Recepty

2. října 2016 17:03

Anna Kopečková

Pečeme podle hvězd: Recepty z 5. dílu pěkně pohromadě

Návštěva v pátém dílu byla tak trochu zahraniční. Hostem pořadu byla totiž slovenská herečka Anna Šišková a její mladší dcera Tereza Nvotová, která už 12 let žije v Praze. A obě kuchaři Martinovi Kinclovi upekly dobroty podle jejich rodinných receptů.

Anna Šišková ráda vaří i peče a opravdu jí to jde. A zdá se, že Tereza to podědila po ní.

Podívejte se na následující recepty a třeba dostanete chuť také si něco upéct podle hvězd.

Tvarohová bábovka Anny Šiškové

Co budete potřebovat:

  • 6 vajec
  • špetku soli
  • 1 máslo (250 g)
  • 1 hrnek moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • špetku strouhané citronové kůry
  • 1 tvaroh ve vaničce (tučný, hrudkovitý)
  • 1 hrnek strouhaného kokosu
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • máslo na vymazání formy

Na dokončení:

  • moučkový cukr
  • čokoládu + kousek másla na polevu
  • šlehačku
  • mražené maliny
  • cukr podle chuti

1. Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh. Žloutky vyšleháme s oběma druhy cukru, citronovou kůrou a změklým máslem do světlé pěny a vešleháme tvaroh. Po částech zlehka vmícháme sníh, pak opatrně vmícháme kokos a mouku smíchanou s práškem do pečiva.

2. Těsto naplníme do formy vymazané máslem, dáme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 45 minut.

3. Mezitím ve vodní lázni rozpustíme čokoládu rozlámanou na kousky a máslo, až vznikne hladká lesklá poleva. Maliny rozvaříme s cukrem.

4. Upečenou bábovku vyklopíme z formy, pocukrujeme, nakrájíme a podáváme přelitou čokoládovou polevou, horkými malinami a ozdobenou kopečkem šlehačky.

Tereza se rozhodla upéct slané preclíky, na které dostali kdysi recept od sousedky tety Hlávenkové z Trnavy, která výborně pekla. U nich doma se prý vždycky pečou ve větším množství, protože jsou strašně dobré!

Slané preclíky

Co budete potřebovat:

Na těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 1 kostku droždí
  • 1 a 1/2 kostky másla
  • 4 lžičky cukru
  • 1/2 lžičky soli
  • mouku na vál
  • vejce na potření

Na polevu:

  • 1/2 sklenky vody
  • 1 lžíci hladké mouky
  • 1 lžičku soli

1. Všechny přísady na těsto smícháme na válu a důkladně hněteme rukama, až vznikne hladké těsto. Dáme ho do mísy a necháme půl hodiny odpočinout v lednici.

2. Z těsta uděláme na pomoučeném válu několik válečků, nakrájíme je na menší kousky a rozválíme je na tenké válečky. Spleteme je do preclíků a pokládáme je na plech vyložený papírem na pečení.

Preclíky potřeme rozšlehaným vejcem, dáme je do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme 5–10 minut dozlatova.

Horké preclíky potřeme polevou umíchanou z vody, hladké mouky a soli (poleva musí být hodně slaná) a necháme vychladnout.

Podívejte se na další recepty z pátého dílu, které připravil jako variace na uvedené dva recepty Martin Kincl:

Pořad Pečeme podle hvězd můžete sledovat každou neděli od 16.10 na Primě.

Všechny odvysílané díly najdete na PrimaPLAY.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 20. 4. 2024

Ačkoli se můžete pyšnit svou trpělivostí, Berani, tato vlastnost by vám dnes mohla být na obtíž. Je možné, že už jste se ohnuli, jak jen to šlo, a dosáhli jste bodu zlomu. Poslední kapka se chystá přiložit velbloudovi na hrb. Dejte průchod explozi emocí, kterou si události žádají. Nemá smysl se dnes snažit zachovat svaté chování.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.