Rakovinotvorné potraviny, které denně jíte a možná o tom ani nevíte
Statistiky jsou nemilosrdné. Říkají, že každý třetí obyvatel České republiky onemocní v průběhu života rakovinou a každý čtvrtý na ni zemře.
Na této děsivé statistice má určitý podíl i jídlo, které jíme. Tohle je 14 potravin, které konzumujete denně a které mohou rakovinu zapříčinit.
1. Ovoce a zelenina z obchodů
U čerstvého ovoce a zeleniny by karcinogenní látky čekal málokdo. Většina plodů, které ale v obchodě nakupujeme, je ošetřena různými hnojivy a pesticidy, které jsou pro člověka toxické. Pesticidy byly prokázány u více než 98 % testovaných jablek. Těchto chemických látek se navíc nezbavíte ani důkladným omytím.
2. Průmyslově zpracované maso
Dle očekávání můžeme mezi potraviny obsahující karcinogeny zařadit i všechny klobásy, párky, slaniny a podobně. Chemikálie a konzervační látky najdeme ale u většiny masných produktů. Ty mají pak působit atraktivněji.
3. Limonády
Hlavní přísadou, použitou při výrobě limonád, je samozřejmě cukr. Dále jsou v nich obsažena umělá barviva a potravinářské chemikálie.
4. Rafinované rostlinné oleje
Rafinované rostlinné oleje nebyly původně určeny pro přímou konzumaci, ale měly sloužit pro mazací zařízení, měly se přidávat do barev anebo měly být využívány jako automobilové palivo. Není se tedy proč divit, že jejich konzumace může způsobit rakovinu nebo onemocnění srdce.
5. Rafinovaná bílá mouka
Rafinovanou bílou mouku najdeme v mnoha potravinách. Prvním negativem je vysoký glykemický index, díky kterému se rychle zvyšuje hladina cukru v krvi, což může být příčinou diabetu. Navíc je tato mouka bělena chlórem a ošetřená bromem, které patří mezi jedovaté chemikálie. Vysoké množství sacharidů může mít souvislost s výskytem rakoviny prsou u žen.
6. Rafinované cukry
Rafinované cukry jsou naprosto ideální potravinou, kterou podpoříte růst rakovinných buněk. Tento cukr je obsažen ve všech sladkostech, limonádách, instantních jídlech i cereáliích.
7. Umělá sladidla
Umělá sladidla využívají lidé při dietách anebo lidé trpící cukrovkou. Většina z nich obsahuje chemikálii aspartam, která je pro tělo smrtelně jedovatá a může způsobovat i rakovinu.
8. Light a DIA potraviny
Všechny potraviny, které jsou označovány jako DIA nebo light, obsahují ve většině případů aspartam, o kterém jsme již mluvili. Mimo rakovinu může způsobovat i srdeční problémy a vrozené vady.
9. Losos
Losos bývá považován za jednu z největších delikates a je považován za velmi zdravou potravinu. Pravdou ovšem je, že zdravý je pouze losos, který byl uloven v přírodě a nepochází z farmového chovu. Tam jsou totiž krmeni granulemi obsahujícími pesticidy, antibiotika a další známé karcinogeny.
10. Bramborové chipsy
Bramborovým lupínkům byste se měli pokud možno zcela vyhnout. Jsou plné průmyslově vyráběných tuků, obsahují umělá dochucovadla, konzervační látky a barviva. Jsou navíc smaženy ve vysokých teplotách. Proto obsahují akrylamid – známý karcinogen obsažený v cigaretách.
11. Konzervovaná rajčata
Vyhnout byste se měli veškerým konzervovaným potravinám. Studie prokazují, že vnitřní část plechovky, která je pokrytá chemickou látkou zvanou bisfenol, může vést k neplodnosti a onemocnění srdce. Rajčata jsou extrémně nebezpečnou surovinou. Jejich kyselost způsobuje, že se bisfenol extrahuje přímo do samotných rajčat.
12. Popcorn z mikrovlnky
Oblíbená pochutina k večeru u televize. Snad by vás ani nenapadlo, že jeden sáček obsahuje chemikálie, které se ukládají do jater a způsobují rakovinu slinivky a neplodnost. Obsahuje navíc i diacetyl, další karcinogenní látku.
13. Potraviny s vysokým obsahem soli a uzené
U těchto pochutin, jako jsou salámy nebo klobásy, je prokázáno, že způsobují vyšší výskyt rakoviny žaludku.
14. Geneticky modifikované potraviny
Jako GMO jsou označovány potraviny, které byly během pěstění modifikovány chemikáliemi. Ty nesou zodpovědnost za vrozené vady a růst nádorů. Jako geneticky modifikované jsou dnes pěstovány sójové boby, pšenice i kukuřice.
-km-