6 nejlepších jídel na podrážděný žaludek
6 nejlepších jídel na podrážděný žaludek
Papája
Papája je tradičně používána pro léčbu vředů a je výborná na podrážděný žaludek, pálení žáhy a průjmů. Obsahuje papain, přírodní trávicí enzym, jenž pomáhá rozkládat látky, které dráždí žaludek. Plody papáji se konzumují syrové nebo kompotované, připravují se z nich džemy i ovocné nápoje, přidávají se do ovocných salátů, či se z nich vaří „zelí“.
Jablka
Nejenže obsahují velké množství nerozpustné vlákniny, ale jsou též bohatá na pektin a další enzymy, které tělu pomáhají zbavit se dráždivých látek. Pokud máte citlivý žaludek, zkuste jablka pečená, ne syrová. Ale jinak mají nezastupitelné místo ve výživě - obsahují celou řadu látek prospěšných organismu, zvyšují imunitu, mají vliv na odolnost vůči stresu.
Skořice
Odpradávna se používá k mírnění ranních nevolností a průjmů, ale také pomáhá rozpouštět bublinky plynu ve střevech. Hodí se nejen ke sladkým jídlům, třeba na jablečný koláč, ale okořenit s ní můžete i mnohá slaná jídla, třeba kuřecí maso.
Otruby
Jsou důležitým zdrojem rozpustné i nerozpustné vlákniny. Aby naše trávicí ústrojí pracovalo správně, potřebuje oboje. Tím zabraňují zácpě. K dosažení požadovaného účinku je třeba užívat 20 až 30 gramů otrub denně po dobu jednoho týdne. Otruby navíc také snižují hladinu cholesterolu v krvi a riziko některých závažných onemocnění: karcinomu tlustého střeva, srdečních onemocnění a karcinomu prsu.
Fenykl
Tato bylinka je přírodním lékem na plynatost, což je jeden z důvodů, proč je v indických restauracích podávána po jídle. Stačí si jí dát půl čajové lžičky. Konzumují se buď semena nadrcená do prášku, nebo semena samotná, například v nálevu. V praxi se nadrtí (v hmoždíři) jedna kávová lžička, přelije se asi 2-3 dl vroucí vody a nechá se 10 minut vyluhovat. Užívá se 2-3krát denně.
Avokádo
Patří mezi superpotraviny – je obzvlášť plné vitaminů a zdravých tuků. Někdy je dokonce obsahem živin připodobňováno vejcím či masu, takže by rozhodně nemělo chybět v jídelníčku žádného vegana či vegetariána. Je také velmi bohaté na draslík, vlákninu a oleje, které jsou šetrné k našemu žaludku a srdci a přispívají ke správnému pohybu střev. Zkuste si třeba dát na sendvič místo majonézy pár plátků tohoto ovoce.
-an-