reklama

7 zdravých potravin, které vám můžou ve větším množství uškodit

Jistě znáte rčení „všeho s mírou“. A platí to i o jídle. Existují potraviny, které v normálních dávkách tělu prospívají, nicméně ve vyšší míře mohou naše zdraví spíše ohrozit.

7 zdravých potravin špenát Foto:
Zdroj: Thinkstock
Špenát

Taky vám babička nebo maminka jako dítěti říkala, že špenát je zdravý? Vždyť se jím krmil i Pepek námořník! Jenže špenát, nebo i řepa či mangold, obsahuje látku zvanou oxalát neboli šťavelan vápenatý. Tato látka běžně se vyskytující v zelenině může způsobit zdravotní problémy. Pokud se vám dostane do těla v nadměrném množství, může to vést například ke vzniku ledvinových kamenů či k bolesti svalů, páteře a kloubů.

 

Přestože je tedy špenát nutričně bohatá potravina, je dobré ho konzumovat jen v omezené míře. Někteří lékaři doporučují svým pacientům potraviny obsahující šťavelan vápenatý nahradit jinými, například zelím či květákem.

Horoskopy 2018

reklama

reklama