8 způsobů hubnutí pro velmi zaměstnané lidi
I když nemáte ani minutu volnou, autor knihy „Žádné břicho“ David Zinczenko vám má co nabídnout. Jednotlivé body jeho programu vám zaberou pár vteřin až deset minut.
2 vteřiny: Dejte si černou kávu
V obyčejném latté nebo cappuccinu s mlékem a přísadami je 80–100 kalorií. V klasické černé kávě není žádná. Pokud pijete dvě latté denně, můžete za rok přibrat až 6 kilo! Takže chcete-li kávu, prosím. Ale bez přísad a sladidel.
5 vteřin: Zhluboka se nadechněte
Vůně čerstvých zelených jablek, banánů nebo zralých hrušek pomáhá zahnat chuť k jídlu a také chuť na sladké. To proto, že historicky je lidský organismus naladěn spíš na čerstvé ovoce než na uměle vytvořený cukr. Ostatně, nemusíte vdechovat jen vůni ovoce, hodí se i krém na ruce s ovocnou vůní. A v pracovním stole ho snadno uložíte.
15 vteřin: Představte si krabici bonbónů
Když si jídlo představujeme, máme menší chuť ho sníst. Při výzkumech byli lidé žádáni, aby si představili, jak jedí 30 čokoládových bonbónů. Potom jim ty bonbóny byly nabídnuty. Ani jeden z testovaných jich nedokázal sníst příliš. Proto máte-li neodbytnou chuť na něco sladkého (nebo slaného nebo smaženého), představte si, že to jíte. Vaše přání zmizí nebo jeho intenzita poklesne.
60 vteřin: Schůzky si dávejte ve fitku
Musíte stihnout cvičení, dvě pracovní schůzky a kávu s přítelem. Jestli nestíháte, domluvte si schůzku s přítelem rovnou ve fitness sále. Nic tak člověka nemotivuje, jako cvičení ve dvou.
75 vteřin: Místo kompotovaného ovoce kupujte zmražené
Při zavařování ovoce ztrácí vitamíny skupiny B a 95 procent vitamínu C. Navíc je v kompotech spousta cukru nebo různá náhradní sladidla. Naproti tomu zmražené ovoce si svou užitečnost i chuť zachovává v plném rozsahu
100 vteřin: kupujte si peckoviny
Švestky, broskve, nektarinky. Pomáhají zbavit se tuku na břiše a snižují riziko vzniku diabetu. Snažte se je jíst v první půli dne, ke snídani. Nebo jimi nahraďte svačinu v průběhu dne.
2 minuty: před večeří něco snězte
Může to znít podivně, ale když před tím, než půjdete s přáteli na večeři, sníte jablko nebo vypijete šálek netučného bujónu, množství kalorií, které sníte při večeři, se sníží o 20 procent! Průměrná kalorická hodnota večeře v restauraci je 1128 kalorií. Budete-li na večeři chodit každý týden, můžete přibrat i 10 kilo.
10 minut: dejte přednost hovězímu
Ideální recept na víkend: v litinovém kastrolu rozehřejte lžičku rostlinného oleje a opečte na něm půldruhého kilogramu hovězího. Než se maso orestuje (10 minut), pokrájejte cibuli a kilo hub. Oheň stáhněte na minimum a pokrájenou cibuli a houby přidejte k masu. Pak přidejte 2 lžíce vinného octa, lžíci worcesterské omáčky, bobkový list a třetinku černého piva. Utěsněte poklicí a dělejte si svoje po dobu 6 hodin. Po šesti hodinách budete mít hotový luxusní voňavý oběd – pouhých 345 kalorií na porci.
Zdroj: prokondici.cz (podrobněji o tématu na: Eat This, Not That!)