Čtyřletá Češka se stala držitelkou světového rekordu pod Mount Everestem. Pochod trénuje v džungli

Čtyřletá Zara došla do základního tábora na Mount Everestu, drží světový rekord

Čtyřletá Zara Šifra se stala držitelkou světového rekordu a jako vůbec první v tak nízkém věku dokázala vystoupat do základního tábora pod Mount Everestem. Trasu dlouhou 170 kilometrů zdolala společně s tatínkem Davidem a bratrem Sašou (7). Všichni se nyní z nepálského Káthmándú na dálku spojili s redakcí CNN Prima NEWS a poskytli exkluzivní rozhovor.

Zara má české a kanadské občanství, dorozumí se česky, anglicky a čínsky a společně s rodiči žije v Malajsii. Odmalička je zvyklá spíše na vyšší teploty, při výšlapu přitom museli často čelit velmi extrémnímu počasí, kdy teploty klesly až na minus 25 stupňů Celsia. „Všechno nám zmrzlo, i citrony,“ uvedl otec Zary, David Šifra. Jak se rodina cítí s odstupem času?

Čtěte také: Česko má novou hrdinku. Čtyřletá Zara se vypravila na Mount Everest a stanovila rekord

Původním plánem bylo jet na kola do Jemenu

„Teprve před pár dny jsme se vrátili zpátky, aktuálně jsme v Káthmándú a je nám tady teplo. Patnáct stupňů je krása, to je pomalu na šortky,“ objasnil otec Zary. Čtyřletá dívka se svou rodinou absolvovala pochod dlouhý zhruba 170 kilometrů, který byl dle jejích slov těžký, ale najednou to uteklo a byli v cíli. „Dali mi vodu, čokoládu a dárky. Já jsem je ale stejně všechny předběhla,“ popsala holčička.

Na Zaru jsou všichni moc pyšní. Pochvalu dostala i od svého o tři roky staršího bratra. „Zvládla to, protože každý den chodíme po školce do džungle. Na dvě hodiny, pět až deset kilometrů. Je silná,“ řekl bratr Saša.

Přečtěte si: První dobytí Everestu přepsalo dějiny horolezectví. Dobrodruzi si hráli se smrtí

Žádným speciálním výcvikem malá Zara neprošla, dle slov tatínka se jen pravidelně a ráda otužuje v ledové vodě. O tom, že to holčička zvládla naprosto bez problému, svědčí také její hodnoty saturace, které se nedostaly pod 90 %.

A proč se rozhodli vůbec pro Mount Everest? „Náš původní plán vůbec nebylo jet do Himálaje. Chtěli jsme jet na kola do Jemenu, ale vzhledem k válečnému stavu, jsme zvolili Himálaj,“ upřesnil David Šifra v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS.

Mount Everest je s nadmořskou výškou 8848,86 m n. m. nejvyšší hora světa:

Sdílejte článek
Štítky dítě zima Malajsie Himálaj krása Mount Everest světový rekord Jemen úspěch Česko Káthmándú extrémní počasí

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 4. 2024

Při rozhovorech s přáteli nebo kolegy o možných budoucích podnikatelských záměrech byste si mohli dělat poznámky, Berani. Vaše přirozená pečlivost by vám měla dobře posloužit. Důležité je mít přesné záznamy, o kterých budete moci později diskutovat. Jakýkoli nový projekt, který nyní zahájíte, bude pravděpodobně úspěšný, zejména pokud se jedná o psaní, mluvení nebo jinou formu zábavy. Nebojte se případného neúspěchu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.