Okurky do vedra: 6 receptů, které vás osvěží

Okurky do vedra: 6 receptů, které vás osvěží

Jestli lze o některé zelenině říct, že je opravdu osvěžující, pak jsou to okurky. Obsahují hodně vody, takže skvěle hydratují, což je důležité právě ve dnech, kdy teplota stoupá k třicítce nebo ji dokonce překročí. Jsou také skvělým zdrojem vitamínu C a vlákniny a za zmínku stojí i obsah křemíku, který prospívá kůži. Proto ty fotografie žen s okurkovými plátky na obličeji…

Ale zpět k jídlu:

Asijský rajčatovo-okurkový salát

Co budete potřebovat:

• 2 lžičky rybí omáčky

• 2 lžičky čerstvé limetkové šťávy

• 1 lžičku hnědého cukru

• 1 utřený stroužek česneku

• 3 větší nebo 4 střední rajčata

• 1/2 okurky

• 2 jarní cibulky

• 1/2 papričky jalapeňo

• 2 lžíce čerstvé bazalky

• 2 lžíce nasekaného čerstvého koriandru

1. V míse vyšlehejte rybí omáčku, limetkovou šťávu, cukr a česnek.

2. Rajčata a okurku omyjte, nakrájejte na plátky a přidejte do mísy. Cibulky očistěte, nakrájejte spolu s chilli papričkou na velmi jemné plátky a přidejte také do mísy. Přisypte nasekanou bazalku a koriandr a lehce promíchejte.

Okurková limonáda

Co budete potřebovat:

• 2 okurky

• 1/2 hrnku vody

• 4 limetky

• 3 lžíce třtinového cukru (nebo jiného vašeho oblíbeného přírodního sladidla)

• 1 l vody

1. Okurky oloupejte, nakrájejte na kousky a dejte do mixéru. Přidejte 1/2 hrnku vody a šťávu vymačkanou z limetek a rozmixujte dohladka.

2. Směs propasírujte přes sítko, nalijte do džbánu, přidejte litr studené vody a třtinový cukr a dobře promíchejte.

3. Podávejte s ledem a kolečky okurky (můžete přidat i kolečka limetky nebo citronu a čerstvou mátu).

Okurka s grilovaným ananasem a bazalkou

Co budete potřebovat:

• 1/2 oloupaného ananasu

• 1 okurku

• 1/2 hrnku čerstvé bazalky

• 1 lžíci olivového oleje

• 1/2 lžičky hrubozrnné soli

• čerstvě mletý pepř

1. Ananas rozkrojte podélně na čtvrtky, odkrojte z nich tuhý střed, dužinu nakrájejte na silnější plátky a opečte je z obou stran na mřížce grilu (asi 2 minuty z každé strany). Ananas dejte na talíř a nechte vychladnout.

2. Okurku omyjte, rozkrojte podélně na půlky, šikmo je nakrájejte na plátky a přidejte k ananasu. Vše posypte lístky bazalky (můžete je nakrájet), pokapejte olivovým olejem, osolte, opepřete a ihned podávejte.

TIP: Tahle ovocno-zeleninová kombinace se skvěle hodí ke grilovaným krevetám.

Okurkovo-citronové nanuky

Co budete potřebovat:

• 1 hrnek oloupané a semínek zbavené okurky nastrouhané nahrubo

• 1 citron (můžete ho nahradit limetkou)

• 2 hrnky studené vody

• přírodní sladidlo (stévii, med, agáve sirup apod.)

1. Z rozkrojeného citronu vymačkejte šťávu a přeceďte ji přes sítko. Přidejte vodu a podle chuti oslaďte, abyste získali sladší citronovou limonádu (budete ji ještě ředit okurkovou šťávou).

2. Připravte si formičky na lízátka nebo menší kelímky, naplňte je do dvou třetin připravenou limonádou a dejte asi na hodinu do mrazáku. Pak formičky vyndejte z mrazáku, limonádu promíchejte a rozdrťte zmrzlé krystaly, které se v ní utvořily. Do každé formičky přidejte lžíci nastrouhané okurky i s okurkovou šťávou – dejte pozor, abyste formičky nenaplnili až úplně po okraj. Pomocí nože nebo obrácené lžičky ji promíchejte s limonádou.

3. Do formiček zapíchněte dřívka a nanuky dejte na 3–4 hodiny zmrazit.

Okurkovo-melounovo-mangový salát

Co budete potřebovat:

• 1 větší okurku

• 1/4 vodního melounu

• 1 větší mango

• 3 lžíce nasekané čerstvé máty + pár lístků na ozdobení

• 2 chilli papričky serrano

• 1 lžíci rybí omáčky

• 1 lžíci rýžového vína mirin

• 5 lžic chuťově neutrálního rostlinného oleje

• hrubozrnnou sůl

1. Okurku oloupejte, podélně rozkrojte na čtvrtiny, zbavte ji semínek a nakrájejte na kousky. Z melounu odkrojte slupku, zbavte ho semínek a dužinu nakrájejte na kousky. Mango oloupejte, dužinu odkrojte od pecky a nakrájejte na kousky.

2. V míse smíchejte nasekanou mátu, papričku nakrájenou na kolečka (můžete ji předem zbavit semínek, rybí omáčku, víno mirin a olej. Přidejte okurku, meloun a mango a opatrně promíchejte. Salát podle chuti přisolte (není to nutné), nechte odležet v lednici a před podáváním ho ozdobte několika lístky máty (celými nebo nasekanými).

Osvěžující voda s jahodami, okurkou a limetkou

Co budete potřebovat:

• 1 hrnek nakrájených jahod

• 1 hrnek plátků okurky

• 2 limetky (nebo citrony)

• několik snítek čerstvé máty

• led

• vodu

Do džbánku nasypte jahody, přidejte okurky, plátky limekty, mátu a led, džbánek naplňte vodou (obyčejnou studenou nebo perlivou) a dejte ho nejméně na 10 minut do lednice (čím déle, tím bude voda chutnat lépe, můžete ho v lednici nechat klidně přes noc).

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 3. 2024

Jste nadaní způsobem, o kterém ani nevíte, Berani. Dnes možná tento dar nečekaně odhalíte. Možná si na okraj vzkazu pro přítele načmáráte hloupou kresbu. Její zkoumání odhalí nápad, který by se hodil na ilustraci dětské knížky. Možná jsou i jiné věci, které byste mohli ve svém životě dělat. Prozkoumejte další možnosti na internetu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.