reklama

Pečeme podle hvězd: Recepty ze 4. dílu

Eva Holubová umí nejen skvěle hrát, ale i péct buchty Foto:
Eva Holubová umí nejen skvěle hrát, ale i péct buchty
Foto: archiv FTV Prima

Hostem čtvrtého dílu nového kulinářského seriálu byla oblíbená herečka Eva Holubová, která si s sebou přivedla svého syna Adama. A oba kuchaři Martinovi Kinclovi upekli jejich domácí oblíbené dobroty.

 

 

Eva Holubová nevaří ani nepeče, zato, jak přiznala, nádherně prostírá. Takže v její režii byla hlavně příprava stolu, na který se všechny upečené dobroty servírovaly. Pekl spíše Adam a Eva mu k tomu recitovala.

Podívejte se na následující recepty a třeba dostanete chuť také si něco upéct podle hvězd.

 

Jako první připravili Eva s Adamem jejich domácí buchty s tvarohem:

Tvarohové buchty

Co budete potřebovat:

Na těsto:

  • 1 kostku droždí
  • 250 ml vlažného mléka
  • 140 g másla
  • 500 g polohrubé mouky
  • špetku soli
  • 60 g krupicového cukru
  • 3 žloutky
  • trochu vanilky a nastrouhané citronové kůry
  • rozpuštěné máslo na vymazání pekáče a potření buchet

Na tvarohovou náplň:

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 60–100 g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • 1 lžíci rozinek namočených v rumu

 

1. Do hrnku rozdrobíme droždí, přidáme trochu cukru a vlažného mléka a na teplém místě necháme vzejít kvásek. Ve zbytku ohřátého mléka rozpustíme máslo.

2. Do mísy nasypeme mouku se špetkou soli, přidáme zbytek cukru a žloutky, trochu vanilky vyškrábané z vanilkového lusku nebo trochu vanilkového cukru a pár strouhnutí citronové kůry. Přilijeme ohřáté mléko s máslem a nakonec přidáme vzešlý kvásek. Vypracujeme hladké těsto, které lehce poprášíme moukou a necháme na teplém místě vykynout na dvojnásobný objem.

3. Zatímco těsto kyne, připravíme si náplň. V míse utřeme tvaroh s cukrem a žloutky. Rozinky krátce namočíme v rumu, potom scedíme a přimícháme do tvarohu.

4. Vykynuté těsto rozválíme na pomoučeném válu na silnější plát a nakrájíme na čtverce nebo rovnou z těsta lžící odkrajujeme kousky těsta, z nichž pomoučenýma rukama vytvoříme placky. Doprostřed každého dílu položíme asi lžičku náplně, okraje těsta přehneme přes náplň, prsty stiskneme pevně k sobě a dlaněmi uválíme kuličku.

5. Do pekáče vymazaného máslem postupně do řad skládáme buchty, každou důkladně ze všech stran pomažeme máslem a nakonec buchty potřeme i shora. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 25–30 minut dozlatova. Před servírováním buchty poprášíme moučkovým cukrem.

 

Recept na bramborové sušenky získal Adam náhodou od kamarádky v Anglii, když tam sháněl podmáslí:

Potato scones

Co budete potřebovat:

Na sušenky:

  • 3 hrnky hladké mouky
  • 1 lžíci kypřicího prášku do pečiva
  • 1 lžičku soli
  • 1/2 hrnku (1 tyč) čerstvého másla
  • 1/2 hrnku nastrouhaného bílého čedaru
  • 6 plátků vařené slaniny
  • 1 hrnek bramborové kaše
  • 3/4–1 hrnek podmáslí
  • mouku na vál
  • 1 žloutek s kapkou vody na potření

Na omáčku:

  • 1 hrnek zakysané smetany
  • 1/4 hrnku nakrájené zelené cibulky
  • 2 stroužky česneku, sůl a pepř

 

1. Ve velké míse rozšleháme společně mouku, prášek do pečiva a sůl. Přidáme studené máslo nakrájené na kostičky a vše zpracujeme na drobenku. Přidáme nakrájenou slaninu a strouhaný sýr a promícháme. Pak přidáme studenou bramborovou kaši a za stálého míchání přidáme asi polovinu podmáslí nebo dle potřeby, aby byla hmota lepkavá.

2. Těsto vyklopíme na lehce pomoučený vál a rozválíme na velký obdélník silný asi půl palce. Vykrojíme z něj kolečka nebo trojúhelníčky, přeneseme je na plech, potřeme žloutkem rozšlehaným s kapkou vody a pečeme při 220 °C asi 20 minut dozlatova.

3. Mezitím připravíme studenou omáčku, do které si budeme sušenky namáčet. Zakysanou smetanu rozmícháme s nastrouhaným česnekem, zelenou cibulkou a trochou soli a pepře.

4. Upečené sušenky podáváme teplé se studenou cibulovou omáčkou.

TIP: Syrové sušenky můžete skladovat v lednici (případně zmrazit) a péct až těsně před podáváním.

 

Podívejte se na další recepty ze čtvrtého dílu, které připravil jako variace na uvedené dva recepty Martin Kincl:

Článek

Pečeme podle hvězd - drobenkové koláčky Foto:

Kynuté koláčky s tvarohovým krémem a skořicovou drobenkou

Až je upečete, napadne vás jediné: „To by ze mě měla babička radost!“

Článek

Pečeme podle hvězd - bramborové pusinky Foto:

Bramborové pusinky s pancettou a cizrnovou polévkou

Jsou výborné i samotné, ale ještě lepší budou, když si k nim uvaříte krémovou polévku z cizrny s domácím petrželkovým pestem.

 

 

 

Pořad Pečeme podle hvězd můžete sledovat každou neděli od 16.10 na Primě. 

Všechny odvysílané díly najdete na PrimaPLAY.

Horoskopy 2017

reklama

reklama