6 salátů do parného léta: Pochutnáte si a nepřiberete!
Saláty k létu prostě patří. Mají šmrnc a neodrovnají vás tolik jako knedlíky s omáčkou.
Možná si myslíte, že vás v salátové míse už nemůže nic překvapit nebo že není žádné umění smíchat pár druhů zeleniny v míse a dochutit je zálivkou. Jenže právě ve výběru surovin je ten fígl. V salátech totiž můžete zkombinovat i to, co se vám zdá na první pohled naprosto nezkombinovatelné. A přesto bude výsledek skvělý. Tedy ne vždy, ale v následujících receptech tomu opravdu tak je. Ochutnáte?
Hned na začátku vám ukážeme salát pro opravdové lenochy. Pár svěžích ingrediencí, které ani nemusíte míchat dohromady. A výsledek chutná i vypadá úžasně:
Superjednoduchý melounový salát
Foto: thefirstmess.com
Co budete potřebovat:
• 3–4 lžíce hustého balzamikového octa nebo balzamikové redukce
• 4–5 hrnků malých kuliček vykrojených z melounu (z vodního, můžete přidat i meloun ogen)
• 1/2 salátové okurky
• 1/2 malé červené cibule
• hrubozrnnou sůl
• lístky čerstvé bazalky a máty
1. Nalijte balzamikový ocet na dno servírovací mísy a rozetřete ho po celé ploše obrácenou stranou lžíce. Jde o to, abyste pokaždé, když naberete trochu salátu, nabrali i trochu výborného octa, který by měl mít sladší chuť. Pokud máte obyčejný balzamikový ocet, povařte ho, až zhoustne jako sirup, a nechte vychladnout.
2. Okurku omyjte, podélně rozřízněte a nakrájejte ji pomocí struhadla na velmi tenké plátky. Cibuli také nastrouhejte nebo nakrájejte na velmi tenké plátky.
3. Kuličky melounu, plátky okurky a cibule rozložte na dno mísy a lehce je posypte hrubozrnnou solí a nasekanými bylinkami (můžete přidat i pár kvítků máty). Podávejte ihned.
A teď něco pro ty, kteří mají rádi ostřejší chutě, potřebují menší vzpruhu nebo kterým se prostě letos urodilo hodně rajčat a chtějí vyzkoušet něco nového:
Salát Bloody Mary
Foto: thefirstmess.com
Co budete potřebovat:
• 1 kg malých rajčátek
• 1 utřený stroužek česneku
• špetku soli
• 3/4 hrnku červeného vinného octa
• 1/2 menší červené cibule
• 2 lžičky hnědého cukru
• 2 stonky řapíkatého celeru nakrájené na kostičky + lístky z vnitřní části celeru
• 1 lžíci celerové soli
• trochu worcesterské omáčky
• 1 lžíci nastrouhaného křenu
• čerstvě mletý pepř
• 3–4 stonky hladkolisté petrželky
1. Omytá rajčátka rozkrojte na půlky, promíchejte v míse s česnekem, solí a třetinou vinného octa a nechte stát asi 30 minut.
2. Zbylý ocet dobře rozmíchejte s cukrem, přidejte cibuli nakrájenou na tenké plátky a nechte ji chvíli v octu změknout.
3. Z ochucených rajčátek opatrně slijte šťávu, kterou pustily, pomalu ji svařte v pánvi na množství asi 2 lžic a nechte vychladnout.
4. Cibuli vyndejte z octa a lehce propláchněte vodou.
5. Rajčátka promíchejte s cibulí, kostičkami celeru, celerovou solí, křenem, worcesterem, lehce opepřete a vmíchejte svařenou šťávu z rajčat a případně i trochu octa, ve kterém byla naložená cibule (není to nutné). Nakonec salát posypte jemně nasekanými lístky petrželky a lístky z vnitřní části celeru.
Skvělé saláty se dají dělat i z tepelně upravené zeleniny. Třeba taková opečená cuketa. Když přidáte trochu máty, citronu a chilli, dostane salát ten správný šmrnc:
Salát z mladých cuketek
Foto: profimedia.cz
Klikněte si pro recept: Salát z mladých cuketek
Podobně se dají do salátu využít i grilované papriky. Opět v kombinaci s mátou a sýrem Feta:
Salát z grilovaných paprik
Foto: FOODLOVER.cz
Klikněte si pro recept: Salát z grilovaných paprik
Kdybyste si snad chtěli dát k obědu jen salát, tohle je ideální řešení, po kterém nebudete mít hlad. Samozřejmě bez majonézy!
Zdravý letní bramborový salát
Foto: archiv Gurmet
Klikněte si pro recept: Zdravý letní bramborový salát
A nakonec jedna letní specialita od propagátorky biopotravin a biovaření Hanky Zemanové:
Letní cizrnový salát s bylinkami
Foto: BioAbecedář Hanky Zemanové
Klikněte si pro recept: Letní cizrnový salát s bylinkami
autor: Anna