Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.

Přílohy k jídlu: Po kterých se netloustne?

Dovedete si představit masíčko bez oblíbené přílohy?
Vydáno: 13.06.2014
Přílohy zdravěji a chutněji
Přílohy zdravěji a chutněji Autor: thinkstock.com
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Ani přílohy nemůžeme házet do jednoho pytle. Existují totiž přílohy vhodné a nevhodné. Velmi vždy záleží na vašich osobních cílech. Dalo by se říct, že úplně pro všechny nejsou vhodné smažené hranolky a knedlíky. Kromě jednoduchých sacharidů a tuku totiž neobsahují žádné cenné nutriční látky.

Co se týče těstovin, je situace podobná. Těstoviny jsou složené převážně z bílé pšeničné mouky a vody, proto ani ty vám žádné benefity nepřinesou. Jsou rychlým zdrojem energie, který se ale bez dostatku pohybové aktivity uloží ve formě podkožního tuku. Pokud máte těstoviny rádi, zaměřte se na ty celozrnné, které obsahují více minerálních látek, déle se vstřebávají a mají nižší glykemický index. Nezapomínejte, že kuskus je také těstovina!

Jíst pečivo téměř ke všemu je také spíš otázkou zvyku. Pokud chcete hubnout, nebo si rozumnou hmotnost udržet, snižte jeho příjem na minimum. Světlé a sladké pekárenské výrobky nejezte vůbec, volte spíš produkty s velkým obsahem celozrnné mouky.

Průmyslově nezpracované potraviny jsou nejlepší, proto jezte brambory, batáty, rýži, jáhly, pohanku, proso, kroupy, amarant či quinou. Každá z uvedených surovin má jiný poměr živin a jinou energetickou hodnotu, ale také chuť. Jídelníček by měl být pestrý, proto je optimální tyto přílohy střídat.

Nejzdravější a nejdietnější přílohou je jednoznačně zelenina. Když si dáte dušenou mrkev, hrášek či kukuřici, získáte spoustu sacharidů, které vám dodají energii na cvičení. Ostatní druhy zeleniny, jako je brokolice, zelené fazolky, špenát a podobně, obsahují sacharidů i kalorií velmi málo, proto je vhodné zařazovat je do jídelníčku právě v době hubnutí. Aby vaše hmotnost nerostla, dávejte si přílohy s obsahem sacharidů hlavně dopoledne a k obědu. Večer pak na sacharidech uberte.

Konkrétně by jídelníček mohl vypadat tak, že si ráno připravíte kaši z ovesných vloček, k obědu si dopřejete porci rýže a tofu a večer si dáte kousek libového masa s dušenými fazolovými lusky.

V pozdních odpoledních a ve večerních hodinách už nejezte pečivo (ani celozrnné, ani knäckebroty), nejezte rýži, brambory ani těstoviny. Zeleninu si naopak můžete naložit v téměř jakémkoliv množství (kromě již zmíněné mrkve, hrášku a kukuřice).

Jíst menší množství příloh a větší množství masa a jiných proteinů je sice trochu dražší, ale uvidíte, že se vám to nakonec vyplatí – proteiny vás totiž zasytí na mnohem delší dobu.

Největší dietní chybou, kterou můžete udělat, je celý den nejíst skoro nic a večer si dát velký talíř těstovin. Nevyužité sacharidy se velmi snadno přemění v tuk, rozkolísáte si hladinu krevního cukru a navíc budete mít opět po chvíli pocit hladu.

Odnaučte se jíst přílohy automaticky vždy a ke všemu, ale přemýšlejte o tom, co si do úst vkládáte. Přesně to totiž pak bude vidět v létě v plavkách.

Zdroj: Fithall.cz

Zdravé a příjemné hubnutí u vás doma s www.fithall.cz

Článek je zařazen v: přílohy, dita, dieta, hubnutí
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama