Účinná dieta? Plná masa!
Při hubnutí by měly kvalitní bílkoviny, které jsou obsaženy v libovém mase, tvořit základ vašeho jídelníčku.
Chcete zhubnout, ale nechcete, aby z vás byla nepoužitelná kostra? Rozhodně nesmíte hladovět a tělu musíte dodávat dostatek kvalitních živin – nejlépe bílkovin.
Proč jsou bílkoviny tak důležité?
Bílkoviny nebo-li proteiny jsou nejdůležitější složkou jídelníčku. Jednak slouží jako stavební hmota pro svaly a další tkáně, ale také mají nízkou energetickou hodnotu a prakticky se po nich nepřibírá.
Úskalím proteinů je však to, že jsou často spojené s tukem (především živočišným), který jejich kalorickou hodnotu zvyšuje a zároveň neprospívá zdraví. Zkuste se zorientovat v potravinách a receptech, které jsou bohaté na proteiny a současně obsahují minimum tuku a sacharidů, takže je můžete jíst i večer, aniž byste obírali váš organismus o cenné živiny nebo si tvořili tukové zásoby.
Vybírejte kvalitní maso
Hlavním a nejdůležitějším zdrojem proteinů je maso. Pro použití v kuchyni si vybírejte libové kousky, jako jsou kuřecí a krůtí prsa bez kůže, králík, hovězí svíčková (maso, ne omáčka!), vepřová panenka a další.
Pokud připravujete teplé večeře, ale zároveň nechcete přibírat, jídlo založte hlavně na bílkovinách. Naopak omezte přílohy, konzumaci ovoce, slazených nápojů a alkoholu.
Maso zkuste pořizovat v řeznictví, kde vám bude prodavač schopný poradit, na jakou úpravu se který kus hodí, ale také si budete moct vybrat takový, který není příliš tučný nebo blanitý. Při přípravě masa dejte přednost dušení, pečení a vaření. Občasné grilování také uškodit nemůže. Pokud možno maso vůbec nesmažte.
Podobné články
Jíte dost ryb?
Pokud maso nejíte, zařaďte do jídelníčku alespoň ryby. O prospěchu vícenenasycených mastných kyselin, které jsou ukryté v tučných mořských rybách, toho bylo napsáno už mnoho. Nebojte se proto tučnosti těchto ryb, ale spíš uberte na přílohách. Mezi takové ryby, které byste měli jíst pravidelně, patří losos, makrela, tuňák, ale také můžete sáhnout po dietnější tresce nebo pstruhovi.
Podobné články
Vegetariáni si mohou vybrat z proteinů, které obsahují výrobky ze sóji. Ta je navíc ochuzená o cholesterol a při troše snahy také výborně chutná. Na pultech běžně seženete dehydrované sójové maso nebo tofu. Sójové maso i tofu mají specifickou chuť, ale velmi dobře je lze dochutit. Sójové kostky uvařte, vodu vyždímejte, poté kostky osolte, opepřete a přidejte koření, které máte rádi. Poté oprahněte kostičky chvíli na trošce oleje na pánvi. Stejně tak můžete připravit tofu, které je dostupné také v různých marinádách a příchutích. Nebojte se experimentovat! Stejně tak můžete vyzkoušet vyrobit různé placičky či karbanátky z luštěnin, které maso v takových jídlech plnohodnotně zastoupí.
Foto: thinkstock.com
Vejce?
Nedoceněným zdrojem bílkovin jsou vejce. „Obsahují fosfolipidy, které škodlivý cholesterol LDL pomáhají snižovat. Vejce mají vysokou biologickou hodnotu, což je číslo, které vyjadřuje, kolik gramů tělesných bílkovin může být vytvořeno ze sto gramů proteinů ve stravě,“ doporučují odborníci z fithall.cz. Dopřávejte si vejce hlavně vařená, nebo ve formě omelety, kterou doplňte zeleninou a okořeňte podle vlastní chuti.
Z mléčných výrobků vyberte ty nízkotučné
Jako zdroj bílkovin pro přípravu v kuchyni využijte také nízkotučné mléčné výrobky, jako je tvaroh, jogurt, ricotta, mozarella nebo sýr cottage. Ty můžete využít do různých dezertů, pomazánek nebo je zapéct se zeleninou, vejci a masem.
Zdroj: fithall.cz