho bunda. Dále z testu vyšel špatně i výrobek značky NordBlanc, bylo v něm nejvyšší celkové množství rizikových chemikálií. V bundě AlpinePro pak bylo hodně fluorových sloučenin, které se velmi špatně měří. Co se týká PFAS, dopadl však tento výrobek nejlépe.

Přečtěte si také: Budíte se každou noc ve stejný čas? Dejte si na noční stolek poznámkový blok, radí experti

Negativní dopad (nejen) na děti

Souvislosti mezi opakovaným vystavováním dětí věčným chemikáliím PFAS a zdravotními problémy jsou zkoumány. Diskutuje se například zvýšená hladina cholesterolu v krvi, nerovnováha lipidů související s kardiovaskulárními chorobami, mírně snížená porodní hmotnost a snížená reakce na některé vakcíny/infekce. Děti jsou vůči PFAS zranitelnější kvůli nižší tělesné hmotnosti, rozdílům v příjmu vody a potravy, vyvíjejícím se orgánovým systémům a dalším faktorům. V poslední době se také objevila studie z Finska, která na vzorcích matek a jejich dětí, upozorňuje na možný vztah zvýšeného výskytu věčných chemikálií a onemocněním dětskou leukemií.

Mohlo vám uniknout: Suchý zápal plic postihuje hlavně děti. Informovaní rodiče se ale nemusejí obávat

Co můžeme dělat?

Jako zákazníci bohužel nemáme šanci poznat, zda a kolik věčných chemikálií v bundě je. Často to nevědí ani sami výrobci. Můžeme se ale zaměřit na některé výrobce, kteří deklarují, že jsou takzvaně PFAS-free. Podobně, jako se mluvilo například o ftalátech a bisfenolu v plastových lahvích či hračkách a naučili jsme se postupně vybírat produkty s označením, že jsou bez těchto toxických látek, stejně tak můžeme vybírat i oblečení a další výrobky. Čím více se totiž o složení výrobků zajímáme, tím více jsou výrobci nuceni ho měnit k lepšímu tak, aby na trhu informovaných zákazníků uspěli.

Důležitá je informace, že bez PFAS skutečně lze outdoorové oblečení vyrábět a některé společnosti a prodejci to dělají, právě na základě poptávky lidí. Jejich seznam najdete tady.

Zdroje: arnika.org, European Environment Agency

Podívejte se také na rozhovor s odbornicí na potraviny. Jsou v Česku kvalitní?

Sdílejte článek
Štítky bezpečnost testování studie děti Česko bunda toxické látky oděv Perfluorované a polyfluorované látky

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 7. 2024

Řiďte se svými instinkty a neuděláte chybu, Berani. Možná se budete muset vzdát kontroly a odložit logické myšlení. Nechte se unášet větrem. Prozkoumejte své pocity a to, jak je ovlivňují ostatní. Dnes bude téměř nemožné upevnit nějaké plány. Raději prozkoumejte možnosti a porovnejte se s ostatními. Nezaškatulkujte se do jednoho způsobu myšlení.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.