Společnost

27. ledna 2024 18:00

Marie Makovská

Celebrity se opřely do slovenské ministryně: Je homofobní, ale nosí módu od návrhářů gayů

Na Slovensku se už mnoho lidí včetně celebrit ostře vyjádřilo na účet ministryně kultury Martiny Šimkovičové. Vznikla proti ní i petice, kterou podepsalo přes 180 tisíc lidí. Svůj odpor k jejím rozhodnutím sdílel například zpěvák Paľo Habera, herečka Kamila Magálová nebo zpěvák Adam Pavlovčin, známý pod pseudonymem ADONX. Ten se zapojil i do protivládních protestů s nevybíravým sloganem.

Naposledy na sebe ministryně Martina Šimkovičová strhla větší pozornost začátkem tohoto týdne, kdy podle médií obnovila kulturní spolupráci s Ruskem a Běloruskem. „Ve světě jsou desítky válečných konfliktů a podle našeho názoru by na ně neměli doplácet umělci a kultura,“ cituje slovenský deník Pravda mluvčího Šimkovičové Pavla Čorbu. Na to zareagoval například Paľo Habera na sociálních sítích. Ke zprávě přidal i kousavý vzkaz: „Paní ministryně, nemohla byste tam ještě prosím přidat Severní Koreu? Děkuji.“

Šaty s vlečkou gayem vyšívané...

Šimkovičová ale čelí nevoli i kvůli dalším svým názorům, mnozí lidé totiž zmiňují, že jim vadí její odpor vůči LGBT+ komunitě. Petice volající po jejím odstoupení tak sbírá stále víc signatářů. Podle Plusky.sk ji podepsala i herečka Kamila Magálová. „Proč si obléká, proč nosí módní doplňky od známých návrhářů, kteří jsou gayové. Jestli je tak konzistentní, tak ať nosí kabelku ze šúpolie (kukuřičný klas),“ řekla dle Blesku Magálová v Interview :24 RTVS.

Mladý umělec, zpěvák Adam Pavlovčin vystupující pod jménem ADONXS, se zúčastnil protivládní demonstrace a na Instagramu ukázal svůj transparent se sloganem: „Šaty s vlečkou gayem vyšívané, ale tolerantní není, jasný pane,“ poupravil známou větu z pohádky Tři oříšky pro Popelku. „Je smutné pozorovat lidi v čele státu, jak vládnou strachem a bez demokratických hodnot a kolik nekompetentních a hloupých lidí přebírá odpovědnost za většinu,“ napsal k fotce.

V žaludku mu leží především to, že podle něj ministryně ani netuší, kdo ušil a navrhnul její oblíbené šaty, nebo kdo hraje její oblíbené postavy v seriálech či divadelních inscenacích. Zpěvák tak naráží na to, že mnoho umělců je právě z řad LGBT+ komunity. „Vůbec netuší, kolik krásného umění a i queer umění ještě vznikne v nejbližších letech. S ní, nebo bez ní v úřadě,“ napsal Adam Pavlovčin.

Kdo je Adam Pavlovčin? Podívejte se na jeho rozhovor s Janem Krausem v oblíbené talk show:

Sdílejte článek
Štítky móda politika názory Bělorusko celebrity Rusko Pavol Habera Kamila Magálová LGBT komunita Adonxs Martina Šimkovičová

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 2. 5. 2024

Berani, pozorně poslouchejte, když dnes dostáváte pokyny. Vaše mysl nemusí být tak bystrá jako obvykle. Pokud si nedáte pozor, mohli byste se vydat špatnou cestou a nakonec začít úplně od začátku. Nestyďte se ani se nestyďte klást otázky. Vždy je lepší se zeptat, než udělat zbytečnou chybu. Postupujte pomalu a metodicky a zvládnete to.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.