6 potravin, které vás přes Vánoce zbaví přebytečného tuku
Vánoce jsou něco jako sabotáž zdravého životního stylu. Všechny ty ochutnávky cukroví, pomazánky na večírcích, svařené víno na trzích obvodu pasu moc neprospívají. Ale existují i potraviny, kterých se nemusíte bát, i když k Vánocům neodmyslitelně patří.
Představujeme vám šest potravin, na které byste se měli během vánočních svátků zaměřit:
Hořká čokoláda
Vaše oblíbené mlsání obsahuje dvě složky, které nakopnou metabolismus: kofein a katechin. Musíte si ale pohlídat, že si dáte opravdu jen kvalitní hořkou čokoládu s vysokým obsahem kakaa a opravdu jen čtvereček, aby množství cukru nepřebilo jejich hubnoucí účinky.
Skořice
V tomto ročním období je skořice na vrcholu své popularity, a to je dobře! Toto koření, které na podzim a v zimě tak hezky zahřeje, umí totiž podpořit trávení a řídit hladinu cukru v krvi tak, že povzbudí metabolismus.
Hrušky
Na podzim a v zimě jsou k dostání nejrůznější druhy hrušek a existuje dobrý důvod, proč si jich udělat zásobu. Hrušky, stejně jako jablka, obsahují velké množství pektinu, který se váže na vodu a omezuje množství tuku, které tělo vstřebá. Jezte hrušky jen tak, v kombinaci s dobrým sýrem nebo si z nich udělejte třeba zimní smoothie.
Krůta
Protein v krůtím mase sytí a zároveň spotřebovává energii na trávení – obojí podporuje výkonnější metabolismus. Vyberte si maso z prsou bez kůže a kalorie nemají šanci. Nebo uvařte krůtí chilli a přidejte do něj kajenský pepř, který hubnoucí účinky ještě umocní.
Grep
Podzim a zima jsou nejlepší období pro sklizeň grepů, proto do nich určitě jděte. Grep je skvělým zdrojem rozpustné vlákniny, díky které si připadáte sytí, i když jíte méně. Zkuste si měsíčky grepu přidat do vydatného obědového salátu nebo vyzkoušejte grilovaný grep s kořením a medem, který je ideálním dezertem nebo snídaní: grep rozkrojte, každou půlku na řezu pokapejte lžičkou medu, lehce okořeňte skořicí a muškátovým oříškem a dejte na 5 minut do trouby pod rozehřátý gril.
Batáty
Batáty, kterým se také říká sladké brambory, sice u nás nejsou typickým vánočním jídlem, ale jsou snadno k dostání a mohou se stát vaší novou tajnou zbraní proti zimním kilům. Batáty jsou skvělým zdrojem vlákniny, která zařídí, že se cítíte plní, zatímco vaše trávení pracuje naplno a spaluje kalorie. Obsahují také hormon, který pomáhá řídit hladinu cukru v krvi. Pokud chcete hubnout, stačí je jen povařit, připravit v páře nebo upéct a dochutit. Existuje spousta chutných receptů, které stojí za vyzkoušení. Určitě doporučujeme barbory hasselback – brambora se nakrojí tak, aby vznikly plátky (viz foto nahoře), ochutí kořením a upeče. Nebo zkuste batátový salát – pikantní, bezlepkový a vhodný i pro paleo dietu. Recept je jednoduchý: Na kostky nakrájené brambory pokapejte olejem, osolte, opepřete a upečte v troubě (trvá to asi 30 minut). Ještě horké je smíchejte s nasekanou jarní cibulkou, mátovými lístky, chilli papričkami a případně i rozinkami a přidejte zálivku z červeného vinného octa, olivového oleje, pomerančové šťávy, soli a pepře.