reklama

Křehké sušenky s fíkovým chutney

Pečeme podle hvězd - Křehké sušenky s fíkovým chutney Foto:
Pečeme podle hvězd - Křehké sušenky s fíkovým chutney
Foto: FTV Prima / Tomáš Svoboda

Jsou dobré samotné, ale s domácím fíkovým chutney a ochuceným sýrem mascarpone jsou přímo skvělé!

 

 

 

 

 

 

 

 

Co budete potřebovat (pro 6 osob):

Křehké sušenky s fíkovým chutney Foto:

Na sušenky:

  • 150 g másla nebo hery
  • 300 g třtinového cukru
  • špetku soli
  • 2 vejce
  • 250 g hladké pšeničné mouky
  • 9 g kypřicího prášku do pečiva
  • špetku mleté skořice
  • nastrouhanou kůru z půlky pomeranče

Na ozdobení:

  • 100 g mascarpone
  • 1 vanilkový lusk
  • 1 lžíci moučkového cukru

Na fíkové chutney:

  • 1 pomeranč
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíci pomerančového likéru (lze vynechat)
  • několik sušených fíků

 

Postup:

1. Do mascarpone vmícháme zrníčka vyškrabaná z rozkrojeného vanilkového lusku a moučkový cukr a necháme v lednici zatuhnout.

2. Do kastrůlku vymačkáme šťávu z pomeranče, přidáme zbylý vanilkový lusk (bez zrníček), med a pomerančový likér a zahřejeme. Vmícháme nasekané fíky a necháme povařit, až vznikne hustší sirup.

3. Těsto na sušenky připravíme smícháním nakrájeného másla, třtinového cukru, soli, vajec, mouky, kypřicího prášku, skořice a pomerančové kůry. Z těsta uděláme váleček, zabalíme ho do mikrotenové fólie a necháme ho uležet v lednici.

4. Z těsta vytvarujeme na plechu vyloženém papírem na pečení kolečka o průměru asi 5 cm a výšce 2–3 mm. Vložíme je do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 10 minut dozlatova.

5. Hotové sušenky necháme prochladnout a podáváme je ozdobené fíkovým chutney a vychlazeným mascarpone.

 

 

Uvedený recept je z pořadu Pečeme podle hvězd, který můžete sledovat každou neděli od 16.10 na Primě. 

Všechny odvysílané díly najdete na Primě PLAY.

Horoskopy 2017

reklama

reklama