Jak vybrat: správný tuk! SERIÁL
Máslo, margarín, nebo raději nic? Mýtům se dnes vyhneme.
Dopřát si totiž můžete všechno. Záleží však na množství nebo celkovém jídelníčku. Naučte se několik pravidel, která vám třeba zachrání zdraví. A taková záchrana začíná už při výběru potravin v obchodě.
Není tuk jako tuk
Každý tuk se skládá z mastných kyselin. Znáte je? Tři základní druhy jsou nasycené, nenasycené a transmastné. Největší riziko představují právě transmastné kyseliny. Potkáte se s nimi především ve ztužených tucích – tedy v rádoby čokoládových polevách, v trvanlivém pečivu, v laciných cukrovinkách s různými náplněmi. Najdete-li na obale „ztužený rostlinný tuk“, mějte se na pozoru!
Hlídejte si tabulku
V tabulce nutričního složení seriózního výrobku byste se měli dozvědět, z jakých druhů tuku se potravina skládá. Rozhodně by měly převažovat ty nenasycené před nasycenými. Transmastných kyselin by mělo být úplné minimum. Takové výrobky poznáte i podle loga Vím, co jím. Při udělení loga se totiž hodnotí právě obsah rizikových tuků – nasycených a transmastných kyselin.
Tuky nevynechávejte!
V dobré víře mají někteří lidé tendenci tuky zcela ze svého jídelníčku odstraňovat. Dělají chybu! Tuky totiž potřebujeme například pro vstřebávání některých vitaminů. Důležité je hlídat si poměr tuků, které přijímáme. Jak si poradit, vám prozradí Karolína Hlavatá s Petrem Havlíčkem ve videu.
Foto: thinkstock.com
Kde hledat prospěšné tuky?
Obecně byste měli dávat přednost nenasyceným mastným kyselinám. Najdete je především v olejích a kvalitních margarínech. Ale pozor – ztužený tuk není to stejné co margarín. Kvalitní margaríny poznáte podle minimálního množství transmastných kyselin. Jejich obsah se dozvíte v tabulce nutričního složení. Mezi další zdroje prospěšných tuků patří například oříšky nebo ryby. Přestože je ryba živočich, její tuk má zcela jiné složení než třeba vepřové či hovězí sádlo.