Diety a hubnutí

13. července 2021 05:55

Anna Kopečková

Potřebujete ještě zhubnout do plavek? Nutriční specialistka doporučuje tyto turbo potraviny

Jak jistě víte, za štíhlostí není nic jiného než vyvážený a pestrý jídelníček doplněný vhodně zvoleným pohybem. Pozitivní účinky stravy na vaši postavu můžete ještě podpořit, když do jídelníčku zařadíte těchto šest barevných potravin, které mají na hubnutí vliv. Které to jsou a v jaké podobě si je nejlépe dopřát.

Rajčata

Rajčata se těší oblibě svou sladkokyselou chutí a minimem kalorií. Ve 100 gramech rajčat dle konkrétní odrůdy najdeme pouze kolem 21 kcal a navíc jsou nabité spoustou zdraví prospěšných živin a vitaminů, jako je vitamin C, B, E či K. Obsahují především vodu (92 %), z toho důvodu jsou neocenitelnou surovinou v redukčním jídelníčku a zároveň v boji proti celulitidě. „Výhodou je, že tepelnou úpravou neztrácí své zdraví prospěšné látky, naopak některé se více uvolní až po tepelné úpravě. Vitaminy E a K, které obsahují, jsou rozpustné v tucích, proto je při konzumaci v syrovém stavu doporučuji zakápnout olivovým olejem,“ říká nutriční specialistka Mgr. Kateřina Šimková ze Zdravého stravování. Rajčata jsou bohatá i na draslík, který podporuje správné vylučování vody z těla, jsou proto vhodné pro osoby, které trápí její zadržování. Zároveň je draslík důležitý pro správnou funkci svalového a nervového systému a hraje roli při správné činnosti srdce. „Rajčata mají výtečné antioxidační účinky, a to díky obsahu červeného rostlinného barviva s názvem lykopen. Ten z těla pomáhá odstraňovat toxiny, volné radikály a další nežádoucí látky. Dokonce pomáhá snižovat cholesterol. Je obsažen hlavně ve slupce a těsně pod ní. Až pětkrát větší množství lykopenu se uvolňuje při vaření, proto je z tohoto pohledu lepší rajčata neloupat, ačkoliv to mnohé recepty doporučují,“ zmiňuje Šimková. A v neposlední řadě budete mít díky jejich časté konzumaci dobrou náladu, obsahují totiž látku, která ji zlepšuje.

Řapíkatý celer

Další super potravinou při snižování váhy je řapíkatý celer. Ten má stejně jako rajčata minimum kalorií, ve 100 gramech jich je pouze 17. Je tvořen hlavně vodou a vlákninou, které tělo zasytí, dále pak vitaminy (A, B, C, K a E) a minerálními látkami (např. vápník, jód, železo, draslík či hořčík). Pomůže vám nastartovat metabolismus, a díky silnému diuretickému účinku vyplavit z těla škodlivé látky. Přes jeho výtečné působení na hubnutí však není vhodné zkoušet populární celerovou dietu. „Jednak jsou jakékoli jednostranně orientované diety zcela nevhodné, ale hlavně přemíra celeru může kvůli vysokému obsahu draslíku způsobit nerovnováhu a dehydrataci organismu. Navíc vám nedá dostatek energie, čímž hrozí zkolabování, shozené kilogramy pak při návratu k běžnému jídelníčku stejně pravděpodobně naberete zpět. Zařaďte ho pouze jako jednu z potravin ve vyváženém a pestrém jídelníčku,“ apeluje Kateřina Šimková.

Ne každému se však řapíkatý celer zavděčí chuťově. Díky éterickým olejům je sice výtečným pomocníkem při onemocněních dýchacích cest, ale získává specifickou chuť a kořenitou vůni. „Zkuste jej nakombinovat s řepou, mrkví či okurkou, které jeho specifickou chuť utlumí. Nebo si ho nakrájejte do tvaru tyčinek a namáčejte do různých tvarohových dipů či hummusu. Kdo holduje oříškovým máslům, může zkusit nakombinovat celer třeba s tím lískooříškovým,“ radí nutriční specialistka. Pozitivní efekt je, že kromě metabolismu vám řapíkatý celer povzbudí také chuť na sex, jedná se totiž o přírodní afrodiziakum. Tím pádem spálíte ještě více kalorií touto příjemnou tělesnou aktivitou.

Borůvky

Borůvky se díky obsahu vitaminů (B, C, provitamin A) a minerálních látek řadí mezi nejzdravější druhy ovoce. „Jsou nabité antioxidanty, které pomáhají snížit cholesterol či efektivněji odbourávat i viscerální neboli útrobní tuk, který se drží v oblasti břicha a obaluje velké orgány. Borůvky pracují se zpracováním cukrů, jejich pravidelnou konzumací dochází k lepšímu vychytávání glukózy z krevního oběhu. Díky zlepšení inzulínové citlivosti se hladina glykémie před i po jídle přirozeně sníží,“ říká Kateřina Šimková. Slupka borůvky je plná nerozpustné vlákniny, která příznivě působí na trávení a pročištění organismu. Pokud se kvůli své postavě stresujete, dejte si právě borůvky, jednak mají pouze 51 kalorií na 100 g, ale díky látkám, které obsahují, vám uklidní nervy. Nejlepší jsou ty tuzemské, ale mimo sezónu můžete sáhnout i po kanadské variantě. Během letních měsíců osvěží ve formě jogurtového smoothie a kombinací s malinami či ostružinami ještě zvýšíte podíl antioxidantů.

Okurky

Okurka je tvořena především z vody a neobsahuje téměř žádný tuk. Sto gramů má pouhých 12 kcal. Není divu, že se často okurka objevuje v dietním jídelníčku. Okurky jsou zdrojem flavonoidů neboli antioxidantů, které jsou účinné v boji proti volným radikálům, dále vlákniny a vitaminů A, B, K, E. Jsou nápomocné při snižování hladiny glukózy v krvi, protože ovlivňují metabolismus glykogenu. Díky glykemickému indexu 0 je okurka naprosto ideální potravinou při onemocnění diabetem. „Doporučuji konzumovat okurku včetně slupky a semínek, pokud chcete využít jejích pozitivních účinků naplno. Oproti dužině obsahují více antioxidantů a vlákniny. Nechutná-li vám neoloupaná v salátu, rozmixujte ji například spolu s jablkem do osvěžujícího koktejlu,“ navrhuje Kateřina Šimková. Okurkou můžete hydratovat tělo také zvenku, což v létě oceníte třeba při podráždění kůže ze sluníčka, má totiž podobné hojivé účinky jako aloe vera. Okurkové slupky pomohou s celulitidou, jejich pravidelnou aplikací na kůži ji zpevníte.

Ananas

Ananas představuje další důležitou potravinu v redukčním jídelníčku. Jeho tajemstvím je, kromě minima kalorií a vysokého obsahu vlákniny, že obsahuje enzym jménem bromelin. Ten má široké spektrum působení. „Tělo díky němu dokáže lépe trávit bílkoviny a snáze vstřebávat živiny. Právě lepší trávení pomáhá rychlejšímu úbytku hmotnosti,“ vysvětluje Kateřina Šimková. Působí také protizánětlivě a pomáhá urychlovat hojení po úrazech či operacích. Je obsažen hlavně v jádru ananasu a je třeba, aby byl ananas dostatečně zralý. Bromelin spolu s betakarotenem, vitaminem C a sírou detoxikuje organismus. Ananas má v sobě dále řadu minerálních látek, jako je hořčík, vápník, či železo, nebo také tzv. rostlinné steroly pomáhající snižovat cholesterol. „Ananas si dopřejte syrový, tepelnou úpravou ztrácí některé zdraví prospěšné látky. Zkuste ho zařadit jako sladkou tečku k hlavním jídlům,“ doporučuje Kateřina Šimková.

Brokolice

Stejně jako předešlé potraviny obsahuje brokolice vysoké procento vody a je bohatá na vlákninu, která vyživuje střevní mikroflóru, posiluje imunitní funkce a pomůže k pocitu sytosti. Obsahuje málo sacharidů a téměř žádné tuky, zato však oplývá množstvím bílkovin. Je také výborným zdrojem vitaminu C, E, B, provitaminu A či minerálních látek. „Brokolice má vysokou hladinu tzv. glukorafaninu, který se během trávení přemění na antioxidant bohatý na síru zvaný sulforafan. Ten snižuje cholesterol, hladinu cukru v krvi a zároveň chronická onemocnění, která bývají základní příčinou obezity. Nejvíce sulforafanu se nachází v brokolicových klíčcích,“ dává tip nutriční specialistka. Maximálního zužitkování prospěšných látek dosáhneme konzumací brokolice v syrovém stavu nebo šetrnou úpravou v páře, dále pak kombinací brokolice s dalšími potravinami obsahujícími biotin, jako jsou například rajčata, špenát, ořechy nebo hnědá rýže.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 7. 10. 2024

Zařízení, na kterém jste závislí ve svém každodenním životě, může dnes náhle selhat. To vás může uvrhnout v paniku, ale nespadněte do této pasti. Zavolejte příteli, který se v těchto věcech vyzná, nebo přivolejte odborníka. V takových chvílích je nejlepší se poruchou netrápit, ale prostě ji co nejrychleji odstranit.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.