Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.

Okurky do vedra: 6 receptů, které vás osvěží

Jestli lze o některé zelenině říct, že je opravdu osvěžující, pak jsou to okurky. Obsahují hodně vody, takže skvěle hydratují, což je důležité právě ve dnech, kdy teplota stoupá k třicítce nebo ji dokonce překročí. Jsou také skvělým zdrojem vitamínu C a vlákniny a za zmínku stojí i obsah křemíku, který prospívá kůži. Proto ty fotografie žen s okurkovými plátky na obličeji…

Ale zpět k jídlu:

Asijský rajčatovo-okurkový salát
Asijský rajčatovo-okurkový salát
Asijský rajčatovo-okurkový salát
Asijský rajčatovo-okurkový salát

Co budete potřebovat:

• 2 lžičky rybí omáčky

• 2 lžičky čerstvé limetkové šťávy

• 1 lžičku hnědého cukru

• 1 utřený stroužek česneku

• 3 větší nebo 4 střední rajčata

• 1/2 okurky

• 2 jarní cibulky

• 1/2 papričky jalapeňo

• 2 lžíce čerstvé bazalky

• 2 lžíce nasekaného čerstvého koriandru

 

1. V míse vyšlehejte rybí omáčku, limetkovou šťávu, cukr a česnek.

2. Rajčata a okurku omyjte, nakrájejte na plátky a přidejte do mísy. Cibulky očistěte, nakrájejte spolu s chilli papričkou na velmi jemné plátky a přidejte také do mísy. Přisypte nasekanou bazalku a koriandr a lehce promíchejte.

 

 

Okurková limonáda
Okurková limonáda
Okurková limonáda
Okurková limonáda

Co budete potřebovat:

• 2 okurky

• 1/2 hrnku vody

• 4 limetky

• 3 lžíce třtinového cukru (nebo jiného vašeho oblíbeného přírodního sladidla)

• 1 l vody

 

1. Okurky oloupejte, nakrájejte na kousky a dejte do mixéru. Přidejte 1/2 hrnku vody a šťávu vymačkanou z limetek a rozmixujte dohladka.

2. Směs propasírujte přes sítko, nalijte do džbánu, přidejte litr studené vody a třtinový cukr a dobře promíchejte.

3. Podávejte s ledem a kolečky okurky (můžete přidat i kolečka limetky nebo citronu a čerstvou mátu).

 

Okurka s grilovaným ananasem a bazalkou
Okurka s grilovaným ananasem a bazalkou
Okurka s grilovaným ananasem a bazalkou
Okurka s grilovaným ananasem a bazalkou

Co budete potřebovat:

• 1/2 oloupaného ananasu

• 1 okurku

• 1/2 hrnku čerstvé bazalky

• 1 lžíci olivového oleje

• 1/2 lžičky hrubozrnné soli

• čerstvě mletý pepř

 

1. Ananas rozkrojte podélně na čtvrtky, odkrojte z nich tuhý střed, dužinu nakrájejte na silnější plátky a opečte je z obou stran na mřížce grilu (asi 2 minuty z každé strany). Ananas dejte na talíř a nechte vychladnout.

2. Okurku omyjte, rozkrojte podélně na půlky, šikmo je nakrájejte na plátky a přidejte k ananasu. Vše posypte lístky bazalky (můžete je nakrájet), pokapejte olivovým olejem, osolte, opepřete a ihned podávejte.

 

TIP: Tahle ovocno-zeleninová kombinace se skvěle hodí ke grilovaným krevetám.

 

Okurkovo-citronové nanuky
Okurkovo-citronové nanuky
Okurkovo-citronové nanuky
Okurkovo-citronové nanuky

Co budete potřebovat:

• 1 hrnek oloupané a semínek zbavené okurky nastrouhané nahrubo

• 1 citron (můžete ho nahradit limetkou)

• 2 hrnky studené vody

• přírodní sladidlo (stévii, med, agáve sirup apod.)

 

1. Z rozkrojeného citronu vymačkejte šťávu a přeceďte ji přes sítko. Přidejte vodu a podle chuti oslaďte, abyste získali sladší citronovou limonádu (budete ji ještě ředit okurkovou šťávou).

2. Připravte si formičky na lízátka nebo menší kelímky, naplňte je do dvou třetin připravenou limonádou a dejte asi na hodinu do mrazáku. Pak formičky vyndejte z mrazáku, limonádu promíchejte a rozdrťte zmrzlé krystaly, které se v ní utvořily. Do každé formičky přidejte lžíci nastrouhané okurky i s okurkovou šťávou – dejte pozor, abyste formičky nenaplnili až úplně po okraj. Pomocí nože nebo obrácené lžičky ji promíchejte s limonádou.

3. Do formiček zapíchněte dřívka a nanuky dejte na 3–4 hodiny zmrazit.

 

Okurkovo-melounovo-mangový salát
Okurkovo-melounovo-mangový salát
Okurkovo-melounovo-mangový salát
Okurkovo-melounovo-mangový salát

Co budete potřebovat:

• 1 větší okurku

• 1/4 vodního melounu

• 1 větší mango

• 3 lžíce nasekané čerstvé máty + pár lístků na ozdobení

• 2 chilli papričky serrano

• 1 lžíci rybí omáčky

• 1 lžíci rýžového vína mirin

• 5 lžic chuťově neutrálního rostlinného oleje

• hrubozrnnou sůl

 

1. Okurku oloupejte, podélně rozkrojte na čtvrtiny, zbavte ji semínek a nakrájejte na kousky. Z melounu odkrojte slupku, zbavte ho semínek a dužinu nakrájejte na kousky. Mango oloupejte, dužinu odkrojte od pecky a nakrájejte na kousky.

2. V míse smíchejte nasekanou mátu, papričku nakrájenou na kolečka (můžete ji předem zbavit semínek, rybí omáčku, víno mirin a olej. Přidejte okurku, meloun a mango a opatrně promíchejte. Salát podle chuti přisolte (není to nutné), nechte odležet v lednici a před podáváním ho ozdobte několika lístky máty (celými nebo nasekanými).

 

 

Osvěžující voda s jahodami, okurkou a limetkou
Osvěžující voda s jahodami, okurkou a limetkou
Osvěžující voda s jahodami, okurkou a limetkou
Osvěžující voda s jahodami, okurkou a limetkou

Co budete potřebovat:

• 1 hrnek nakrájených jahod

• 1 hrnek plátků okurky

• 2 limetky (nebo citrony)

• několik snítek čerstvé máty

• led

• vodu

 

Do džbánku nasypte jahody, přidejte okurky, plátky limekty, mátu a led, džbánek naplňte vodou (obyčejnou studenou nebo perlivou) a dejte ho nejméně na 10 minut do lednice (čím déle, tím bude voda chutnat lépe, můžete ho v lednici nechat klidně přes noc).

 

Reklama