Potřebujete zhubnout? Využijte bylinky, které zrychlují metabolismus
Cesta ke shození přebytečných kilogramů nebývá jednoduchá a neobejde se bez pravidelného cvičení a odlehčeného jídelníčku. Velkým pomocníkem při hubnutí mohou být bylinky, které nastartují metabolismus a umožní tělu přijaté kalorie lépe přeměnit na energii a nikoliv na tuk. Víte, které to jsou?
Hladovkou to ještě zhoršíte
Spousta lidí, kteří se rozhodnou zhubnout, si myslí, že stačí ubrat s jídlem, vydržet pár hladových dní a výsledek se dostaví. Je sice pravda, že když tělo nemá žádný zdroj energie, začne si ji brát z uložených zásob, ale zároveň také omezí vyživování méně důležitých částí. Pokud někdo delší čas hladoví, začnou se mu třepit nehty, vypadávat vlasy, ochabují mu svaly a celkově se cítí unaveně. Jeho tělo přejde do nouzového režimu a metabolismus se zpomalí. To však vede k tomu, že jakmile začne opět jíst jako předtím, tělo přijaté kalorie neumí tak dobře zpracovávat a tukové polštáře se rychle vrátí.
Pro efektivní a dlouhodobý úbytek váhy proto není dobré držet hladovky, ale spíše začít jíst zdravěji, pravidelně a více se hýbat. Pokud bude mít tělo stálý přísun kvalitních potravin a dostatek aktivního vyžití, je na nejlepší cestě ke zpevnění a zeštíhlení.
Bylinky, které posílí metabolismus a trávení
Pro redukci hmotnosti v organismu je třeba posílit a zlepšit metabolismus a celou trávicí soustavu. Správnou funkci trávení a metabolismu je přitom možné podpořit bylinkami. „Mezi prostředky k posilení činnosti trávicích orgánů můžeme počítat rozmarýn. Ten zároveň organismu pomáhá překonávat psychickou únavu," vysvětluje nejznámější česká bylinkářka Jarmila Podhorná. Na řešení trávicích problémů, otoků a potíží spojených s obezitou bylinkářka doporučuje tužebník jilmový. „Celkovou stimulaci a detoxikaci trávicího ústrojí nám může pomoci zabezpečit gemmoterapeutikum z pupenů jalovce. Pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a udržuje čisté cévy,“ doplňuje Jarmila Podhorná.
Plevel jako pomocník při hubnutí
Pomocníky při hubnutí můžete najít i na běžné české zahradě. Pampelišku sice spousta lidí považuje za plevel, ale její květ, listy i kořen se používají pro očistu organismu a zlepšení funkce jater a ledvin. Podobně přehlížená bývá kopřiva, která je odedávna využívaným prostředkem k očistě. Pomáhá udržovat nízkou hladinu cukru v krvi a má příznivý vliv na funkci jater a trávicích orgánů celkově. Navíc stimuluje žlázy s vnitřní sekrecí a má omlazující účinky na lidský organismus. Podobné blahodárné účinky se připisují i petrželce, která se běžně používá při vaření.
Bylinky, které pomohou s odvodněním a očistou
Kromě ukládání tuků může být překážkou v hubnutí rovněž zadržování vody v těle. I s tímto neduhem mohou pomoci bylinky. „Pro odvodnění a očistu od usazenin můžeme využít pýr a lopuch, které podporují funkci močového ústrojí a pomáhají s očistou. Odedávna využívaným prostředkem k posile a dobré funkci ledvin patří vřes, trubkovec a celík zlatobýl, což jsou byliny, které zároveň pomáhají odstraňovat otoky a jsou prospěšné též při revmatismu a dně,“ radí bylinkářka Podhorná.
Když je tělo unavené, nehubne
Málokdo si uvědomuje, že při hubnutí je potřeba tělu dopřát nejen zdravou stravu a pohyb, ale také dostatek spánku. Pro správné hospodaření s energií musí mít organismus čas pro regeneraci. Pravidelný spánkový rytmus je zásadní i pro udržení dobré nálady a odhodlání, které jsou při snaze o zhubnutí vlastně to nejdůležitější. „Pro pomoc organismu při redukci hmotnosti můžeme využít též další bylinky jako třeba zpracované čnělky z kukuřice, dále třezalku, která zároveň ovlivňuje psychiku, nebo směs nazvanou Brodecký redukční ortislim složenou z ananasu, vinných hroznů a mořských řas, která stimuluje látkovou výměnu a střevní aktivitu,“ dodává bylinkářka. A v neposlední řadě je vhodné také maté neboli cesmína paraguajská, což je bylinka velmi populární zejména v jihoamerických zemích. Je totiž výborným prostředkem při nadměrném fyzickém i psychickém zatížení a při přepracování. Navíc dokáže tlumit pocit hladu, odstraňuje podkožní tuk a zabraňuje ukládání tuků v organismu.