Recepty

25. září 2016 17:03

Anna Kopečková

Pečeme podle hvězd: Recepty ze 4. dílu

Hostem čtvrtého dílu nového kulinářského seriálu byla oblíbená herečka Eva Holubová, která si s sebou přivedla svého syna Adama. A oba kuchaři Martinovi Kinclovi upekli jejich domácí oblíbené dobroty.

Eva Holubová nevaří ani nepeče, zato, jak přiznala, nádherně prostírá. Takže v její režii byla hlavně příprava stolu, na který se všechny upečené dobroty servírovaly. Pekl spíše Adam a Eva mu k tomu recitovala.

Podívejte se na následující recepty a třeba dostanete chuť také si něco upéct podle hvězd.

Jako první připravili Eva s Adamem jejich domácí buchty s tvarohem:

Tvarohové buchty

Co budete potřebovat:

Na těsto:

  • 1 kostku droždí
  • 250 ml vlažného mléka
  • 140 g másla
  • 500 g polohrubé mouky
  • špetku soli
  • 60 g krupicového cukru
  • 3 žloutky
  • trochu vanilky a nastrouhané citronové kůry
  • rozpuštěné máslo na vymazání pekáče a potření buchet

Na tvarohovou náplň:

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 60–100 g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • 1 lžíci rozinek namočených v rumu

1. Do hrnku rozdrobíme droždí, přidáme trochu cukru a vlažného mléka a na teplém místě necháme vzejít kvásek. Ve zbytku ohřátého mléka rozpustíme máslo.

2. Do mísy nasypeme mouku se špetkou soli, přidáme zbytek cukru a žloutky, trochu vanilky vyškrábané z vanilkového lusku nebo trochu vanilkového cukru a pár strouhnutí citronové kůry. Přilijeme ohřáté mléko s máslem a nakonec přidáme vzešlý kvásek. Vypracujeme hladké těsto, které lehce poprášíme moukou a necháme na teplém místě vykynout na dvojnásobný objem.

3. Zatímco těsto kyne, připravíme si náplň. V míse utřeme tvaroh s cukrem a žloutky. Rozinky krátce namočíme v rumu, potom scedíme a přimícháme do tvarohu.

4. Vykynuté těsto rozválíme na pomoučeném válu na silnější plát a nakrájíme na čtverce nebo rovnou z těsta lžící odkrajujeme kousky těsta, z nichž pomoučenýma rukama vytvoříme placky. Doprostřed každého dílu položíme asi lžičku náplně, okraje těsta přehneme přes náplň, prsty stiskneme pevně k sobě a dlaněmi uválíme kuličku.

5. Do pekáče vymazaného máslem postupně do řad skládáme buchty, každou důkladně ze všech stran pomažeme máslem a nakonec buchty potřeme i shora. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 25–30 minut dozlatova. Před servírováním buchty poprášíme moučkovým cukrem.

Recept na bramborové sušenky získal Adam náhodou od kamarádky v Anglii, když tam sháněl podmáslí:

Potato scones

Co budete potřebovat:

Na sušenky:

  • 3 hrnky hladké mouky
  • 1 lžíci kypřicího prášku do pečiva
  • 1 lžičku soli
  • 1/2 hrnku (1 tyč) čerstvého másla
  • 1/2 hrnku nastrouhaného bílého čedaru
  • 6 plátků vařené slaniny
  • 1 hrnek bramborové kaše
  • 3/4–1 hrnek podmáslí
  • mouku na vál
  • 1 žloutek s kapkou vody na potření

Na omáčku:

  • 1 hrnek zakysané smetany
  • 1/4 hrnku nakrájené zelené cibulky
  • 2 stroužky česneku, sůl a pepř

1. Ve velké míse rozšleháme společně mouku, prášek do pečiva a sůl. Přidáme studené máslo nakrájené na kostičky a vše zpracujeme na drobenku. Přidáme nakrájenou slaninu a strouhaný sýr a promícháme. Pak přidáme studenou bramborovou kaši a za stálého míchání přidáme asi polovinu podmáslí nebo dle potřeby, aby byla hmota lepkavá.

2. Těsto vyklopíme na lehce pomoučený vál a rozválíme na velký obdélník silný asi půl palce. Vykrojíme z něj kolečka nebo trojúhelníčky, přeneseme je na plech, potřeme žloutkem rozšlehaným s kapkou vody a pečeme při 220 °C asi 20 minut dozlatova.

3. Mezitím připravíme studenou omáčku, do které si budeme sušenky namáčet. Zakysanou smetanu rozmícháme s nastrouhaným česnekem, zelenou cibulkou a trochou soli a pepře.

4. Upečené sušenky podáváme teplé se studenou cibulovou omáčkou.

TIP: Syrové sušenky můžete skladovat v lednici (případně zmrazit) a péct až těsně před podáváním.

Podívejte se na další recepty ze čtvrtého dílu, které připravil jako variace na uvedené dva recepty Martin Kincl:

Pořad Pečeme podle hvězd můžete sledovat každou neděli od 16.10 na Primě.

Všechny odvysílané díly najdete na PrimaPLAY.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 20. 4. 2024

Ačkoli se můžete pyšnit svou trpělivostí, Berani, tato vlastnost by vám dnes mohla být na obtíž. Je možné, že už jste se ohnuli, jak jen to šlo, a dosáhli jste bodu zlomu. Poslední kapka se chystá přiložit velbloudovi na hrb. Dejte průchod explozi emocí, kterou si události žádají. Nemá smysl se dnes snažit zachovat svaté chování.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.