Tohle je osobní. Co zasáhne nováčka ve Sběratelích kostí?

Citlivý bude další případ pro nejnovějšího člena týmu. Co se v úterním díle stane? A proč tím bude James Aubrey tak zasažen? Další díl seriálu Sběratelé kostí uvidíte v úterý od 20.15 na Prima love.

Vražda finančníka

Tým s Kůstkou a Boothem má totiž (prakticky doslova) na stole vraždu obchodníka, který se angažoval v takzvaných hedgeových fondech. Práce v rizikové finanční oblasti, která přináší buď vysoké zisky, nebo vysoké ztráty, patrně vzbudila spoustu emocí u lidí, kterým investice třeba zrovna nevyšla.

Rychlé peníze, nebo nebezpečný propad

Tzv. hedge fondy přitom znamenaly před více než sedmdesáti lety něco trochu jiného než dnes. Američan Alfred W. Jones v roce 1949 začal používat investiční strategii, která měla zabránit ztrátě. Jones měl ve svém investigativním portfoliu dva druhy instrumentů. Řídil se tím, že akcie, u kterých očekával růst, měl nakoupeny do dlouhých pozic a u akcií, které považoval za slabší než trh, vstoupil do krátkých pozic. Jeho portfolio bylo zabezpečeno tak, že pokud celý trh rostl, ztráta z krátkých pozic bylo anulována akciemi z dlouhých pozic a opačně.

U dnešních hedge fondů však není toto zajištění proti ztrátě vždy pravidlem. Hedge fond je speciální investiční fond, který téměř nepodléhá regulaci. Jde o vysoce rizikovou investicí, která může přinést vysoký výnos, ale také vysokou ztrátu. Snaží se o absolutní výnos nezávislý na obecném ekonomickém vývoji a vývoji kapitálových trhů.

Co se na tom však tak moc dotýká právě mladého agenta?

Stíny minulosti

Nu právě Aubreyho otec taktéž působil v branži. A byl pěkně nepoctivý, když bylo Jamesovi 13, zavřeli ho. Aubrey starší se pak sice dostal ven na kauci, ale sotva vyšel z věznice, frnkl do Evropy. Skryl se v Chorvatsku a Jamese i svou manželku nechal v Americe na holičkách. Syn mu to nezapomněl. Ostatně právě v desáté řadě se můžete těšit ještě na jedno zajímavé odhalení týkající se právě provázání Aubreyho osobního a pracovního života…

Ale ať nepředbíháme! Nebudeme prozrazovat všechno.

Další díl seriálu Sběratelé kostí uvidíte v úterý od 20.15 na Prima love.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 25. 4. 2024

Berani, vyhlídky na dnešní den jsou vynikající. Současné uspořádání planet a poněkud tísnivá atmosféra posledních dnů vás inspirují ke změně prostředí a návštěvě nových míst. Proč si nenaplánovat malý výlet? Všechna znamení naznačují, že právě teď je pro takové dobrodružství ta nejlepší doba. Pokud budete otálet, budete se cítit opět zaseknutí ve staré rutině.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.