reklama

Hovězí steak s bramborovým závinem a pepřovou omáčkou

Pečeme podle hvězd - Hovězí steak s bramborovým závinem Foto:
Pečeme podle hvězd - Hovězí steak s bramborovým závinem
Foto: FTV Prima/Tomáš Svoboda

Závin z domácího těsta je výborný i samotný, třeba k večeři. A když nebudete mít čas, klidně na něj použijte kupované listové těsto.

 

 

Co budete potřebovat:

Na těsto:

  • 150 g hladké mouky
  • 1/3 kávové lžičky soli
  • asi 5 g (špetka) droždí
  • 0,5 dl vody
  • trochu olivového oleje
  • vejce na potření

Na náplň:

  • 800 g vařených oloupaných brambor
  • 100 g žampionů
  • několik růžiček vařené nebo mražené brokolice
  • kousek másla a olivového oleje na opečení
  • sůl

Na steak:

  • 800 g hovězího vysokého roštěnce (Rib Eye)
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • olej

Na omáčku:

  • 1 kávovou lžičku marinovaného zeleného pepře
  • špetku drceného černého pepře
  • smetanu ke šlehání (33%)

 

Postup:

1. Nejdříve si připravíme těsto. V míse smícháme mouku se solí, přilijeme droždí rozmíchané ve vodě a olej, dobře promícháme a prohněteme na válu, až je těsto pružné a hladké. Hotové těsto necháme odpočívat.

2. Mezitím nakrájíme žampiony na osminky a opečeme je na olivovém oleji s máslem. Přidáme překrájenou brokolici, necháme odvařit vodu a osolíme. Uvařené brambory nahrubo rozšťoucháme a vmícháme do nich žampiony s brokolicí.

3. Připravené těsto rozválíme na plát, rozprostřeme na něj připravenou směs a těsto stočíme do závinu. Přeneseme ho na plech vyložený papírem na pečení, potřeme na vrchu rozšlehaným vejcem a pečeme dozlatova asi 20 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.

4. Dále budeme připravovat steaky. Hovězí maso nakrájíme na plátky o výšce 2 cm, které osolíme, opepříme, pokapeme olejem a vložíme na suchou, hodně rozpálenou pánev. Steaky opékáme zprudka a otočíme je přibližně po 3 minutách, až se steak hezky opeče a nelepí se na pánev. Po otočení necháme steak dále zprudka opékat a asi po minutě pánev odstavíme z ohně, přiklopíme poklicí a asi po minutě přilijeme 3 lžíce vody, které jsme si předem připravili do malé sklenky. Je důležité vodu nalít co nejrychleji a poklici hned přiklopit. Takto necháme maso odpočívat asi 5 minut.

5. Maso vyjmeme z pánve, do výpeku přidáme marinovaný zelený pepř a drcený pepř, případně i trochu tymiánu a provaříme. Pak přilijeme smetanu a opět provaříme, až omáčka jemně zhoustne.

6. Maso nakrájíme nebo necháme v celku a podáváme s omáčkou a nakrájeným teplým bramborovo-houbovým závinem.

 

Uvedený recept je z pořadu Pečeme podle hvězd, který můžete sledovat každou neděli od 16:10 na Primě. 

Všechny odvysílané díly najdete na Prima PLAY.

Horoskopy 2017

reklama

reklama