Seriály a filmy

17. listopadu 2009 18:06

Petr Ullmann

Rozhovor se Zdeňkem Pohlreichem o restauraci U Dubu

Šéf přišel celý rozehřátý z kuchyně, kde právě před kamerou pečlivě čistil a porcoval bažanta, dělal to se stříbrnickou pečlivostí.

Šéf přišel celý rozehřátý z kuchyně, kde právě před kamerou pečlivě čistil a porcoval bažanta, dělal to se stříbrnickou pečlivostí.

Marně se předtím sháněl po náčiní, které dnes potřebuje, protože se rozhodl v kuchyni předvést několik kousků ze svého kulinářského repertoáru. Samozřejmě, že si své dojmy a výtky nenechával pro sebe. V kuchyni, kde péroval kuchaře, panovala dělná, ale místy i pěkně napjatá atmosféra.

Co se vám líbí a co nelíbí U Dubu?

Tohle je takovej hezkej starej barák a ta hospoda má takovou hezkou atmosféru se spoustou věcí, které už dneska nikde za peníze nekoupíte. A v kuchyni je chlapec, který má pocit, že vaří světová jídla a taky se o to pokoušel.

No a jak vlastně vaří zdejší šéfkuchař?

O vaření nemůže být vůbec řeč. Je to jako všude: od Itálie, po Indii, taky je zde „překapsováno“. Menu místní situaci naprosto ignoruje a já si myslím, že to není dobře. Měli by vařit česká rustikální jídla, neměli by se pokoušet o těstoviny, které stejně neumí, podobně to dopadne s pokusem o velké rizoto a další ptákoviny. Nevím, proč by měl někdo chuť si to tady dávat? Zatím úplně chyběl koncept, majitelé neumí delegovat své občas podnětné nápady až do kuchyně.

Co přesně si máme představit pod pojmem rustikální ve smyslu vaření?

Jídlo, které je uděláno už od začátku poctivě, je ho velká porce a má jednoznačně danou robustní chuť, mělo by to mít staromódní nádech.

Mluvíme o babiččině kuchyni, ne o nějakém návratu do středověku?

No jistě, pomýšlím na kuchyni Rakouska-Uherska. Co se dnes vydává v Čechách za středověkou kuchyni, to je výsměch všemu.

Co budete vařit?

Bažanta, hovězí maso, pro diváky paštiku z kachních jater a nějakou rybu.

Vidíte to tady na hvězdičku?

Zatím ne, ale uvidíme. Provozovatelé jsou ke změně ochotní od začátku, jak to ale zvládnou v kuchyni, je u boha. Zázraky se dějou, ale asi ne každej tejden…

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 7. 6. 2025

Dnes může být těžké zůstat při zemi, když kolem vás létají všechny informace a v srdci se vám bouří emoce. Snažte se nebrat věci příliš vážně, Berani. To je klíčem k tomu, abyste si dnes zachovali chladnou hlavu. Přistupujte k dnešnímu dni s nadšením a věnujte se jakékoli vyšetřovací práci, kterou je třeba udělat. Z nečekaných zdrojů přicházejí důležité skutečnosti.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.