Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.

5 osvědčených ajurvédských ranních nápojů na hubnutí

Ajurvéda je prastarý celostní léčebný systém založený na víře, že naše zdraví závisí na rovnováze těla, ducha a mysli. Podle ní je velmi důležité začít každý den správně. Ideální je vstát brzy ráno, krátce se rozhýbat (například pomocí pár cviků jógy) a pak si dát k snídani chuťově vyvážený nápoj (podle ajurvédy by snídaně neměla být hlavním jídlem dne, protože příliš jídla by mohlo po noci způsobit tělu šok).


Vyzkoušejte některý ze zázračných a voňavých nápojů plných koření, které přírodní cestou nastartují váš trávicí systém:

Horký rýžový nápoj
Horký rýžový nápoj
Horký rýžový nápoj
Horký rýžový nápoj

Podle ajurvédy jsou teplé nápoje po ránu ideální k nastartování trávení. Tento recept je skvělý v tom, že můžete zužitkovat zbylou vařenou rýži. Skořice pomáhá snižovat krevní cukr a chrání tělo před vznikem cukrovky.

 

Misku vařené rýže nasypte do kastrolu a zalijte nízkotučným mlékem tak, aby rýže byla lehce potopená (můžete použít i sójové nebo mandlové mléko). Oslaďte medem, lehce okořeňte mletou skořicí a krátce povařte. Směs můžete jíst lžící, ale pokud ji chcete jako nápoj, přelijte ji do mixéru a rozmixujte dohladka. Podávejte ihned, dokud je nápoj teplý.

 

Mango Lassi
Mango Lassi
Mango Lassi
Mango Lassi

Lassi je typický indický nápoj připravovaný z ovoce a jogurtu. Obsahuje zdravé bakterie a probiotika, které hrají při hubnutí klíčovou roli.

 

Příprava je velmi jednoduchá: rozmixujte 200 g čerstvé dužiny z manga, 250 ml bílého jogurtu (ideálně řeckého), 130 ml mléka (obyčejného nebo kokosového) a dochuťte medem, případně i troškou kardamomu.

 

Domácí Chai Masala
Domácí chai masala
Domácí chai masala
Domácí Chai Masala

Čaj zvaný Chai Masala, který si připravíte doma (nikoli z instantního prášku), je jedním z nejzdravějších nápojů. Stačí povařit čerstvé koření v mléce a tím pak zalít kvalitní černý čaj. Skořice stabilizuje hladinu krevního cukru a pomáhá s hubnutím, hřebíček má dezinfekční účinky a kardamom povzbuzuje krevní oběh. Fenykl, anýz, zázvor a muškátový oříšek jsou zase skvělé na dobré zažívání.

 

Co budete potřebovat:

• 2 hrnky vody

• 1/2 lžičky čerstvě nastrouhaného zázvoru

• 1/8 lžičky čerstvě mletého černého pepře

• 4 celé hřebíčky

• 4 podrcené tobolky kardamomu

• 1 svitek skořice rozlámaný na kousky

• 2 hrnky mléka

• 2 lžíce třtinového cukru (na dochucení)

• 2 lžíce sypaného kvalitního černého čaje

 

V kastrůlku přiveďte k varu vodu se vším kořením. Přidejte mléko a cukr a znovu přiveďte k varu. Odstavte z ohně a přisypte černý čaj. Kastrůlek zakryjte a nechte stát 3 minuty (nebo i déle, pokud máte raději silnější čaj).

Hotový nápoj přeceďte přes sítko do šálků a ihned podávejte.

 

Kurkumové smoothie
Kurkumové smoothie
Kurkumové smoothie
Kurkumové smoothie

Žluté koření kurkuma je silný antioxidant a působí protizánětlivě. Zkuste si z něj udělat skvělé ranní smoothie.

 

Co budete potřebovat:

• 2 zralé banány

• 2 velké lžíce kešu nebo mandlového másla

• 1 lžičku mleté kurkumy

• špetku mletého pepře

• med na dochucení (na začátek stačí lžička, později přidejte podle potřeby další)

• 1,5–2 hrnky vody (podle velikosti banánů)

 

Všechny suroviny rozmixujte na hladký krém a ihned podávejte.

 

Ajurvédský detoxikační čaj
Ajurvédský detoxikační čaj
Ajurvédský detoxikační čaj
Ajurvédský detoxikační čaj

Dá se říct, že jde o přímo zázračný nápoj. Povzbudí váš metabolismus a zbaví tělo toxinů. Kurkuma, zázvor, koriandr, fenykl, citron... to všechno se postará o to, aby vaše trávení fungovalo tak, jak má.

 

Co budete potřebovat:

• 900 ml vroucí vody

• 1–2 lžíce tenkých plátků čerstvého zázvoru

• 1/2–1 lžičku mleté kurkumy (nebo 1 lžíce čerstvé, nakrájené na plátky)

• 1–2 lžičky semen koriandru

• 1–2 lžičky římského kmínu

• 1–2 lžičky semen fenyklu

• 1–2 sáčky (nebo lžíce) čaje (zeleného, mátového, bylinkového…)

• kousek citronu

 

Všechno koření, čaj a citron dejte do vhodné nádoby (ideální je french press), nechte stát 5 minut a pak stlačte dolů. Nemáte-li french press, povařte vše v kastrůlku 5 minut a přeceďte přes sítko. Koření a čaj nevyhazujte, ale znovu zalijte vroucí vodou. Tím získáte další várku nápoje. Snažte se během dne vypít vše, tedy necelé dva litry nápoje.

 

 

Reklama