Je vám zima? Jezte zahřívací potraviny!
Je vám zima? Jezte zahřívací potraviny!
Chladné dny dorazily a možná vám nestačí, že se teple oblečete. Víte, co jíst, aby vám nebyla zima? Vyzkoušejte potraviny, které pro zahřátí používali naši předci. Nejenže dokáží organismus příjemně zahřát, ale také obsahují spoustu zdraví prospěšných látek.
Pohanka a vzácný vitamín P
Pohanka pochází z chladných oblastí střední Asie, a proto je její energie silně zahřívající. Říká se, že tato plodina naše tělo obohatí o vitamíny řady B, aminokyseliny a vlákninu. Posiluje naši imunitu, a také se o ní tvrdí, že podporuje sexuální funkce. Je vhodná k detoxikaci organismu, při silné a dlouhé menstruaci a při vředových onemocněních. Některé čínské výzkumy také uvádějí, že konzumace pohanky chrání před srdečními chorobami a vysokým krevním tlakem.
Velmi významný je její obsah celkem vzácného vitamínu P (rutinu), který zvyšuje pevnost a pružnost cév, pomáhá v boji proti křečovým žilám a při léčbě hemoroidů. Zelené části rostliny obsahují až 10x více rutinu než semeno. Je proto výhodné jíst i natě pohanky. Je navíc přirozeně bezlepková a tudíž vhodná i pro celiaky.
Výhodou pohanky je i to, že ji seženete téměř ve všech možných podobách. Nejčastěji se využívají pohankové kroupy, které jsou vhodné pro přípravu příloh, rizot, salátů či k zapékání. Kroupy stačí povařit jen 2–3 minuty a nechat dojít pod peřinou. Výborný je pohankový kuba, který může být zpestřením štědrovečerní tabule. Dále lze sehnat pohanku lámanku, pohankovou mouku či krupici, vločky nebo pukance. K dostání jsou také pohankové slupky, které se používají jako náplň do léčivých polštářů.
Špalda pro zdravější Vánoce
Pšenice špalda obsahuje téměř všechny základní složky důležité pro zdravý lidský organismus – bílkoviny, minerální látky, jako je fosfor, železo, hořčík a zinek a vitamíny skupiny B. Je navíc mnohem lépe stravitelná než běžná pšenice. Má pozitivní účinky na stimulaci imunitního systému a cení se její lehká stravitelnost a vhodnost při léčení některých alergií.
Špaldové zrno využijete po uvaření jako vhodnou surovinu při přípravě rizota, k zapékání se zeleninou či masem, jako samostatnou přílohu, do polévek, salátů či po úplném rozvaření, případně rozmixování do pomazánek, nákypů, omáček a kaší. Kromě špaldového pečiva, těstovin či müsli se můžete setkat třeba i se špaldovým pivem či výtečnou špaldovou kávou. Ta neobsahuje kofein, nezpůsobuje návykovost ani neokyseluje organismus. Je proto vhodná i pro děti, těhotné a kojící ženy a pro lidi s vysokým krevním tlakem.
V poslední době se stala velmi oblíbenou také špaldová mouka. Zkuste letos při vánočním pečení nahradit jednu třetinu bílé pšeničné mouky moukou špaldovou. Nejen, že tím cukroví a pečivo obohatíte o vitamíny, minierální látky a vlákninu, ale špaldová chuť dodá pokrmu určitou výjimečnost a jemnou oříškovou chuť.
Jáhly dobré nejen na nervy
O jáhlách se říká, že obsahují velké množství vitamínů skupiny B, především B1 a B2. Jsou údajně vynikajícím zdrojem železa, což ocení zejména lidé trpící chudokrevností a těhotné ženy. Mají také bohaté zásoby hořčíku a fosforu, které přispívají ke správné funkci nervového systému a chrání nás před depresemi či únavou. Podle staré východní medicíny mají jáhly velice pozitivní účinky na slezinu a slinivku břišní a léčebně působí při žaludečních potížích. A díky výborné stravitelnosti se hodí i do jídelníčku malých dětí.
Příprava jáhel není nijak složitá a pokrmy z nich jsou velice chutné. Hodí se skvěle jako příloha k masu i zelenině nebo jako surovina na rizoto. Výborné jsou jahelné placičky, nákypy, zapékané zeleninové, masové či houbové pokrmy i zavářka do polévky. Jáhly můžete sehnat i v podobě tzv. pukanců, které můžete mlsat jen tak nebo si je přidat do ranního müsli.
Recepty z těchto zahřívacích plodin můžete najít na www.bioweb.cz.