Prostřeno! Vasilis předvede pravé řecké Velikonoce!
Řek Vasilis (39) je trochu odměřený i záhadný, ale výborně uvaří a prozradí překvapivé zajímavosti o zvycích a obyčejích své vlasti.
Ani Řek Vasilis nemíní na taktiku moc spoléhat, prý ji neumí ani používat, říká o sobě obchodní zástupce pro velkou americkou technologickou firmu a vystudovaný chemik. Svoji původní profesi předvede během zábavy, kdy uspořádá malý domácí ohňostroj, což ho stojí propálený ubrus i čalounění křesla. Vasilis pochází z Atén, žije u nás téměř patnáct let a česky mluví dobře. Hosté se v jeho bytě v michelské novostavbě cítí dobře a většinou se už těší na řecké menu, které pozorný hostitel s láskou a péčí předvede.
Řecké Velikonoce
Začne zajímavou úpravou větších krevet v rajské omáčce zapečených s fetou. Naděžda má na krevety alergii, ale ze zvědavosti trochu ochutná. Přesto si musí vzít protialergický prášek, který jí hostitel promptně a ochotně nabídne. Dobře to dopadne a následující řecká čočková polévka ochucená rajčaty je příjemným překvapením. Na hlavní chod Vasilis upeče sváteční velikonoční jehně s bramborami. V úterý toho moc nesní Markéta, která jehněčí nemusí, jenže maso je šťavnaté, voňavé a prostě výborné.
Tzatziki
Jako úkol týdne Vasilis připraví tzatziki. Krok za krokem, jak má tradiční okurkový salát s tučným řeckým jogurtem, česnekem, koprem a zelenou petrželí vypadat. Prostě paráda!
Národní sport
A v žádném případě nevázne u stolu ani konverzace, kdy se od hostitele spolustolovníci dozvědí místy překvapivé informace o řeckých zvycích. A samozřejmě nechybí ani pálenka ouzo nebo po pryskyřici vonící víno retsina.
Dívejte se na Prostřeno! každý všední den od 17.50 a hlasujte!