Cestování a dovolená

8. února 2023 10:16

Kristýna Šťastná , Komerční sdělení

Dámská jízda v Thajsku: Nekonečný zdroj zážitků i inspirace

Dámy a – opět dámy! Zavřete na okamžik oči a zkuste si představit následující situaci: Sedíte na pohádkové pláži v bílém vyhřátém písku, o nohy vám něžně pleskají vlnky průzračného moře, nad vámi se klene stín palmy, v ruce držíte čerstvě otevřený kokosový ořech a před vámi se otevírají obzory nečekaných dobrodružství a inspirace. Právě jsme vás alespoň pomyslně přenesli do Thajska. Že vám to nestačilo? Žádný problém.

Ať jste máma na plný úvazek, tvrdě si budujete kariéru, doma máte parťáka, který vás nenechá dlouho lelkovat nebo jste prostě single či snad od každého trochu, každá z vás docela jistě pookřeje při pomyšlení na dovolenou v plážovém ráji. Přesně tím totiž Thajsko je. A díky Čedoku v něm můžete být během velmi krátké doby. Protože co je dnes pro jednoho denní směna, to pro vás může být cesta za vysněnou dovolenou. Přímé lety z Prahy do Thajska, konkrétně na Krabi, trvají pouhých 12 hodin. A ať se rozhodnete podniknout tuhle výpravu samy nebo zpunktujete dámskou jízdu, dobrodružství začíná už čtením našich řádků. A proč právě Thajsko?

Must have aneb Co s sebou do Thajska?

  • Samozřejmostí jsou opalovací krémy se silným faktorem a repelenty
  • Užitečné budou vzhledem k tropickému podnebí i kapesníky a vlhčené ubrousky (přimlouváme se za ty bez plastů)
  • Lékárnička (alespoň základní nezbytnosti jako náplasti, obvaz a dezinfekci, léky na zažívání)
  • V hotelích cestovní adaptér do elektrické zásuvky většinou potřebovat nebudete, ale jistota je jistota
  • Citlivějším jedincům se doporučuje vlastní drogerie
  • Pokrývka hlavy a sluneční brýle

Vše, o čem jste kdy snily, na jednom místě

Bílý písek, který vám jemně obrousí chodidla jako ten nejlepší přírodní peeling, svítí do dáli. Mořská voda zdokonalí vaši manikúru a pomůže vám zhluboka se nadechnout, navíc svlaží pokožku celého těla, která za krátkou dobu díky zdejšímu všudypřítomnému slunci získá bronzový odstín. Vlasy vám vysuší jemný vánek při houpání se pod palmou a západ slunce vás pohladí na duši, ať už chcete nebo ne.

A co si budeme nalhávat, alespoň na začátku dovolené je tohle všechno to pravé k načerpání sil a chuti k objevování nového světa.

Krabi je skvělá výchozí poloha pro návštěvu proslulých thajských památek i objevování méně frekventovaných míst. Filmové fanynky se budou chtít dozajista projít po Maya Bay - pláži na ostrově Phi Phi, kde se točila Pláž s Leonardem Di Capriem. Je ovšem potřeba počítat s tím, že na ní rozhodně nebudou sami. Na výlety se ale můžete vypravit nejen z oblasti Krabi, kde doporučujeme například přímo středisko Ao Nang, ale také z hotelů v Khao Laku nebo těch na ostrovech Ko Lanta či Phuket.

Nicméně po krátké době strávené v jižním Thajsku všechny dozajista pochopí, proč Bridget Jonesová ve druhém díle svého Deníku toužila být nahá jako mimino. A to rozhodně i za střízliva. Mimochodem, René Zellwéger, pískového andělíčka vytvořila na Tambon Ko Panyi. A na Khao Phing Kan zase můžete vyrazit po stopách Jamese Bonda.

Pohlazení na těle i na duši

Ne nadarmo se Thajsku říká Země úsměvů. Místní lid je vstřícný, vřelý a milý a to i přesto, že jsou neustále v jednom kole. Milerádi vám připraví skvělé jídlo, prodají i ušijí vám tradiční ženské šaty, vyperou vám nebo poradí s cestou. V dnešní uspěchané době další balzám na duši.

Thajská rčení

  • Zlé strašidlo je lepší než zlý člověk.
  • Ústa sladká, dno duše kyselé.
  • Utéci od tygra ke krokodýlovi.
  • Když voda přitéká, naber jí rychle.
  • Nepřemýšlej přespříliš, bolí pak hlava.
  • Když je hodně vody, ryby se krmí mravenci, když voda opadne, mravenci se živí rybami.

Blahodárné účinky mají pochopitelně i vyhlášené thajské masáže. Konstitučně drobný národ v sobě má netušenou sílu a bez nadsázky za to umí pořádně vzít. S tím také souvisí intenzita masáží, od kterých nečekejte lehké a něžné laskání, ale důkladnou prověrku těla. Ale protože Thajci, jak už jsme psali, jsou přátelští a bezelstní, stačí říct a tlak i tah zmírní.

Thajské masáže jsou samy o sobě uměním a náročnou disciplínou. Rozhodně se je nelze naučit ze dne na den, možná vám ale zkušení maséři poradí pár tipů, jak si jednoduchým pohybem či stiskem pomoci od přetížené páteře po celodenní práci.

Inspirace v kuchyni

Velkou výhodou tu je lokálnost. Exotické ovoce, mořské plody, ani rýže - nic nemusí vážit dlouhou cestu, abyste si na tom mohly pochutnat. Všechno je z místní produkce, díky čemuž člověku chutná ještě lépe.

Nechtějí se vám plánovat výlety?

Pokud patříte mezi ty, kteří si chtějí dopřát odpočinek a nezabývat se ani plánováním výletů, můžete využít kompletního servisu Čedoku, který se o vás postará od A do Z. Vy budete moci nerušeně poznávat a objevovat krásy bývalého Siamu a postupně se pouštět dál a dál za její hranice.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 23. 4. 2024

Dnes je v pořádku plakat, Berani. Uvolnění je rozhodující pro přijetí. Pokud nemáte pocit strachu a omezení, může pro vás být těžké prožívat radost a expanzi. Spojte dobré se špatným a nechte tyto dvě síly, aby se ve vaší bytosti harmonicky usadily. Proveďte přípravy, které vám umožní vzlétnout do velkých výšin. Ujistěte se, že jste připraveni přijmout výzvy, které s růstem přicházejí.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.