Jak jíst a pít, když je velké horko
Jak jíst a pít, když je velké horko
Léto se ukazuje v plné parádě a vypadá to, že vedra nás jen tak neopustí. Proto je dobré vědět, jak jíst a pít, když je horko k padnutí. Ať už budete léto trávit v Čechách, nebo pojedete na dovolenou do exotických míst, svůj jídelníček upravte podle počasí tak, aby organismus nestrádal, a aby nevhodná strava zbytečně nezatížila vaše trávení.
Hydratujte
hydratujte pž Zdroj: sealingbackblog.com
Pitný režim je v teplých dnech základ. Mějte při ruce neustále láhev s vodou a průběžně upíjejte. Když večer zjistíte, že jste přes den málo pili, už nic nedoženete. Vypít půllitr vody naráz nemá význam – tělo takové množství nedokáže efektivně využít a akorát budete v noci běhat na záchod.
Snažte se pít obyčejnou vodu, ale když vás omrzí, klidně si dejte čaj (ideálně teplý, ne horký ani ledový), nealko pivo, ochucenou minerálku nebo džus zředěný vodou. Neperlivé vody se snadno přepijete a jedině, když vám nápoje budou chutnat, máte šanci pitný režim dodržet. Vymačkejte si citron, nakrájejte okurku, meloun, přidejte lístky máty i led a zdravý, osvěžující, chutný letní drink je na světě.
Jezte „raw“
Jezte raw Zdroj: Buzzfeed.com
Ortodoxní vitariáni jedí tepelně neupravenou stravu i v zimě – vy si to vyzkoušejte v létě. Nemusíte vytvářet cuketové špagety ani sušit zeleninové krekry – stačí, když do jídelníčku zařadíte maximum čerstvého ovoce a zeleniny. Ke grilovanému masu si připravte čerstvý, chladivý salát místo zuhelnatělého lilku a když vás bude honit mlsná, umixujte sorbet z čerstvých jahod a ledu.
Právě v létě je nabídka ovoce a zeleniny téměř neomezená, proto toho využijte a postávání u sporáku si nechte na dlouhé zimní večery.
Krabičkujte
Krabičkujte Zdroj: Marthastewart.com
Pokud víte, že u rybníka, kam se jdete koupat, nebo v kantýně u vaší kanceláře nabízejí jen smažená jídla, smetanové omáčky a kynuté knedlíky, připravte si s sebou do krabičky spoustu čerstvého salátu s opečenými kuřecími prsíčky nebo tuňákem. K svačině je ideální ovocný salát z nakrájeného jablka, hroznového vína a kousků žlutého i vodního melounu.
Uzobávejte
Uzobávejte pž Zdroj: Thinkstock
Zkuste aspoň v létě netrápit svůj žaludek mamutími porcemi. Když si dopřejete víc menších porcí denně, vaše trávení bude skákat radostí.
Místo toho, abyste naráz snědli krabičku jahod, nakrájejte si je na talířek a ujídejte je delší dobu. V horku jsme líní nejen my, ale také naše trávení. Nechtějte po něm proto žádné výkony a dopřejte mu dovolenou. Pokud v létě pracujete a nemáte na pravidelné jídlo čas, přestaňte se vymlouvat a udělejte si ho, protože to nikdo jiný za vás neudělá.
Nepanikařte
Nepanikařte pž Zdroj: Thinkstock
I když vám budou všichni tvrdit, že nemají na jídlo kvůli horku vůbec chuť, a vy přitom nedokážete přestat myslet na guláš s knedlíkem, klidně si ho občas dejte. To, že je horko, neznamená, že jste přišli o chuťové pohárky a máte chuť jen na řapíkatý celer a papriku.
Zdroj: Fithall.cz