Suchý zápal plic postihuje hlavně děti. Informovaní rodiče se ale nemusejí obávat

Epidemiolog Roman Prymula o záhadném viru v Číně a nedostatku vitaminu D

V posledních týdnech se médii šíří informace o záhadné nemoci, jež měla v Číně opět vyvolat zákazy či povinné nošení roušek, zatímco v Evropě se v několika zemích nebezpečně šíří. První případy se objevily i v ČR. Co je to suchý zápal plic nebo také syndrom bílých plic, o němž se někdy píše jako o „novém covidu“, jenž by nás teoreticky opět mohl uvrhnout do jistých epidemiologických opatření?

Jde o nějakou novou, dosud neznámou nemoc?

Nikoli, suchý zápal plic vyvolává stejně jako častější formy tohoto onemocnění patogen pojmenovaný Mycoplasma pneumoniae. A nejde o nemoc, která by nám byla zcela neznámá. Avšak její průběh, pojmenovaný jako suchý zápal plic či syndrom bílých plic, odborníci dle britského listu Daily Mail označují jako „atypický“.

„Otázkou je, jestli to opět není počátek nějaké nepříjemné události, která může mít i celosvětový dopad. To je v tuto chvíli těžké předvídat, doufám, že brzy přijdou nějaké výsledky,“ řekl pro CNN Prima News Roman Prymula. Odborníky na infekce nejvíc znepokojuje, že se nemoc rychle šíří opět zejména v Číně, byť první menší ohniska již byla zaznamenána i v USA, Dánsku či Nizozemsku a první jednotky případů už máme i v České republice.

Proč „syndrom bílých plic“?

Tuto přezdívku si méně běžný typ zápalu plic vysloužil proto, že při provedeném rentgenu plic jsou na snímku četná bílá místa, jež značí, kde všude jsou dýchací orgány zmíněným patogenem napadeny.

Jak suchý zápal plic u dítěte poznat?

Byť Světová zdravotnická organizace (WHO) od Číny prozatím stále marně žádá více informací o nárůstu respiračních onemocnění i průběhu této formy zápalu plic u dětí, základní příznaky jsou nám dobře známy. Mimo jiné proto, že opravdu nejde o dosud neznámé onemocnění.

Syndrom bílých plic postihuje v drtivé případě děti ve věku od jednoho roku až do hranice dospělosti. Jeho unikátností je, že má poměrně širokou paletu různých příznaků i průběhů. U některých dětí nemoc proběhne jako velmi slabá infekce horních cest dýchacích, zatímco u jiných může nastat těžký zápal plic, při němž je nutné vyhledat nejen lékařskou, ale i intenzivní nemocniční péči.

Od běžného zápalu plic jej odlišují zejména případné velmi vysoké horečky. Začátek onemocnění je však srovnatelný s běžnou virovou infekcí a jeho příznaky jsou dle Národního zdravotnického informačního portálu následující – únava, bolest svalů, celého těla, případně silný kašel, dušnost a zmíněná zvýšená teplota. Za pozornost stojí rovněž na virové onemocnění nezvykle dlouhá inkubační doba, a to 1–4 týdny.

Kdy je potřeba jít k lékaři?

Pokud vaše dítě má nebo začne mít výše popsané příznaky, je vhodné zahájit zpočátku standardní léčbu teploty, případně kašle, dbát na dostatečný přísun tekutin a samozřejmě přidat nutný klidový režim. Zpozornět by ovšem rodiče měli ve chvíli, kdy se ani po několika dnech příznaky nezačnou zlepšovat nebo pokud se začnou zhoršovat. V takovém případě je vhodné vyhledat lékařskou pomoc. Závažnější formy a průběhy suchého zápalu plic je totiž již nutné léčit specifickými antibiotiky, neboť ta běžná už na něj nezabírají.

Můžu nějak své dítě před infekcí ochránit?

Pravidla prevence nákazou suchým zápalem plic jsou do jisté míry srovnatelná s pravidly, která jsme dodržovali během pandemie nemoci Covid-19. I suchý zápal plic se totiž šíří kapénkami. I proto ostatně Čína v některých místech opět zavedla povinné nošení roušek či povinné sociální rozestupy mezi lidmi.

Děti by měly dodržovat základní hygienická pravidla, tedy pravidelně a pořádně si mýt ruce. Ty s podezřením na virovou infekci by měly zůstat doma a nechodit zpět do kolektivu. A pro ty zdravé je bohužel jedinou efektivní ochranou omezení pobytu v kolektivu, což zejména u větších dětí až do příchodu Vánoc zkrátka nebude dost dobře možné.

Na závěr je vhodné znovu zdůraznit, že jde o známé onemocnění, jehož výskyt na podzim a v zimě není ničím výjimečným. Někteří odborníci navíc velký nárůst případů v Číně připisují tomu, že jde o první zimu, kdy zde nejsou v platnosti pandemická opatření a lockdowny. Číňané tak podle všeho doplácejí na to, že neměli šanci přirozeně se promořit a imunizovat jako zbytek světa.

Zdroje: CNN, Daily Mail


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 4. 2024

Nečekaná, ale vítaná finanční pomoc by mohla vést k dlouho očekávaným změnám ve vaší životní situaci, Berani. Možná se rozhodnete přestěhovat nebo se rozhodnete pro méně drastické kroky, jako je přestavba nebo rekonstrukce. Někdo z domácnosti by se mohl odstěhovat nebo by se mohl nastěhovat někdo nový. To všechno jsou velmi pozitivní změny, které ve vašem životě přinesou velké změny.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.