Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.
Reklama
Reklama

Vyvracíme mýty o zdraví: Nemocné ledviny často vůbec nebolí a škodí jim moc tekutin

Onemocnění ledvin se u nás, bohužel, objevuje stále častěji, výskyt je oproti (především západním státům Evropy) nesrovnatelně vyšší. Jedna z hlavních příčin je, kromě špatného životního stylu, i neznalost o tom, jak ledviny fungují a jaké jsou varovné příznaky, že s nimi něco není v pořádku.
Vydáno: 12.03.2019
Vyvracíme mýty o zdraví: Nemocné ledviny často vůbec nebolí a škodí jim moc tekutin
Autor: iStock Vyvracíme mýty o zdraví: Nemocné ledviny často vůbec nebolí a škodí jim moc tekutin
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Mýtus č. 1 – když mě nebolí, jsou zdravé

Nebezpečný omyl! Onemocnění ledvin totiž zpravidla neprovází bolest, ani se nijak zvlášť výrazně neprojevuje jiným nepříjemným způsobem. Kvůli tomu se na něj přijde později, než by bylo vhodné. Přitom jako prevence stačí úplná maličkost – nechat si přibližně každé dva roky u obvodního lékaře odebrat vzorek moči, které jejich poškození nezvratně prokáže. Jedním z doprovodných příznaků bývá obvykle vysoký krevní tlak, ale ten je typický u mnoha dalších chorob, takže podle toho se nejde řídit.

Mýtus č. 2 – nemoc se pozná podle problémů s močením

Ne. Vylučované množství ani intervaly, ve kterých k němu dochází, nejsou spolehlivým ukazatelem správné funkce ledvin. Dokonce i ti, kteří už musí docházet na dialýzu, mohou močit zdánlivě normálně. Nicméně zadržování potřeby, typické pro některá povolání (řidič MHD apod.) vždy škodí. Jinak se podstatné snížení frekvence močení většinou objeví až u těch nejvážnějších stupňů poškození. Zrádné je, že bolest při močení, náhlé a intenzivní nucení nebo naopak obtíže s vyprázdněním mohou způsobit nemoci močových cest, například infekce nebo také zvětšení prostaty u mužů. Jedním ze signálů může být, že člověk náhle začne méně chodit na „malou" ve dne a naopak má silné nutkání v noci, které ho probudí.

Mýtus č. 3 – ledviny potřebují hodně tekutin

Podle posledních výzkumů se zdá, že léta doporučované vypité množství vody v podobě dvou až tří litrů je mylné. Nebylo totiž bráno do úvahy, že ji přijímáme společně s jídlem. Například v těstovinách je to až 300 mililitrů. Voda je v mnoha pokrmech včetně ryb, masa, zeleniny, ovoce. Je nutné si uvědomit, že tělo obsahuje až 60 % vody, například muž vážící 75 kilogramů v sobě má asi 45 litrů. Přitom močením a potem vyloučí jen kolem dvou litrů, ve vedru nebo při cvičení o něco více, ale ne zase extra moc. Tři jídla denně nám tak umožní pokrýt více než polovinu potřeby. Naopak převodnění, kdy zejména sportovci pijí šest až také deset litrů, se dříve nebo později projeví otoky nebo dušností. Ledviny totiž neumí přebytky vyloučit.

Mýtus č. 4 – ledvinám prospívá více tuku v těle

Vůbec ne. Tuk jim neprospívá stejně tak, jako celému tělu, hlavně nadměrný příjem masných výrobků vede k jejich přetěžování. To samé platí i o kouření. Ledviny mají systém složitých a specializovaných krevních cév, takže jim škodí to samé, co všemu ostatnímu v organismu. Pacienti s poruchou funkce ledvin by měli dbát na správné složení jídelníčku. Obvykle je nutné omezit příjem soli, cukru, tekutin, potravin s velkým obsahem draslíku nebo fosforu, bílkovin. K přetížení ledvin dochází právě v důsledku nadměrné obezity.

Mýtus č. 5 – pivo ledvinám pomáhá

Názory se různí. Podle lékařů – abstinentů – škodí organismu jakákoli dávka alkoholu. Jiní ale připouštějí, že pokud budeme pít pivo denně, ideálně plzeňské (ženy malé), ledvinám nijak neublížíme. Chmel podle nich spíš pomáhá tomu, aby se v ledvinách neusazoval vápník a může prý až o 40 % snížit vznik ledvinových kamenů. Je ale omyl, že pomáhá dostatečnému zavodnění, to je čistě individuální. Nesmíme zapomenout, že pivo obsahuje alkohol, který má prokazatelné dehydratační účinky. Může mít sice vliv, že pivo samo o sobě obsahuje dost vody, ale nemusí. Není bez zajímavosti že pokud jde o promile alkoholu, má přibližně stejnou hodnotu půllitr piva jako dvě deci vína nebo velký „panák" a přibližně stejná je i doba, než je játra vyloučí.

Mýtus č. 6 – díky zdvojení jsou ledviny víc odolné

Ne. Jsou navíc velice zatížené. Denně přefiltrují obrovské množství krve a vytvoří v průměru 170 litrů primární moči, ze které nakonec vzniknou jen 1 až 2 litry! Jsou vysoce citlivé na cizorodé látky, které obsahují některé velmi často užívané léky, zejména analgetika. Škodlivý je i aspirin a paracetamol, zvlášť ve vysokých dávkách a denně. Může v závažných případech způsobit selhávání či rozvoj chronických onemocnění. Obecně by lidé měli jakékoli léky, které berou dlouhodobě (i volně prodejné) konzultovat s lékařem. Je pravda, že pokud je člověku odebrána (obvykle kvůli nádoru) jedna ledvina a druhá převezme její „práci", lze s ní žít za dodržování doporučeného denního režimu zcela bez obtíží. Pokud jsou nefunkční obě, je ale už nutná transplantace nebo terapie dialýzou. Ty už znamenají jistá zdravotní omezení.

Mýtus č. 7 – stravování na ně nemá vliv

Má a velký. Hlavně velké množství bílkovin je pro ně obrovskou zátěží. Častou konzumací (především tmavého masa) ledviny přijímají nadměrné množství vápníku, kyseliny močové i šťavelanu vápenatého, což jim rozhodně nedělá dobře. Stejně tak geneticky modifikované potraviny. Jde především o kukuřici, sóju, rýži, cukrovou třtinu a řepu. Studie odhalily, že mohou být pro ledviny toxické. Obdobně škodí kořenicí směsi, uzeniny, umělá sladidla. Pokud ledviny nejsou v pořádku, tak jim škodí i mléčné výrobky. Následně zvyšují vylučování vápníku do moči, což je spojeno s vyšším rizikem vzniku ledvinových kamenů. Tučná jídla na ně mají také negativní vliv, ale i letitá chemizace zemědělství, kdy ani zelenina nemusí být zdravá.

Mýtus č. 8 – rakovina ledvin není častá

Naopak. Patří u nás mezi nejčastější! Každý rok je diagnostikována přibližně u tří tisíc lidí, z nich jedna třetina zemře, jelikož se na nádor přijde pozdě, v raném stadiu se totiž nijak neprojevuje. Postihuje nejvíc muže (dvakrát více než ženy) po čtyřicítce. Když se objeví její typické příznaky, krev v moči, bolest v oblasti pod žebry, váhový úbytek, únava a horečka, může být už leckdy pozdě. Za hlavní příčinu se považují genetické dispozice, kouření a také obezita. Krev v moči ovšem nemusí být vždy jejím příznakem, může se jednat i o zánět, v každém případě by se nemělo váhat s návštěvou lékaře.

Jan Janula

Článek je zařazen v: ledviny, pitný režim, rakovina, vysoký krevní tlak, cukr, alkohol, pivo
Reklama